maandag 30 maart 2020

Blauwe Bak Veteranen deel 38



Morgen is alweer de laatste van de maand en ik lig een paar berichten achterop schema. Toch heb ik alles volledig onder controle en krijgen jullie zowel vandaag als morgen een dubbel bericht. Ik ga vanavond eerst aftrappen met een volgende deel van de 'Blauwe Bak Veteranen' en straks, als ik nog zin heb, de Week Spot. Anders krijgen jullie morgen drie berichten: De Week Spot, het 'Week Spot kwartet' en de 'Eindstreep'. Ik ga woensdag namelijk beginnen aan de Blauwe Bak Top 45. Ja, jullie lezen het goed: 45 in plaats van de gebruikelijke 40. Vijfenveertig past niet alleen mooi bij 'Do The 45', ook vullen 45 nummers in ieder geval drie uren en bij veertig kan dit krap worden. Een top vijfenveertig maakt ook dat ik vijf afleveringen kan doen van elk negen singles en dat is dan drie bij drie op de foto's. Aan alles is gedacht! Dat gaat Soul-xotica vullen van woensdag tot en met zondag. April is een rustige maand voor 'Het zilveren goud' en dus kan ik ter zijner tijd nog wel eens het laatste deel van maart doen. Dat heeft geen haast. Net zoals de 'Blauwe Bak Veteranen'. Had ik in de vorige afleveringen ook deze week 25 singles beloofd, daar heb ik besloten het nu bij zestien te houden. Het vertelt namelijk het héle verhaal van oktober 2013.

Ik heb vandaag een email ontvangen van het energiebedrijf of ik de meterstanden binnen tien dagen wil doorgeven. Het had bijna niet meer gehoeven want vorig jaar had ik de mogelijkheid om een 'slimme meter' te laten installeren. Toch ben ik in veel dingen erg behoudend. Het is pas sinds kort dat ik de telefoonrekeningen en bankafschriften niet meer op papier ontvang. Voor wat betreft de 'slimme meter' ben ik erg sceptisch. Ik wil gewoon zelf de meterstand kunnen vaststellen of over de schouder kijken als er eens een meteropnemer langs komt. Ik verwacht dat ik dit jaar zal moeten bij betalen want ik weet niet of de elektrische fiets mij binnen het budget heeft gehouden. In 2013 heb ik echter recht op een flink bedrag aan teveel berekende termijnen en dat geeft me de mogelijkheid om weer veel leuke plaatjes te kopen, voornamelijk middels het internet. Het resultaat kunnen jullie in deze aflevering van de 'Blauwe Bak Veteranen' bewonderen. Overigens is het geld in november alweer op...

433. I'm Gonna Forget You-The Tiaras (US, Valiant, 1963)
434. There's Nothing Else To Say-The Incredibles (UK, Outta Sight/Audio Arts!, 1967, re: 2013)
435. If I Can't Have You-Etta & Harvey (US, Chess, 1960)
436. I'll Keep Trying-Theola Kilgore (US, KT, 1964)
The Tiaras is de single die ik op 10 oktober 2013 samen met The Gems heb gekocht van een Amerikaanse dealer op Ebay. De overige drie komen van Rarenorthernsoul en heb ik op 11 oktober gekocht. The Tiaras is zo'n voorbeeld van een dwaalspoor. Ik ben dan nog altijd op zoek naar upbeat platen maar begin tegen de koninklijke bedragen van de Northern Soul op te hikken en ga dan maar voor de 'girl group sound'. De platen uit deze periode die nog in de Blauwe Bak staan, zijn de kersen op de cake en The Tiaras is daar eentje van. 'Forget You' is een lekker uptempo ding, 'You Told Me' op de keerzijde heeft iets meer 'sfeer' en daardoor nog enigszins geschikt voor de tegenwoordige set. Deze Amerikaan heeft een grote verzameling Incredibles-singles in de aanbieding maar ik kan geen keuze maken. Uiteraard staat 'There's Nothing Else To Say' daar niet bij want dat is de meest schaarse single van de groep. Ik besluit de volgende dag eerst deze klassieker eens aan te schaffen. Etta & Harvey zijn Etta James en Harvey Fuqua. Theola Kilgore komen we nog tegen in het bericht van de Week Spot. De laatste staat nog altijd in de koffers, Etta & Harvey en THe Tiaras in de reserve en The Incredibles in de Ere-Blauwe Bak.

437. Nothing Can Stop Me-Gene Chandler (US, Constellation, 1965)
438. Ain't My Stuff Good Enough-The Mirettes (US, Zea ZEA-5000, 1970)
439. Baby You Got It-Rudy & Judy (US, T-Neck, 1970)
Het resultaat van een Ebay-veiling. Als ik me niet vergis komen de singles uit Duitsland. Ze zijn in ieder geval op 13 oktober afgerekend. Vooral bij Gene Chandler moet ik diep in de buidel tasten want dit nummer is nog altijd een geheide favoriet in de Northern Soul. Rudy is Rudolph Isley en Judy is Judy White. Judy is de dochter van Josh White en werkt al enige tijd samen met The Isley Brothers. Rudy is Rudolph Isley (en niet Ronald zoals ik dat in 2013 moet hebben geschreven!). 'Baby You Got It' is de upbeat b-kant welke op dat moment beter past in de set. Ik zou nu wel weer eens de a-kant willen horen! Alle drie staan ze nog altijd in de koffers.

440. All The Way Home-Dee Edwards (UK, Goldmine, 1965, re: 1998)
441. If You Change Your Mind-Mary Love (US, Josie, 1968)
442. Soul Coaxing-Raymond Lefevre (UK, Major Minor, 1968)
443. You Don't Want Me No More-Major Lance (UK, Outta Sight/Okeh, 1967, re: 2011)
Voor de 'mainstream' is Northern Soul flink ingedut in 1998 als Goldmine van zich doet spreken. Het brengt in 1998 een box uit van tien singles om te vieren dat The Casino in Wigan een kwart eeuw eerder haar deuren heeft geopend. De ultieme Northern Soul-discotheek van Engeland sluit overigens in 1981 haar deuren en een brand legt het in 1982 volledig in de as. Goldmine doet niet aan vinyl-verspilling en doet op iedere kant een kraker. Ik heb dan al de combinatie van The Belles met Betty Boo en nu kan ik 'All The Way Home' van Dee Edwards niet weerstaan. Met 'Bari Track' van Doni Burdick heb ik nooit veel op gehad. Mary Love koop ik samen met een andere single, maar... ik kan me niet meer herinneren welke. Het is hoe dan ook een plaatje dat niet langer in de Blauwe Bak staat. Ik koop ze beide op 16 oktober op Ebay. Raymond Lefevre is op 20 oktober 2013 mijn kennismaking met Marcus waarvan ik veel platen zal afnemen in de volgende maanden. Op 23 oktober 2013 vul ik de Major Lance-verzameling aan met deze Northern Soul-hit. Dee Edwards en Raymond Lefevre staan in de Ere-Blauwe Bak en de overige twee in de koffers.

444. I'm So Sorry-The Del-Cords (US, Treasure, 1966, re: 2008)
445. Look In The Want Ads-The Emanons (US, All Brothers, 1969, re: 2008)
446. Stop What You're Doing-The Playthings (UK, Pye 1973)
447. I'm Not In Love With You Anymore-Stella & The Gazelles (US, Womar, 1967?, re: 2008?)
448. Girl Crazy-Sharon Soul (UK, Goldmine, 1998)
De enige 'original' van bovenstaande vijf is meteen eentje waarvoor je in de échte Northern Soul voor moet schamen. Op 26 oktober 2013 koop ik de eerste vier bij Rarenorthernsoul. The Del-Cords is een groep uit de garagerock-hoek van de muziek en heeft John Bowie als leadzanger. Bowie bezorgt ons later 'You're Gonna Miss A Good Thing Baby', evenals de instrumentale 'Sorry' cult-hits in de Northern Soul- en Mod-scene. The Emanons is prettige crossover uit Philadelphia en op Discogs wordt daarbij het jaar 2008 vermeldt. Omdat de hoesjes van The Del-Cords en The Emanons van dezelfde kwaliteit zijn, vermoed ik dat ze uit dezelfde tijd komen. Bij Stella & The Gazelles gok ik dat maar. Womar brengt in 1967 de eerste single uit en Stella & The Gazelles klinkt 1966 of 1967 in mijn oren. The Playthings is een 'pop stomper' dat duidelijk is gemaakt met de Northern Soul in ehet achterhoofd. Op 29 oktober koop ik Sharon Soul en dat is een onuitgebrachte opname uit de late jaren zestig. Net zoals bij Kent zijn ook de Goldmine-singles collector's items op zichzelf geworden en Sharon Soul is niet bepaald goedkoop! Het is wel de enige mogelijkheid om het in de koffers te krijgen en als bonus krijg je 'Happiness Is Here' van Barbara Mercer. Del-Cords en Playthings staan in de reserve, de rest in de koffers. Misschien doe ik volgende week wel een aflevering van achttien om 2013 te besluiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten