woensdag 7 maart 2018

Hier en nu: Soccer Mommy



Hoewel niemand een reden hoeft te geven of iemand hem daar naar vraagt, zegt hij 'de passie om een show te maken te missen'. Er spelen meerdere dingen voor hem. Hij is kort daarvoor een bedrijfje begonnen en dat maakt dat zijn tijd wordt opgeslokt door andere dingen dan internetradio. Hij is een 'radio-buurman' en één van mijn favorieten. Hij geeft tijdig aan als hij niet een show doet, is verder altijd aanwezig en we maken altijd samen een 'dealtje' voor wat betreft de overdracht. De laatste maanden deed hij zijn 'indie-show' op zondagavond vóór 'The Vinyl Countdown' en heeft hij ook even een akoestische show gedaan op zondagmiddag. Deze show heb ik ook nog eens mogen waarnemen. Ik denk dat de invloed vooral afkomstig is uit deze akoestische show. Tussen de gebruikelijke portie The Cure, Morrissey en andere, meest zwaarmoedige, Britpop klinkt zo nu en dan een minstreeltje met een akoestische gitaar. Zo hoor ik bij hem in de show een zangeres die me meteen in het toetsenbord laat klimmen. ,,Dit is Soccer Mommy", luidt zijn antwoord. Ik draai 'Try' vervolgens een paar weken in mijn shows en vergeet Soccer Mommy weer even snel. Totdat ik zie dat ze onlangs een nieuw album heeft uitgebracht en dat stelt me in de gelegenheid om vandaag Soccer Mommy in de schijnwerpers te zetten.

In vroegere tijden heb je zoiets als slaapkamergeheimen, maar dat is helemaal uit de mode. Kijk maar op Youtube! Hele drommen tieners leggen hun wereld vast in video's die worden geschoten vanuit de slaapkamer. Een top vijf van beste dit-of-dat met op de achtergrond een opgemaakt bed en nachtkastje. 'Fashionistas' die een dik belegde boterham hebben verdiend door in de slaapkamer tegen een webcam te praten. De geheimen die het daglicht niet kunnen verdragen, hoeven we gelukkig niet te zien. Ik heb het hier dus evenmin over webcam-sex of dergelijke praktijken. Het heeft zelfs een sub-genre in de hedendaagse muziek teweeg gebracht: 'Bedroom pop'. Deelnemers aan 'bedroom pop' lijken ieder aspect van muziek maken in de slaapkamer te doen. Componeren, oefenen, een 'sneak preview' voor op Youtube en uiteindelijk ook de opname van een album. Akoestische gitaar, zang en wat software. Meer heb je niet nodig voor 'bedroom pop'. Het heeft ertoe geleid dat een aantal muzikanten regelmatig elders in een slaapkamer logeren en de liedjes op de podia tentoon kunnen spreiden. Soccer Mommy is daar een voorbeeld van.

Een 'soccer mom' is het stereotiep van de werkende vrouw in de SUV die het meest van haar vrije tijd opoffert aan het halen en brengen van haar kinderen naar sportactiviteiten. Tijdens de aanwezigheid op het veld vindt ze zelf een doel door de sportploeg van drankjes en fruit te voorzien. Aanvankelijk een geuzennaam, maar inmiddels is er zelfs een bond voor 'soccer moms'. In 2008 wordt een komedie gemaakt met de titel 'Soccer Mom'. Sophie Allison is nog lang niet aan kinderen toe en toch laat ze zich Soccer Mommy noemen. Allison wordt geboren in Zwitserland. Ze zou nu een jaar of twintig moeten zijn. Ze groeit echter op in Nashville. Op zesjarige leeftijd gaat ze gitaar spelen. Ze neemt dat heel serieus want de rest van haar educatie zal steeds gericht zijn op de muziek en het gitaarspel in het bijzonder. In 2015 brengt ze haar eerste liedjes uit via Bandcamp. Ze studeert dan aan de universiteit van New York waar de zakelijke kant van de muziek haar hoofdvak is. De Bandcamp-opnames en enkele zelf-uitgebrachte EP's leidt tot belangstelling van Fat Possum. Ze heeft dan reeds een album gemaakt voor Orchid Tapes en brengt in 2017 'Collection' uit bij Fat Possum. Ze heeft de universiteit inmiddels verlaten zonder een papiertje n wil zich vanuit Nashville op het muziek maken richten. Op 2 maart is haar eerste échte officiële debuutalbum verschenen bij Fat Possum: 'Clean'.

'Under My Skin' van Avril Lavigne is in 2004 haar eerste cd en dat album staat aan de wieg van haar huidige muziek. Verder noemt ze Taylor Swift als een belangrijke inspiratiebron. De liedjes zijn groot in hun akoestische eenvoud. Net als bij Lavigne soms teder en hartverwarmend, maar altijd met een licht-alternatief randje. Meer de grunge-benadering. Niet altijd even goed aaibaar maar ook daar kun je je dagelijkse broodje kaas mee verdienen. Soccer Mommy wordt al een tijdje getipt en ik doe het vandaag ook gewoon. Soccer Mommy kon zomaar nog wel eens héél groot worden en dan weten jullie hopelijk te herinneren waar je het voor het eerst hebt gelezen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten