maandag 9 maart 2020

Blauwe Bak Veteranen deel 34



De foto stamt al van vrijdagavond en zaterdagavond denk ik na over een onderwerp voor de 'Sweet 16' in het derde uur van 'Do The 45' als ik deze zestien singles zie liggen. En jawel, ik heb ze zaterdagavond allemaal gedraaid en het nieuws is dat jullie de betreffende 'Do The 45' kunnen vinden op de Mixcloud-pagina van Wolfmanradioshows. Omdat ik heb besloten 'Het zilveren goud' tot eens per week te beperken, heb ik in principe nog altijd ruimte voor de 'Eretitel' en dat gaat het tweede bericht worden. Even bekijken of ik dan nog zin heb in het vijfendertigste deel van de 'Blauwe Bak Veteranen', want zolang het kan, zet ik deze serie graag voort! Vandaag nog heel even voorzichtig mee gedaan in een Ebay-veiling van een 'big want', maar de geluidskwaliteit is té minimaal om voluit te gaan en het is waarschijnlijk de laatste keer geweest dat ik zo dichtbij een voordelig exemplaar van 'You Want To Change Me' van Bobby Hebb ben geweest. De winnaar heeft het 'koopje van het jaar' met 32 dollar, want voor die prijs neem je de 'distortion' voor lief. In deze aflevering van de 'Blauwe Bak Veteranen' vertrekken we op 17 maart 2013 en eindigen op de dag van mijn 38e verjaardag.

Ik tik zo nu en dan voor de grap 'northern' in op Marktplaats in de rubriek 'Vinylsingles'. Dat levert in de eerste plaats exemplaren op van Dream Academy's 'Life In A Northern Town' en dan kan de lol beginnen. Voor veel Nederlandse handelaren is een Amerikaanse promo met een wit label al snel 'Northern Soul' terwijl het in feite pure pop of country is. Dan zijn er de gelukzoekers die fenomenale bedragen vragen voor een plaat met een zeer summiere beschrijving van de conditie. 'Plaat draait goed' doet mij geen zestig euro uit de portemonnee toveren. Toch kun je het meemaken dat je opeens een dealer treft die verstand van zaken heeft. Zo heb ik Rare Gems Odyssey voor een dievenprijs van Marktplaats gehaald en tref ik in 2013 deze Suri-soul-dj die besloten heeft afstand te doen van zijn verzameling. Hij is dan al een paar jaar meer geïnteresseerd in reggae. Bij hem variëren de prijzen. We onderhouden een fijn email-contact gedurende een maand en bij de tweede bestelling doet hij mij een geweldig aanbod: Twintig singles voor een tientje als kassakoopje. Met een 'upgrade' van The Manhattans' 'Kiss And Say Goodbye', enkele Motown Yesteryears-heruitgaven, Les Envahisseurs en Names & Faces voor de Suri-soul-collectie en een paar dingen waar ik het niet meer over wil hebben. Ik heb jaren later nog eens gezien dat hij actief was op Marktplaats maar bij een laatste controle heb ik hem niet kunnen vinden. Het lijkt erop alsof hij zo nu en dan even twee of drie maanden zeer actief is op Marktplaats en vervolgens twee jaar helemaal niet. Bovendien zijn veel van zijn 'dure' platen voor de echte liefhebbers en deze vindt je niet tot nauwelijks op Marktplaats waar iedereen voor een dubbeltje op de eerste rang wil. Ik begin echter deze aflevering met twee van het wereldwijde web. Geen idee of ik de eerste bij Rarenorthernsoul heb gekocht of elders. Feit is dat de heruitgave dan pas is verschenen.

360. Gonna Be A Big Thing-The Yum Yums (UK, AJR/Outta Sight, 1965, re: 2013)
361. Living A Lie-High Keys (UK, Verve, 1966, re: 201?)
362. This Is Soul-R.B. Greaves (Barbados, Atlantic, 1970, re: 1974)
363. Loving Arms-Millie Jackson (US, Spring, 1975, re: 1977)
Over 'big wants' gesproken: Er is een tijd waarin ik zelfs erover nadenk om serieus te bieden op een 'metal acetate bootleg' van The Yum Yums als Outta Sight net op tijd aankomt met deze heruitgave. Het origineel is gewoon onvindbaar en als er al eentje opduikt, is de kans ook nog eens groot dat het een vervalsing is. Originele persingen zitten rond de duizend euro. High Keys heet eigenlijk The High-Keys maar de producent van het plaatje doet geen enkele moeite om te laten zien dat het een échte bootleg is. Inclusief een intro dat dichtgeslibd klinkt alsof de mp3-bezitter heeft geprobeerd om 'cue burn' weg te poetsen. Ook voor een origineel van deze single kun je een middenklasser kopen met nog zeker een paar maanden APK. R.B. Greaves is de eerste van vandaag van de voorgenoemde Suri-soul-dj. Ik twijfel of het een persing is van Jamaica of Barbados, maar ga toch voor het laatste. 'This Is Soul' is oorspronkelijk als b-kant verschenen op een Spaanse single uit 1970. 'Home To Stay' heb ik zaterdag gedraaid en is origineel uit 1969. De laatste klinkt me als de beste reden om dit een specifieke release in het Caribisch gebied te geven. 'Loving Arms' is een live-versie en ik draai de plaat meestal om voor 'If You're Not Back In Love By Mondoy'. Vaak gevolgd door Bettye Swann's 'I Want Sunday Back Again' omdat het zo'n leuke link blijft. Yum Yums staat in de koffers, R.B. Greaves en Millie Jackson in de reserve en High Keys in de Ere-Blauwe Bak.

364. Don't Cry No More-King Floyd (US, Chimneyville, 1974)
365. Can't Get You Off Of My Mind-Larry Santos (NL, Casablanca, 1975)
366. The Sweeter He Is-The Soul Children (US, Stax, 1969)
367. A Lot Of Love-Taj Mahal (NL, CBS, 1969)
De laatste drie van 25 maart 2013 plus nog eentje van 3 april van hetzelfde jaar. The Soul Children heb ik in 2010 eveneens in de Nederlandse uitdossing gekocht, maar deze is een zeer matige staat. Maar dan opnieuw: Deze Amerikaanse is op styreen. Leuk om 'part one' en 'part two' achter elkaar te draaien? Welnu, de single-edits verschillen een beetje waardoor dit een stuk lastiger wordt. Taj Mahal haal ik eveneens van Marktplaats. De plaat wordt zonder hoes verkocht. ,,Zal ik je even een hoesje toesturen", vraag ik de verkoper. ,,Niet nodig", is zijn oordeel. En zo arriveert de single vanuit Sneek in een bubbeltjesenvelop en de plaat ingewikkeld in keukenpapier. Tja...? Larry Santos is de enige die in de koffers staat, de rest staat in de reserve.

368. If He Were Mine-Paula Durante (bootleg, GJM, 1967, re: 1974?)
369. Packing Up-Damon Fox (UK, Fairmount/Outta Sight, 1966, re: 2012)
370. Can't Stop Loving You Baby-Barbra Mercer (US, Golden World, 1966)
371. Look What You've Done To My Heart-Shirley & The Shirelles (Denemarken, Bell, 1969)
De eerste drie schaf ik op 6 april 2013 aan via Rarenorthernsoul. Paula Durante is een gewilde bootleg van een zeer lastig te vinden origineel. De plaat heeft een 'edge chip' welke nog buiten het bereik van de inloopgroef zit en dat betekent dat de plaat voor een spotprijsje weg mag. In een betere staat doet die weliswaar een fractie van een origineel maar dat is nog altijd een pittig bedrag! Je krijgt er een héérlijk dof geluid voor terug. Voor mij hét geluid van de Northern Soul! Damon Fox staat ook al een tijdje op mijn zoeklijst en ook daar speur ik inmiddels naar de (dure) bootleg. Foutje bedankt! De bootleg-mensen willen het als een 'echte' doen lijken en persen het op styreen terwijl het origineel op vinyl is geperst (en dat laatste is vrij uitzonderlijk bij Amerikaanse persingen uit die tijd). Barbra Mercer is een volgende stap in de Golden World-collectie ook al weet ik dan al dat ik nimmer de verzameling compleet ga krijgen. Shirley & The Shirelles komt van Marktplaats en koop ik op 13 april 2013. Barbra Mercer en Shirley & The Shirelles staan in de koffers, Paula Durante in de reserve en de zeer opgefokte Damon Fox mag rusten in de Ere-Blauwe Bak.

372. Who's Making Love-Young-Holt Unlimited (NL, Brunswick, 1969)
373. Mighty Cloud Of Joy-The Mighty Clouds Of Joy (NL, ABC, 1974)
374. You Made Me A Woman-ALfreda Brockington (US, Phil-L.A. Of Soul, 1970)
375. Easy Baby-The Daydreams (US, Dial, 1966)
Young-Holt Unlimited komt van Ebay, als ik me niet vergis. Volgens mij in dezelfde koop als 'Incense' van The Anglos. Ik bied een flinke prijs omdat de plaat met fotohoes wordt afgebeeld. Het blijkt een fotokopie te zijn van de Franse hoes en de Nederlandse persing is van een matige kwaliteit. De handelaar geeft me desondanks een plusje in de feedback maar met een 'o.k.' dat schril afsteekt tegen de rest van de laaiende reacties in mijn Ebay-feedback. Mighty Clouds Of Joy koop ik op 27 april 2013 bij de kringloop in Tuk en dezelfde dag win ik Alfreda Brockington in een Ebay-veiling. De volgende dag is dit het geval met The Daydreams en dat plaatje kleurt mijn 38e verjaardag. Het brengt me meteen terug naar Giethoorn waar ik die middag met W. wandel en koffie met appelgebak geniet. Mighty Clouds Of Joy en The Daydreams maken nog altijd deel uit van de koffers. Alfreda en Young Holt Unlimited moeten genoeg nemen met de reserve-Blauwe Bak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten