woensdag 30 januari 2019

Het zilveren goud: januari 1994 deel V



Ik heb in juni 2012 de slag te pakken met de podcasts en doe naast de reguliere 'Soul-x-rated' nog wel eens een 'special'. Zo heb ik eveneens het plan om mezelf door de eerste honderd platen uit mijn collectie te ploegen. Ik heb de eerste vijfentwintig bijeen gezocht maar het is nimmer tot een podcast gekomen. Ik weet ook nog dat de platen op een bepaald ogenblik op een zeer oneerbiedige wijze in een hoekje verkeren en zijn (hopelijk?) droog en schoon een doos in gegaan met de verhuizing. Ik heb de platen al een tijdje niet meer gezien. Hoewel? Ik heb de zevende en achtste single mee gehad voor de fotoshoot van de Specialized-kalender. Dat is de 'double-pack' van 'Michael Caine' en 'The Sun & The Rain' van Madness. Ik geloof dat deze weer in de jaren tachtig-bak staat, maar de overige singles spelen nog even verstoppertje. Binnenkort toch maar eens goed zoeken want het begint te jeuken: Ik wil ook deze singles presenteren in een 'Het zilveren goud'-achtige setting met zelf gemaakte foto's van de eigenlijke 'boosdoeners'. Tot die tijd vervolg ik met de singles uit 1994 die de kaartenbak hebben gehaald. Vandaag de vangst van een vlooienmarkt in de Veemarkthal in Sneek.

De eerste maand van 1994 is een beetje kleurloos voor een 'leuk verhaaltje', buiten de vage avond en nacht in Leeuwarden. De komende maanden weet ik niet of ik iedere week met zo'n anekdote kan komen, maar ik doe mijn best! Feit is dat we alweer té lang werkloos thuis hebben gezeten en in de komende maanden ga ik weer aan de slag. Of... móet ik aan de slag? Ook maken we de komende maanden kennis met een vervoersmiddel dat reeds meer dan twintig jaar niet meer in mijn bezit is, maar nog immer voortleeft op mijn weblog. Ik ga, zoals het nu lijkt, de maanden februari en maart combineren. Ik heb in februari 1994 37 singles gekocht en in maart slechts 14. Als ik ongeveer zes per keer doe, brengt me dat op acht afleveringen en dat zijn het aantal woensdagen in februari en maart. In april kunnen we de borst weer nat maken voor een extra drukke maand! Er is in 1994 nog altijd om de twee weken een vlooienmarkt in de Veemarkthal, uitgezonderd de maanden juli en augustus. Hoewel? Het vlooienmarktseizoen begint in mijn herinnering een paar weken na het einde van de bouwvak en dat is ook wel eens in augustus geweest. Deze bewuste zaterdag leg ik weer de drie gulden entree neer en laaf me de volgende uren aan talloze platen. Er gaan eventueel zeven mee naar huis.

1650 Lies Through The 80's-Manfred Mann's Earth Band (Duitsland, Bronze, 1980)
1651 Another Day, Another Road-Cuby & The Blizzards (NL, Philips, 1967)
1652 Band Of Gold-Freda Payne (NL, Invictus, 1970)
1653 Superfly-Curtis Mayfield (NL, Curtom, 1972)
1654 Jumbo-The Bee Gees (NL, Polydor, 1968)
1655 That Day-The Golden Earrings (Duitsland, Polydor International, 1966)
1656 Adios Amigo-Jim Reeves (US, RCA Gold Standard, 1962, re: 197?)

Laat me bij de laatste beginnen. Eigenlijk is 'Guilty' de a-kant en als 'Gold Standard' zou deze voor het eerst in 1964 zijn uitgebracht. De mijne heeft toch duidelijk een jaren zeventig- of tachtig-label. Zoals de foto laat zien, is het een beetje een zootje. Ik ben vergeten om blanco hoesjes mee naar zolder te nemen. Cuby heeft, volgens mijn herinnering, oorspronkelijk een slap plastic hoesje zoals The Golden Earrings. Curtis Mayfield zit in een klein stukje huisvlijt dat verloren is gegaan en ook Jim Reeves gaat schuil in een hoesje dat door de vorige eigenaresse is gefabriceerd. Het kondigt echter 'Live With Love' aan van Debbie en dus heb ik dat ding maar achterwege gelaten. Freda Payne heeft oorspronkelijk eveneens een label-hoesje, die heb ik een paar jaar geleden kunnen voorzien van een fotohoes. De plaat staat sinds een paar jaar in de reserve-Blauwe Bak dankzij 'The Easiest Way To Fall' dat ook nog Week Spot is geweest in 2015. The Bee Gees heb ik meteen al met fotohoes maar Albert bezorgt me een 'upgrade' van dit plaatje in het vorige jaar. Bij The Golden Earrings kan ik overigens nog vermelden dat zelfs Nederlandse persingen aangeven dat ze in Duitsland zijn geperst, maar dat de Nederlandse persing een 'hartje' heeft. De Duitse single komt echter met het grote ronde middengat zoals de single in mijn verzameling. Helaas dan weer niet met het mooie Duitse fotohoesje met de vijf heren van The Golden Earrings. Nee, dat is geen telfoutje, maar de eerste bezetting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten