zondag 27 januari 2019

Horizontaal zeven letters: Zondag 27 januari



Het verhaal begint op zaterdagmiddag. Ik heb mijn wijk gelopen en neem contact op met een collega in de Ezingerbuurt. Hij kan wel hulp gebruiken en dus fiets ik daarheen. Er zijn niet veel opties om daar te komen. De doorgaande route voor fietsers voelt als 'een bocht om' en het is niet dat ik lui of moe ben, maar ik wil afwijken van het patroon. De kortste klap is om de tunnel onder de sporen van het station Meppel te pakken. Met de trap naar beneden lukt nog wel een beetje, erbij op is een stuk zwaarder. Bovendien... waarom pak ik niet de lift? Even niet zo snel aan gedacht. Op de zaak doe ik mijn relaas en dan meent een collega dat er een fietspad ligt tussen de Strukton en de Reeststouwe. Zo fiets ik naar huis en ben ik eigenlijk reuze benieuwd naar dat paadje. Vanmiddag heb ik de moed om een stukje te fietsen en, iets dat ik niet had verwacht tijdens de 'Singles round-up', het is zelfs nog een beetje zonnig. Het is pas kwart voor vier als ik op de fiets stap. Het vinden van het paadje is het enige reisdoel, ik moet nog even langs de winkel en voor de rest mag ik 'freewheelen'. Dat levert veertig kilometer ligplezier op!

Het mag inmiddels een 24-uurseconomie zijn met winkels die zeven dagen per week open zijn, toch blijft de postbezorging slechts vijf dagen per week doorgaan. PostNL houdt de poot stijf en weigert op maandag te bezorgen, anders zou het wellicht zeven dagen per week zijn geweest? Ik hoef vanmiddag niet aan het werk en toch heeft het even alle schijn ervan. Ik ga het fietspaadje vooral bekijken met betrekking tot het werk en ook de heenweg heeft veel weg van het woon-werkverkeer. Toch is het best een fraaie route en dus wil ik die wel met jullie delen. Het is niet alleen korter maar ook véél mooier. De Dorpsstraat uit richting Holtinge en dan de Uffelterkerkweg door het bos. Dat is aanvankelijk een fietspad en een naastgelegen zandpad, maar aan het einde van de weg gaat de doorgaande weg over van de Ruiterweg in de Uffelterkerkweg. Langs het golfterrein en tussen Havelte en de woonwijk de Meerkamp door naar de rotonde. De Overcingelaan heeft een jaar geleden een zeer nodige opknapbeurt gehad. Eerder wilde je graag deze straat mijden omdat de klinkers bijna rechtop in de weg stonden, nu is het een héérlijke weg geworden die ik bijna dagelijks langs ga. Onderweg naar het werk tóch nog een stukje door het bos... Ik kan er niet genoeg van krijgen! Over Eursinge naar Veendijk en het begin van Nijeveen. Dan ga ik parallel met de A32 naar de afslag Havelte/Diever en neem de Rijksomweg. Als ik bij het tunneltje rechtsaf ga, kom ik bij de zaak. Daar heb ik vandaag echter niets te zoeken en koers verder naar Haakswold. De weg oversteken en toeristisch naar de wijk Oosterboer. Dit ken ik op mijn duimpje en vijf minuten later ben ik bij de Strukton. Dat bedrijf zit aan de overkant van het station en als fietser moet je een tunneltje onder het spoor nemen. De verkeersborden kondigen een doodlopende weg aan, maar dan staat er nóg een verkeersbord. Het is bij de ingang van het pad. Het is geen fiets- maar een voetpad en dan van de categorie 'laarzenpad'. Bij regenval kan het pad drassig worden en dat is vandaag het geval. Lopen is de enige optie en de brug is evenzeer een handicap voor de postfiets als de trappen in het station. Met andere woorden: Als 'gemakkelijke' route is het totaal ongeschikt.

Ik moet flink door de blubber en kom uit achter op de Reeststouwe. Ik herinner me van tien jaar geleden een zandpad vanaf de Reeststouwe en deze middag vind ik het opnieuw. Niet dat ik erover ga want dat is eveneens een rotzooi door de regen van gisteren. In plaats daarvan volg ik de Legeveldsweg en ga over op de Vaartweg. Een pad vol herinneringen en dat is ook bijna tien jaar geleden. Op het punt waar ik ooit een volle pak shag te water heb laten gaan omdat ik zo nodig moest stoppen met roken, ga ik een weg in. Ik moest wel weten waar ik uit kom, maar het is alweer een tijdje geleden. Het is De Wetering dat overgaat in het Kuipersdijkje en me bij Rogat brengt. Een stukje Noorderkanaalweg en dan over het buurtschap Broekhuizen. De weg Meppel-Hoogeveen oversteken en via Blijdenstein naar Ruinerwold. Het is half zes als ik Ruinerwold verlaat. Ik maak dankbaar gebruik van mijn stratenkennis en fiets zo snel mogelijk het dorp uit. Over een half uur sluit de winkel in Havelte en ik wil er zo snel mogelijk naar toe. Ik weet nog steeds niet hoe ik het voor elkaar heb gekregen, maar om kwart voor zes sta ik voor de Albert Heijn in Havelte. Heeft de tijd even stil gestaan? Even na zessen ben ik thuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten