dinsdag 27 maart 2018

Week Spot: Barbara Mason



Ik heb me zaterdag voorgenomen om de letter 'M' af te maken in het alfabet van de platenlabels. Dan zijn de eerste drie uren net verstreken en zie ik dat ik bijna aan het eind ben. Verrek, ik had er net zo'n zin aan... Dan kijk ik even bij de letter 'N' en zie dat ik slechts negen singles hoef te draaien voordat ik bij de catalogus van Numero kom. Ik besluit deze negen bij de show van zaterdag te gooien, zodat ik komende zaterdag Numero plus de 'O' kan doen. Inclusief Old Gold, Outta Sight en nog een paar 'reissue'-labels. Pas als ik klaar ben, realiseer ik me dat er een nieuwe toevoeging is welke op een label is dat met een 'N' begint. Jullie raden het al: Het is onze nieuwe Week Spot. Na jaren van trouwe dienst op Arctic en vóór haar verband met Buddah, maakt Barbara Mason een paar singles voor National General. In februari 1971 ziet de single 'When You Look At Me' het levenslicht. Omdat deze kant nauwelijks te draaien is, ontdek ik dan de b-kant en deze is nóg lekkerder: 'I Should Be Leaving You' van Barbara Mason is deze week de Week Spot.

Afgelopen vrijdagavond heb ik pijnlijke momenten doorgemaakt. Alleen Love Committee gaat in de jaren zeventig-bak, maar de overige 27 moeten ergens een plek krijgen in de Blauwe Bak. Dat betekent eveneens dat 27 de reserve-Blauwe Bak moeten verlaten en terug in de 'algemene' jaren zestig- en zeventig-bakken. Het is zweten en soms doet het erg pijn, maar de klus is geklaard! Daarbij kan ik nog melden dat Friends Of Distinction een 'inhaalmanoeuvre' heeft gemaakt en in de koffer staat. Barbara Mason is zonder twijfel voer voor de Blauwe Bak-koffers. De aanwinsten tot nu toe dit jaar geven me nog weken Week Spot-plezier, zeker als ik klaar ben met de label-specials. Barbara heeft de Week Spot als een geluk bij een ongeluk.

Barbara Mason komt op 9 augustus 1947 ter wereld in Philadelphia. In haar tienerjaren ziet ze zichzelf niet op een podium liedjes vertolken en gaat de showbiz in met het idee om songs te schrijven. Vanaf 1964 is ze echter geregeld achter de microfoon te vinden en haar derde single is een schot in de roos. 'Yes I'm Ready' introduceert het ietwat brave meisjes-geluid van Mason bij een breed publiek. De single schopt het tot een vijfde plek op de Billboard en nummer twee in de R&B. Het levert haar nog een paar hits op maar Arctic, eigendom van een populaire radio-discjockey, overleeft het avontuur niet. In 1970 komt ze bij National General. Dat is een filmmaatschappij dat het ook even in de muziek probeert als variant op de platenmaatschappijen die films gaan maken. Mason maakt een album en vier singles voor National General, maar geen van de platen verkoopt genoeg voor een notering op de hitparade. In 1973 kan Mason aan de slag voor Buddah. Ze heeft haar stijl drastisch aangepast. Ze zingt zéér gedetailleerd over het liefdesleven en neemt nergens een blad voor de mond. Soms schakelt ze zelfs over naar een 'rap'. Mason schrijft het merendeel van haar liedjes, maar heeft in 1973 een grote hit met een Curtis Mayfield-liedje: 'Give Me Your Love'. Het wordt eveneens door Curtis geproduceerd. Er volgen wederom een paar hits en gek genoeg loopt in 1975 haar contract af bij Buddah. Mason komt daarna moeilijk aan de bak. Ze heeft nog een paar kleine hits voor héle kleine labels. Eind jaren tachtig zet ze een streep onder haar loopbaan als zangeres.

Vanaf dat moment gaat ze zich weer bezig houden met het publiceren van haar liedjes en maakt in 2007 een cd. Het is pas sinds de laatste jaren dat ze weer het podium opzoekt. Sommige optredens zijn stijf uitverkocht.Het is een single uit de 'soul pack' en is daarmee uitzonderlijk goedkoop geweest. Leuk om even te kijken wat het me anders zou hebben gekost? Dan moet ik uiteraard uit gaan van een exemplaar waarvan beide kanten goed zijn te draaien. Voor de oplage met het donkerblauwe label zie ik de 'duurste' voor vijftien pond en de goedkoopste voor drie dollar. Als ik dan een prijskaartje moet hangen aan deze? Mark verkoopt platen vanaf zes pond per stuk en ik denk dat Barb dat voor deze kant ook zou kunnen opbrengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten