dinsdag 20 maart 2018

Week Spot: The Sensational Six



Zijn we bijna halverwege? Lastig om in te schatten, maar het is een feit dat ik komende zaterdag de overige platenlabels behandel die met een 'M' beginnen. Dan zijn we halverwege het alfabet. Ik heb afgelopen zaterdag, volgens plan, de kletters 'K', 'L' en de eerste labels met een 'M' gedaan, van Kapp tot en met MCA. Komende zaterdag ga ik van Memorial tot en met Myrrh. Het is toeval dat dit twee gospel-labels zijn. Tussen beide vinden we onder andere Mercury, MGM en Motown (zonder de Tamla's en Tamla-Motown). De Week Spot is deze week eveneens een gospel en zoals dat vaak het geval is bij gospel is, zijn er geen encyclopedieën vol geschreven over het onderwerp van vanavond. De tekstschrijver geeft vervolgens een aanleiding om er toch iets van te maken. De Week Spot komt van The Sensational Six en heet 'I've Never Been This Close To Jesus'. Het plaatje verschijnt in 1977 op een platenlabel dat met een 'M' begint: Messenger Records.

Het is een verhaal als bij The Five Blind Boys en misschien ook bij The Salem Travel(l)ers. In het geval van The Sensational Six is er tweemaal een sextet dat haar repertoire in dienst stelt van de Here. De groep uit Birmingham in Alabama verschijnt als eerste bij de zoekresultaten, maar dat is niet de groep die ik zoek. Onze Sensational Six komt uit Memphis en maakt, in tegenstelling tot de groep uit Birmingham, pas vanaf de jaren zeventig enkele platen. De eerste draagt de welluidende titel 'Jesus Loves Me' en wordt uitgebracht als Willie Harris & The Sensational Six. In 1974 verschijnt een single als Sensational Six, op de overige platen krijgt het 'The' als voorvoegsel. Het zijn totaal zeven singles of eigenlijk zes. Eentje verschijnt op een later (?) moment ook op Messenger. 'I've Never Been This Close To Jesus' heeft '1977' op het label staan en dat geeft voor 45cat het enige aanknopingspunt om jaartallen te hangen aan de platen. Bij de overige Messenger-platen staat geen datum genoteerd. 'Wash My Sins Away' komt in de nummering van Messenger een stuk eerder dan onze Week Spot en dat is tegenwoordig een vrij gewild plaatje onder gospel-dj's. 'I've Never Been This Close To Jesus' lijkt een beetje ondergewaardeerd maar wellicht komt dat door het expliciete gebruik van het 'J-woord' zoals dat vaak wordt gezegd door dj's. Veel van mijn vakbroeders vinden het blijkbaar bezwaarlijk als de naam van Jezus teveel wordt benadrukt.

De b-kant wordt geschreven door Willie R. Harris en dat zal dé Willie Harris van de eerste release zijn. 'I've Never Been This Close To Jesus' wordt door een ware legende vervaardigd: Sir Mack Rice. Bonny Rice wordt op 10 november 1933 geboren in Clarksdale in Mississippi en verhuist op zeventienjarige leeftijd met zijn familie naar Detroit. In 1956 begint hij zijn professionele muzikale loopbaan en van 1957 tot en met 1963 speelt hij met The Falcons. Eddie Floyd, Wilson Pickett en Joe Stubbs maken allemaal onderdeel uit van The Falcons en het is met name Pickett die later Sir Mack Rice op de kaart zal zetten. Dat gebeurt middels 'Mustang Sally'. In 1967 krijgt hij bij Atco de kans om een paar solo-platen te maken, maar dat levert niet het gewenste succes op. Wel schrijft Rice aan de lopende band succesvolle nummers voor anderen. Het is de enige artiest die kan vertellen dat hij voor zowel Stax als Motown heeft gewerkt. Om maar aan te geven met wat voor gigant we hier te maken hebben. Rice schrijft ondermeer ook 'Respect Yourself' van The Staple Singers. Pas in 1992 maakt Sir Mack Rice zijn eerste album waarop hij zijn uitvoeringen van stokoude klassiekers laat samenkomen met meer recente schrijfsels. Op 27 juni 2016 overlijdt hij aan de gevolgen van Alzheimer. Rice is 82 jaar geworden.

Het is me niet duidelijk of The Sensational Six het nummer uit eerste hand van Rice heeft gekregen of dat het reeds door iemand anders op de plaat is gezet. Ik kom de single tegen bij mijn 'maat' in Oostenrijk en hij heeft 'what you hear is what you get'-geluidsclips bij zijn handel. Ik hoor een plaat met nogal luidruchtig styreen maar desondanks een stevig geluid en... vooral een klapper van een nummer! Het moest ooit eens de Week Spot worden ondanks de summiere achtergrondinformatie en nu is de uitgelezen kans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten