vrijdag 4 januari 2019

Eindstreep: 2018



,,Er hoort ook nog een top tien bij waar ik nog niet naar heb gekeken", schrijf ik afgelopen weekend in de 'Eindstreep' over december. Het kost me een paar keer om te bekijken wat ik bedoel met deze top tien. Inderdaad: Het slot van de 'Eindstreep' van december 2017 toont zo'n lijstje, maar hoe heb ik deze samengesteld? ,,Toegegeven, de laatste is uit de losse pols ontstaan". Ach, dat verklaart een hoop! Vermoedelijk heb ik alle 'algemene' singles onder elkaar gezet en van iedere tien een favoriet uitgekozen. Ik heb het dit jaar ietsje anders gedaan en hierdoor is zoiets nu even niet mogelijk. Zoals de vorige uit de losse pols is ontstaan, daarbij beweeg ik mijn pols ditmaal helemaal niet. Gewoon wat cijfertjes en feitjes over de platenverzameling in 2018.

2019 is begonnen en hoe? Ik heb vanmiddag vijftien singles afgerekend bij Mark en dus komen er weer afleveringen aan van de 'Singles round-up' en heb ik voer voor de 'Eindstreep' over vier weken! Het jaar begint aarzelend maar dan verrast Albert me driemaal met een partij singles die het aantal flink opvoert. In het eerste kwartaal komen er totaal 69 singles binnen. De Blauwe Bak is daarbij de winnaar met 49 singles, de Gele Bak krijgt 16 en er zijn vier die ik, zeer streng, als dubbel kan beoordelen. Daarbij noem ik ook de afwijkende persingen, hoesjes en dergelijke. De dubbele singles betekent dus niet dat ik deze teveel heb, maar wel dat ik de titel al anders in de bakken had staan.

In mei en juni komen er méér singles van Albert en reken ik opnieuw af bij Mark. Het tweede kwartaal is daarmee goed voor een totaal van 135 en is daarmee het 'drukste' kwartaal van dit jaar. Nu wint de Gele Bak vol overtuiging en direct gevolgd door de dubbele singles: 62 en 44. In de Blauwe Bak komen daarentegen 29 singles in deze drie maanden.

De zomer verloopt vrij rustig op enkele soul-aankopen na en een paar maal een kringloopwinkel in Meppel. Het derde kwartaal ziet 71 singles binnenkomen. Veertig daarvan zijn voor de Blauwe Bak. Negentien zijn goed voor de Gele Bak en twaalf reken ik als dubbel. Het laatste kwartaal is opeens weer erg druk. Eerst een redelijke vangst in Hoogeveen, een partij van Albert en de laatste singles van Mark die mee kunnen voor de Blauwe Bak Top 100. Als de gospel-singles té laat arriveren, besluit ik wederom af te rekenen bij Mark en zo kunnen we spreken van de 'drukste' december in jaren. Het laatste kwartaal brengt me 103 singles en dankzij Hoogeveen en Albert wordt de Gele Bak de winnaar met 41 singles. De Blauwe Bak heeft slechts eentje minder. Het levert 22 dubbele singles op.

In totaal betekent het dat de Blauwe Bak de ultieme winnaar is met 158 singles. In het territorium van de algemene singles wint de jaren zeventig met eentje van de jaren tachtig: 64 tegen 63. Het wordt steeds lastiger om goedkope 'algemene' jaren zestig te vinden welke ik nog niet heb, dat blijkt nu maar weer. Slechts tien singles uit dat decennium. In totaal tel ik 378 singles waarvan er 82 dubbel zijn.

Ik zou ook nog even kijken of de Blauwe Bak misschien nog iets kon veranderen aan de jaren zestig, zeventig en tachtig. Dit heb ik opgegeven. Het maakt de jaren zeventig alleen maar sterker en de jaren zestig groeit wel iets, maar niet genoeg. Deze trend zal zich voorlopig blijven voortzetten in de Blauwe Bak. Hoewel bij de verwachte vijftien ook een paar uit de jaren zestig zitten (de oudste is van 1964), is het merendeel toch weer jaren zeventig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten