zondag 6 januari 2019

Hier en nu: Cigarettes After Sex



Het is een veel gehoorde klacht in de hedendaagse muziek: Er wordt teveel op het 'plaatje' gelet. Zangtalent is ondergeschikt geraakt aan een goede 'look' en meer van dat alles. Zonder dat ik mezelf op de borst wil kloppen, doe ik vrij onbewust daar niet aan mee. Ik leer muziek kennen zonder het 'plaatje'. De muziek moet me grijpen of aanspreken en dan maakt het niet uit of de zanger een hazenlip heeft of zo van de catwalk komt gewandeld. Zo is het een paar maanden geleden dat ik een vrij recente single krijg te horen van de band Cigarettes After Sex. De sfeer ligt me meteen. Het doet denken aan het betere werk van Mazzy Star. Een mysterieus 'noisy' geluid, een beetje shoegaze-achtig. Vervolgens een prachtige vrouwenstem die me verder helemaal inpakt. Nu ben ik dan in de ban van de laatste single van Cigarettes After Sex en besluit ik huiswerk te gaan doen voor een aflevering van 'Hier en nu'. Dan merk ik dat het een nadeel heeft om blindelings muziek te leren kennen. Jullie kunnen zelf oordelen op bovenstaande foto: Geen dame te zien! Dan lees ik dat de zanger een androgyne stemgeluid heeft. Het doet er niet toe voor mij, ik ben helemaal een 'believer' als het aankomt op Cigarettes After Sex en ga ze vandaag eens in de schijnwerpers zetten.

De band wordt in 2008 geformeerd in El Paso in Texas. Zanger Greg Gonzalez is de feitelijke spil van de band en draagt de naam mee in verschillende bezettingen. Greg neemt vrijwel in zijn eentje de debuut-EP op. Een paar jaar later trekt hij naar Los Angeles waar hij 'Affection' opneemt voor een single. Het wordt gekoppeld aan een eigenzinnige cover van 'Keep On Loving You' van REO Speedwagon. Het succes van Cigarettes After Sex gaat niet langs de officiële gebaande paden. De video's van Greg en zijn mannen worden aanbevolen door Youtube aan haar gebruikers en zo groeit de populariteit van de groep. Er volgen nog een aantal singles en in juni 2017 presenteert Cigarettes After Sex haar titelloze debuut. Ik maak in oktober kennis met 'Crush' en een maand geleden emt 'Neon Moon'. Deze nummers staan niet op 'Cigarettes After Sex' en dus zou het kunnen betekenen dat nieuw werk onderweg is?

Na een wilde vrijpartij ga je achteroverliggen met het kussen in je nek. Nog een beetje verdoofd van de seks steek je een sigaretje aan en neemt een diepe haal. Het nagenieten kan beginnen... Dat is precies de sfeer die Cigarettes After Sex probeert vast te leggen in haar muziek. Het management stuurt het de wereld in als 'ambient pop', maar het zit eveneens tegen 'dream pop', 'shoegaze' en 'slowcore' aan. Ik heb zelfs als de omschrijving 'bedroomcore' gelezen. Het is dromerig zonder slaapverwekkend te worden. Hoeveel er precies uit de effectpedalen komt, weet ik zo niet maar het klinkt bedrieglijk als 'shoegaze'. Shoegaze is aanvankelijk een spottende benaming maar is door de scene zélf als geuzennaam geadopteerd. Het zijn muzikanten en bands die veel van hun muziek uit pedaaltjes halen. Omdat ze een heel tapijt aan effecten voor de voeten hebben, kijken ze voortdurend naar de vloer om de juiste pedalen aan te raken. Het lijkt van veraf alsof ze naar hun schoenen kijken, vandaar de naam shoegaze.

Wolfman Radio heeft de vergunningen voor een familiestation. Dat betekent dat we geen schunnige woorden mogen zeggen op de radio en dat de teksten in de liedjes ook 'clean' horen te zijn. In het refrein van 'Crush' wordt herhaaldelijk het f-woord gezongen en bij de meeste nieuwe liedjes betekent het dat ik het aan de kant schuif. Bij 'Crush' heb ik eigenhandig een 'edit' gemaakt zodat ik het toch nog steeds op Wolfman Radio kan draaien. Gelukkig is 'Neon Moon' dan weer helemaal 'clean'. Het is muziek dat ik associeer met 'Tuesday Night Music Club' en dus ga ik de band de komende tijd in de gaten houden. Ik zie overigens dat het album in Nederland goed is geweest voor een 53e plek in de albumlijsten van Mega Charts. Ook zijn de recensies van de concerten lovend over de band.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten