dinsdag 10 maart 2020

Blauwe Bak Veteranen deel 35



Hoewel ik nog steeds een bericht achterop schema lig en ik dus eerst een volgende aflevering van de 'Veteranen' ga doen, twijfel ik ook nog steeds of ik vandaag de Week Spot aan jullie ga voorstellen. Het is duidelijk: Het moet die ene single worden die ik vrijdag in de bestelling heb gedaan op Discogs. De feedback van de verkoper heeft een paar negatief en neutraal waaruit blijkt dat hij niet heel snel is met versturen en ik hoop dat ik een uitzondering ben. Maar dan nog steeds... het móet de Week Spot worden en desnoods draai ik hem zaterdag in de digitale vorm in de show. Het wordt dus een beetje gokken, maar ik zal nooit helemaal akkoord ermee gaan als het weken gaat duren. Maar nu eerst de tweede aflevering van de 'Blauwe Bak Veteranen' van deze nieuwe week. Morgen gaan we terug naar 1995 in 'Het zilveren goud' en hoop ik vrijdag met de 'Singles round-up' te komen. Maar dan opnieuw: Het schrijven over de 'Blauwe Bak Veteranen' brengt me terug naar fijne momenten en vanavond is daar andermaal een voorbeeld van. We beginnen op 29 april 2013, de dag voor de laatste Koninginnedag, en eindigen op 12 juni van dat jaar.

Heuveltje op, heuveltje naar beneden. Nee, ik ben niet met vakantie in Limburg maar probeer deze weken in 2013 te beschrijven. Met name in de maand mei ben ik even flink platzak en zie kans om even gebruik te maken van de dienstverlening van Paypal. Begin juni gloort er weer hoop aan de toekomst en kunnen de sluisdeuren weer worden opengezet. Juli 2013 kost me veel geld en relatief weinig platen en in september 2013 gaat het weer langzaam aan beter. Niet dat ik erg lijd onder het feit dat ik geen platen kan kopen of gewoon erg weinig heb te besteden. Hoewel de winter een lange adem heeft in 2013 (op Pinkstermaandag moet zelfs de kachel aan!) geeft het ons desondanks een paar fraaie dagen in mei 2013 en een aantal uit de komende zestien zijn verbonden aan fietstochten. Eentje gaat zelfs over een fietstocht naar Dwingeloo waarbij ik de Markgenotenweg leer kennen. Ik kom er tegenwoordig dagelijks langs fietsen, de weg zelf is me té hoobelig.

376. If It Feels Good, Do It-Della Reese (NL, H&L, 1972)
377. Love Makes A Woman-Barbara Acklin (US, Brunswick, 1968)
378. I Got You Babe-Etta James (US, Cadet, 1968)
379. You Didn't Say A Word-Yvonne Baker (UK, Parkway/Outta Sight, 1967, re: 2012)
Heb ik het laatst niet over de zondagse fietstocht gehad waarbij ik Gloria Edwards voor het eerst hoor in mp3-vorm op de 'Northern Soul Jukebox'-speler? Welnu, de eerste van vandaag is van een later stuk van dezelfde tocht. De plaat valt me op als ik de Zwarte Dennen in fiets tussen IJhorst en Nieuwleusen. Ik ken de titel uit het 'Hitdossier' en ga dus ook meteen zoeken op Marktplaats. Daar vind ik na verloop van tijd een aantrekkelijk exemplaar voor weinig meer dan een euro plus verzendkosten. Ik reken hem op 29 april 2013 af en dan is het stil gedurende vier weken. Het is dan Ebay-tijd en ik koop eerst twee van een Franse dealer die we later in deze aflevering opnieuw tegenkomen. Tevens koop ik twee recente heruitgaven en een Engelse 'original' op Ebay. Ik reken de platen af op 27 mei 2013. Barbara Acklin en Etta James komen beide uit Frankrijk. Marseille, als ik me niet vergis. De handelaar is gespecialiseerd in Mod in al haar vormen: Van soul en jazz via psychedelica naar garagerock. Etta James doet hier een cover van de Sonny & Cher-hit en dat is een openbaring voor mij in de eerste maanden van 2013. Tegenwoordig draai ik liever weer 'Security' als het echt moet. Yvonne Baker is de vroegere Sensations-zangeres met een plaatje dat klinkt alsof het een James Bond-film zou verdienen. Della en Barbara staan anno 2020 nog altijd in de koffers, Etta in de reserve en Yvonne Baker in de Ere-Blauwe Bak.

380. Kiss My Love Goodbye-Bettye Swann (UK, Go Ahead, 1974, re: 2012)
381. B-A-B-Y-Carla Thomas (UK, Atlantic, 1966)
382. Ride Your Pony-Lee Dorsey (UK, Old Gold, 1965, re: 1981)
383. Bumble Bee-Lavern Baker (US, Atlantic, 1960)
We hebben in de zomer van 2013 geen enkele politicus op televisie gehoord over een stikstofcrisis en evenmin waarschuwt de weerboer voor opwarming van de aarde. Toch heeft 2013 een uiterst merkwaardige zomertijd. Enerzijds zet ik de kachel hoger op Pinkstermaandag maar als ik naar de singles van vanavond kijk, krijg ik het spontaan warm en begin ik leuke fietstochten te herinneren. Bettye Swann en Carla Thomas zijn nog van 27 mei 2013. Bij Bettye is 'I Want Sunday Back Again' de officiële a-kant maar 'Kiss My Love Goodbye' is gewoon dé favoriet van de twee, hoewel ik regelmatig met enige weemoed 'Sunday' draai op maandagmorgen en dan zit na te genieten van het voorbije radioweekend. Lee Dorsey koop ik op 30 mei via Marktplaats voor de genoemde kant. 'Workin' In A Coalmine' heb ik immers ook in de Engelse persing. Lavern is de eerste uit een veiling van 'mijn maat in Chicago'. Op vrijdagmiddag fiets ik vanuit het werk over Havelte waar ik boodschappen doe. Op zondagmiddag ga ik opnieuw fietsenen deze middag ontdek ik onder andere The Tiffanies middels de mp3-speler. Ik ben nog net op tijd voor de veiling in Chicago en haal daarmee een zeldzaam origineel binnen. Lavern Baker is de eerste uit deze veiling. De fietstocht leidt dus onder andere over de Markgenotenweg en voert me ook de terugweg door Uffelte. Het is een soort sprookjeswereld voor mij. Voor mijn gevoel fiets ik nu aan de andere kant van de wereld terwijl het slechts twaalf kilometer van Nijeveen is. Ik verdwaal hier ook geregeld voordat ik er kom wonen. Ieder paadje en iedere hoek heeft wel een associatie met een fietstocht in de tijd dat ik in Steenwijk en Nijeveen woon. Ik verbaas me nog steeds over de tocht die ik op '20092009' heb gefietst: Ik moet van Uffelte naar Wittelte zijn gefietst en toen (per ongeluk) weer terug naar Uffelte voordat ik verder naar Dwingeloo ga... Terug naar de singles. Bettye en Carla staan in de koffers, Lavern in de reserve en Lee Dorsey in de Ere-Blauwe Bak.

384. From Head To Toe-Chris Clark (US, Motown, 1967)
385. It's Got To Be A Great Song-The Tiffanies (US, KR, 1967)
386. Take Me Home-Donna King (bootleg, Hot-Line, 1966, re: 1974?)
387. Day Tripper-The Vontastics (US, St.Lawrence, 1966)
Chris Clark en The Tiffanies komen van de Ebay-veiling en reken ik op 3 juni af. Donna King volgt op 7 juni en is de eerste plaat die ik van Facebook koop. De eerlijke verkoper laat op voorhand al weten dat het een bootleg is en dus behoeft dat geen misverstanden. The Vontastics neem ik op 12 juni 2013 als kassakoopje mee als ik 'Behave Yourself' van Miss Madeline bestel bij een Engelse dealer (die ik eveneens via Facebook heb leren kennen). Hij komt dan net terug van een Northern Soul-weekend en bemerkt dan dat hij Miss Madeline heeft verkocht. ,,Maar ik heb wel de Young Folk-single voor je", laat hij me weten. Ik moet het aanbod afslaan want het gaat mij om 'Behave Yourself' en niet 'Lonely Girl' dat door dezelfde platenmaatschappij is uitgebracht als Young Folk. The Vontastics is tot nu toe de enige single die ik bij Chris heb gekocht. The Tiffanies en Donna King staan in de koffers, The Vontastics in de reserve en Chris Clark in de Ere-Blauwe Bak.

388. You Don't Know-The Devastating Affair (Frankrijk, Tamla Motown, 1974)
389. The Bigger They Are-The Fabulettes (bootleg, Monument, 1965, re: 1977)
390. Rising Higher-Marva Holiday (UK, Kent, 1968, re: 2012)
391. It's A Cryin' Shame-Gayle McCormick (US, Dunhill, 1971)
Niet iedere aankoop komt voorgoed in de soul-bakken te staan. Ik betwijfel ten sterkste of ik The Devastating Affair alleen heb besteld bij de man in Marseille. Ik denk dat de andere plaat (of platen) nu waarschijnlijk in de algemene jaren zestig en zeventig staaan. Het is nog steeds 12 juni (sinds The Vontastics) en ik doe deze dag ook flink boodschappen bij Rarenorthernsoul en Buydiscorecords. The Fabulettes is een bootleg waarvan bekend is dat het eind 1977 werd verkocht in de clubs. Marva is eigenlijk de keerzijde van 'Raith And Understanding' van The Magicians en zijn twee onuitgebrachte opnames. Daarbij gebruikt The Magicians de instrumentale track die we kennen als 'Double Cookin' van The Checkerboard Squares, een populair nummer in de Northern Soul. Ik ga echter voor het meer crossover-achtige kantje van Marva Holiday. Gayle McCormick komt uit de collectie van Buydiscorecords en mag mee voor drie pond. Devastating Affair en Marva Holiday staan in de koffers. Fabulettes in de Ere-Blauwe Bak en Gayle in de reserve. In de volgende aflevering gaan we van 12 juni naar 3 september in 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten