maandag 16 maart 2020

Blauwe Bak Veteranen deel 36



Ik heb de scanner zojuist los gelaten op Soul-xotica en wat blijkt? Helemaal virusvrij. En dat wil ik graag zo houden! We slaan dus gewoon de actualiteiten over en gaan het meteen over singles hebben. Ik heb vanmiddag bij Mark afgerekend en hij gaat de 23 singles morgen verzenden. Ik sta eveneens op het punt om nog een paar op Discogs te kopen. Heb ik iets te vieren? Nou ja... doordat ik méér uren werk, ben ik er een beetje op vooruit gegaan en dat wil ik graag vastleggen in mooie muziek voor de eeuwigheid. Er komen dus meerdere 'Singles round-up'-afleveringen en misschien in begin april nog wel een Blauwe Bak Top 40. Vanavond ga ik weer terug kijken op singles die ik in een grijs verleden heb gekocht. Hoewel? De zomer van 2013 kan ik moeiteloos voor de geest halen en dus is het niet zo 'grijs' als bijvoorbeeld 'Het zilveren goud'. Het is niet alleen een 'dure' aflevering van de 'Blauwe Bak Veteranen' maar ook eentje met veelal residenten in de koffer. We gaan vandaag van 12 juni naar 3 september 2013. Met een aantal héle grote Blauwe Bak-favorieten.

Zo nu en dan gluurt het voorjaar om de hoek maar daarna is het ook weer erg koud voor de tijd van het jaar. Dan breekt op het laatst juli aan en blijft het, met een paar uitzonderingen, aanzienlijk warm tot in de eerste weken van september. De laatste échte zomer als je het mij vraagt. Juli en augustus zijn immers de zomermaanden bij uitstek. Bij de zomer van 2013 denk ik meteen terug aan de 75e verjaardag van mijn moeder en het dagje uit met de familie. Ook komt de vakantie in De Steeg voorbij. En kan ik een paar 'big wants' afstrepen van het lijstje, ook al legt dat mijn platenhandel op een bepaald ogenblik wel plat. Er zijn nog wel een paar herinneringen en anekdotes bij de singles en dus hou ik de inleiding vandaag kort.

392. The Bottle-Gil Scott-Heron (UK, Soul Brother, 1974, re: 2011?)
393. Come Into My Palace-Lee & The Leopards (US, Gordy, 1962)
394. Behave Yourself-Miss Madeline (US, Mar-V-Lus, 1967)
395. Don't Send Nobody Else-Ace Spectrum (US, Atlantic, 1974)
Twee 'ge-Vechten' en de laatste Koninginnedag. Dat is een korte beschrijving van de bovenstaande vier singles. Gil Scott-Heron wordt op 2 april 2013 mijn 'volkslied' tijdens het tweede 'ge-Vecht' van Oldenzaal via Schüttorf en Metelen naar Enschede. Lee & The Leopards valt me voor het eerst op tijdens het eerste 'ge-Vecht' in 2012 tussen Schüttorf en Oldenzaal. Op 30 april 2013 viert Nederland voor de laatste keer de verjaardag van Juliana met Beatrix op de troon. Ik maak niets mee van de dag want op een ene of andere manier ben ik die dag strontdepressief. Ik lig de hele halve dag in bed te rotten en kom er pas uit als het feestgedruis in Nijeveen is verstomd. Ik ga voor een lange wandeling met de mp3-speler op standje 'onweer'. Ik ben bijna terug in Nijeveen als Ace Spectrum voorbij komt en dat nummer grijpt me echt bij de strot. Ik wil de godganse dag al huilen en nu wil het dan ook echt. Dat lucht op! Gil is de laatste van de Rarenorthernsoul-aanwinsten van 12 juni. Dezelfde dag bestel ik via Ebay een paar singles bij een Franse dealer. Lee & The Leopards en Miss Madeline zijn daarvan het resultaat. Alsof het niet op kan, bestel ik op 13 juni mijn exemplaar van Ace Spectrum. Die is niet goedkoop en dat is de plaat de laatste dertig jaar ook niet geweest. Het resultaat is dat alleen Lee & The Leopards in de reserve-Blauwe Bak staat.

396. One In A Million-Maxine Brown (US, Wand, 1966)
397. One Step At A Time-Maxine Brown (US, Wand, 1965)
398. It Ain't Necessary-Mamie Galore (US, St.Lawrence, 1966)
399. I Won't Be Your Fool Anymore-The Gibralters (US, A&W, 1962)
Ik ben, als ik me goed herinner, in deze tijd meer op zoek naar 'One Step At A Time' omdat ik weet dat 'One In A Million' in de originele Wand-uitdossing duur gaat zijn. 'Maxine Brown One' is dus een zoekfunctie die ik vaak gebruik op Ebay. Zo kom ik terecht bij een veiling van de originele 'One In A Million' en terwijl ik er niet naar op zoek ben, doe ik desondanks mee in de veiling. Sterker nog: Ik pas de methode toe door op het allerlaatste moment een heel hoog maximumbod neer te zetten, in de hoop de 'sniping software' te misleiden. Bij Maxine Brown lukt het de single is voor ongeveer vijftig dollar in mijn koffers. Het nummer wordt vaak geroemd om zijn 'ruimtelijke' atmosfeer, maar dat is eigenlijk een gimmick op de jaren zeventig-persing en de opname die veelal is gebruikt voor latere cd's. Het origineel is hard en zonder echo. Deze win ik op 16 juni 2013 in een veiling op Ebay. Op 24 juni doe ik mee in een aantal veilingen van mijn 'maat in Chicago' en daar vind ik 'One Step At A Time' voor weinig alsook de overige twee singles in dit kwartet. Mamie Galore staat in de reserve-Blauwe Bak. Met de a-kant heb ik het al snel gehad, de b-kant schijnt momenteel een favoriet te zijn in de 'rare groove' maar ik kan me daar niet in vinden. The Gibralters is wellicht de meest obscure van de vier. Het is echter zeer prettige meidengroep-pop aan beide kanten van de single. Iets dat in naburige afleveringen van de 'Blauwe Bak Veteranen' nog heel even een rol gaat spelen.

400. Have More Time-Marvin Smith (US, Brunswick, 1966)
401. Questions-Pat Stallworth (US, Fly-By-Nite/Numero, 1974, re: 2012)
402. When Your Love Is Gone-Jackson Sisters (US, Polydor, 1975)
403. Hide & Seek-Lillian Dupree (US, D-Town, 1965)
We hebben bij de huidige stand en met zestien per afleveringen nog zeker vijftig te gaan. Als het zo lekker blijft gaan als dat het nu is, doe ik het met alle plezier! Marvin Smith en Lillian Dupree komen van mijn maat in Chicago. De laatste win ik op 25 juli 2013 in een veiling. Opnieuw een single waarbij ik over mijn limiet ga. Deze is met vijftig of zestig dollar nog altijd een koopje. Het label is geruïneerd door vocht en, nee, hij is niet smetteloos. Toch is het een harde opname uit Detroit en die knalt dwars over de kraakjes en tikken heen. Pat Stallworth is een verhaal apart. Ik kan het me in april 2013 niet permitteren en dus stel ik de aanschaf (gelukkig) te lang uit. Drie maanden later koop ik hem voor een hele keurige prijs bij een dealer in Duitsland. Het is dan 8 juli 2013 en ik heb de dag ervoor heerlijk gefietst. Omdat ik dan toch aan het zoeken ben naar onmogelijke platen, kijk ik ook even naar een 'I Believe In Miracles' van Jackson Sisters. Daarbij stuit ik op de handel van een Amerikaan die dan een flinke stapel heeft liggen van 'When Your Love Is Gone'. Ik heb nog altijd spijt dat ik niet een paar extra heb besteld want Polydor-styreen is berucht. De a-kant is nauwelijks meer te draaien maar deze heb ik sinds een jaar in de album-versie op single als b-kant van 'It Began In Africa' van Urban All Stars. Tegenwoordig is 'Shake Her Loose' mijn favoriete kant van de single en deze probeer ik met alle macht 'goed' te houden. Alle vier singles staan in de koffers en blijven daar tot in eeuwigheid staan.

404. World That's Not Real-Gloria Ann Taylor (US, Selector Sound, 1973)
405. The Magic Touch-Melba Moore (UK, Kent, 1986, re: 2003)
406. You Need Love-Irma & The Fascinators (UK, Goldmine Sevens, 1965, re: 1998)
407. I Keep Coming Back For More-Brenda & The Tabulations (US, Chocolate City, 1977)
Het is de nacht voor de 75e verjaardag van moeder. Ik zal vroeg op de morgen worden opgehaald uit Nijeveen en op ene of andere manier ben ik bang dat ik me verslaap. Ik blijf dus grotendeels op. Ik hang rond op 'Hassle Free Record Selling' op Facebook en zie hoe iemand uit San Francisco deze van Gloria Ann Taylor op de pagina zet. Ik ken het nummer niet en ga de videoclip die avond heel vaak draaien. Het nummer 'pakt' me en toch hik ik op tegen de 'stevige' prijs. Ik besluit op het laatst toch maar even te slapen maar Gloria Ann spookt door mijn hoofd. Ik ga naar beneden en schakel de laptop in ga meteen naar Facebook. Ik heb pas twee minuten geleden laten weten dat ik de plaat wil kopen als de volgende belangstellende zich meldt. Let wel: Dit is een paar jaar voordat de Gloria Ann Taylor-hype los barst en ik heb niet lang spijt gehad van de veertig dollar (tegen een hoge wisselkoers op dat moment!). Ik heb de plaat recent gezien voor 150. Het legt mijn platenhandel even compleet plat en zelfs de vakantie dreigt er bij in te glippen. Dan komt er opeens wat geld beschikbaar en kan ik een paar dagen kamperen in De Steeg. Intussen heb ik Melba Moore besteld (op 21 augustus 2013) en ik weet dat deze op de mat ligt als ik thuis kom. Rond dezelfde tijd raak ik ook ernstig geïnteresseerd in 'You Need Love' op de melodie van 'Shing-A-Ling' van The Cooperettes. De Goldmine Sevens is de enige manier om dit plaatje legaal en in een goede staat te bemachtigen. Deze bestel ik daags na de vakantie op 30 augustus. Melba Moore is trouwens een opname uit 1967 die pas in 1986 wordt uitgebracht. Op dinsdag 3 september 2013 word ik in Zwolle verwacht voor de herbeoordeling van mijn sociale werkvoorzienings-geschiktheid. Het is de laatste keer dat ik daarvoor naar het UWV moet en ik vier dat met een flinke stapel singles bij Minstrel. Brenda & The Tabulations is daarvan de eerste en in het volgende deel meer hierover. Melba Moore heeft een tijdje in de 'Ere-Blauwe Bak' verbleven maar die heb ik met de nieuwe koffer terug in de koffers gezet. Het kwartet staat dus in de koffers.

De twee Discogs-singles zijn nog altijd niet gearriveerd en ook geen bericht van de verkoper. In verband met het virus zal ik 'lief' blijven, maar het wordt opnieuw spannend met de Week Spot van morgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten