dinsdag 31 maart 2020

Week Spot: Ed Townsend



Hoewel enkele rubrieken voor de eeuwigheid zijn gemaakt, heeft Soul-xotica in de laatste tien jaar ook heel wat tijdelijke series gehad. Eentje daarvan is de 'Beeldenroute'. In de directe omgeving van Nijeveen plaats ik op iedere straathoek een standbeeld voor een songschrijver, arrangeur, producent of iemand anders die een belangrijke rol heeft gespeeld van de popgeschiedenis zonder zelf ooit een plaat te hebben gemaakt. Ik geloof dat Ed Townsend dan ook een tijdje in beeld is, met name omdat de muziek uit Detroit vrij regelmatig voorbij komt in de 'Beeldenroute'. Ed valt uiteindelijk af omdat hij juist een flinke hoeveelheid platen heeft uitgebracht. Daar zal hij in de geschiedenis echter niet voor worden herinnerd want... eerlijk is eerlijk... als hitzanger heeft hij duidelijk gefaald. Het levert wel een aantal prachtige singles op en eentje kan geen week wachten en moet meteen Week Spot worden. De eer is deze week aan 'Don't Lead Me On' van Ed Townsend uit 1966.

Er is ook een beroemde zwemmer met de naam Ed Townsend. Deze is nog altijd in leven en gebruikt 'Ed' vooral als geuzennaam omdat zijn tweede naam Edward is. Onze Ed Townsend heet voluit Edward Benjamin Townsend en wordt geboren op 16 april 1929 in Fayetteville Tennessee. Zijn vader is predikant van een gespecialiseerde Methodist-kerk en hierdoor verhuist het gezin een paar maal. Ed groeit voor het grootste gedeelte op in Memphis. In zijn tienerjaren wordt hij uitgekozen om deel te nemen aan een jongerenbeweging binnen de kerk en reist daardoor de halve wereld rond. Hij studeert in Arkansas en mag zichzelf afgestudeerd advocaat noemen. De liefde voor de muziek is groter dan de advocatuur en de enige keren dat hij het in de praktijk uitoefent, is als hij muzikanten bij staat in rechtszaken vanwege contracten met platenmaatschappijen en managers. Ed meldt zich in 1951 bij de mariniers en dient zijn tijd in Korea. Zijn verdiensten aldaar maken dat hij later in militaire sferen zal worden begraven. Vanaf 1957 gaat hij platen maken maar heeft een jaar later geen enkele ambitie op dat vlak als hij met een liedje onder de arm naar Capitol Records gaat. Townsend heeft een liedje geschreven met Nat 'King' Cole in het achterhoofd maar de A&R manager van Capitol ziet wel iets in Townsend's stem. Het zal zijn grootste hit worden. 'For Your Love' bereikt een dertiende plek op de Billboard en nummer zeven op de R&B. Alleen 'When I Grow Old Too Dream' zal hem nog eenmalig binnen de Top 100 brengen, toch verschijnen de singles met enige regelmaat en bij verschillende maatschappijen.

Ed Townsend is dan ook vooral een man van de achtergrond. 'For Your Love' zal in het daaropvolgende decennium uitgroeien tot een 'evergreen' voor menig soulzanger en -zangeres. In 1962 schrijft hij 'How Can I Forget' voor Jimmy Holiday maar het nummer zal eeuwigheidswaarde krijgen als Ben E. King het opneemt. Dan komen we tot de link met de 'Blauwe Bak Veteranen' van gisteren: Ed Townsend is in deze tijd getrouwd met Theola Kilgore. Het KT-label waarop de single van gisteren is uitgebracht is bijvoorbeeld vernoemd naar Kilgore en Townsend. Overigens heb ik vrij recent een andere single van Kilgore 'gereserveerd' bij Mark en dus gaan we het later nóg eens hebben over het echtpaar? Hij schrijft eveneens 'Crying Won't Help You Now' van Clyde McPhatter maar de meeste lof zal Townsend na 1965 krijgen voor zijn werk met Marvin Gaye. Hij produceert niet alleen het album 'Let's Get It On' maar staat ook genoteerd als mede-componist van het titelnummer. In 1975 maakt hij zelf nog een album voor het Curtom-label van Curtis Mayfield. Op 13 augustus 2003 komt het bericht door dat Ed Townsend is overleden en hij wordt begraven in Riverside in Californië. Zijn zoon David heeft in de vroege jaren negentig succes met de band Surface en overlijdt twee jaar na zijn vader aan de gevolgen van een overdosis. David is dan pas vijftig jaar oud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten