donderdag 1 maart 2018

Eretitel: 'Spaceman'



Slapen, wakker worden, chef bellen. Die is uiteraard niet blij met het bericht en dan weer verder slapen. Regelmatig wakker worden, omdraaien en verder slapen. Dan is het langzamerhand vijf uur 's avonds. Ik wil de dag 'zo normaal mogelijk' beginnen, maar het gaat al snel mis. De nicotine valt niet goed en caffeïne is ook niet het juiste medicijn. Wekker op acht uur en terug naar bed. Meteen douchen en dan naar beneden om met de show aan de gang te gaan. Hoewel? Het 'gezoem' vanaf de computer is zeer gebruikelijk, maar het stoort me dermate dat ik de show af blaas en de computer uit zet. Weer terug naar bed. Zeven uren later, nu een uur geleden, word ik opnieuw wakker en... het voelt alsof ik het kwijt ben? Ik heb de afgelopen twee dagen 'er tegenaan' gehangen en met de verwachte kou van vandaag was ik er wel zeker van dat dit een enkeltje lappenmand zou worden. Ik mag vandaag thuis blijven om krachten te sparen voor morgen en zaterdag. Nu moet ik concluderen dat de harde koude wind nog een paar dagen van zich zal laten spreken, maar moest morgenmiddag toch maar gewoon aan het werk. Dan maar zien waar het schip strandt? Op dit moment moet ik me zorgen maken over een ander schip: Mijn ruimteschip. Ik ga driemaal in het heelal kijken of de temperaturen daar beter te verduren zijn? De 'Eretitel' staat vandaag in het teken van 'Spaceman'.

3. The Killers (2008)
Uitzenden voor een Engels station met een bereik van over de hele wereld, dat is wat Wolfman Radio is. Het aanprijzen van zéér lokale activiteiten heeft dus niet zoveel zin en ook probeer ik mijn nationaliteit niet teveel in de muziek te laten doorschemeren. Dat laatste is bij de 'nieuwe' muziek niet zo'n groot probleem, buiten Racoon om zijn er slechts weinige Nederlandse bands waarvan ik muziek draai in mijn shows. Als het eens zo uitkomt, wil ik gerust een Nederlands product draaien in 'Listen Carefully' en de 'Eretitel' van vorige week (met Cuby + The Blizzards en Golden Earring) is daar een voorbeeld van. Als echter genoeg 'internationale' varianten van een titel voor handen zijn? Zo prijkt The Killers in deze 'Eretitel' waar het, voor mijn gevoel, Bolland & Bolland had moeten bevatten. De top drie had er dan ook zeker anders uit gezien want de astronaut van Rob en Ferdi is best wel een grote favoriet. Ik kies in 2016 echter toch voor een 'Spaceman' van een internationaal vermaarde band en kom uit bij deze van The Killers. Het is echt het derde wiel aan een fiets en kan niet anders dan op de derde plek.

2. Babylon Zoo (1996)
Er komt veel kijken bij de voorbereiding van een ruimtereis en het hangt niet alleen maar af van het slagen van de lancering. Vraag dat maar aan Jas Mann en zijn personeel van Babylon Zoo. Op basis van een demo van drie liedjes groots binnen gehaald bij de platenmaatschappij en prompt in een reclame voor spijkerbroeken terecht komen. 'Spaceman' verbreekt in 1996 een record in Engeland: De eerste week worden maar liefst 420.000 platen verkocht, méér dan 'Can't Buy Me Love' van The Beatles in 1964. Het album komt in Engeland binnen op zes en dan...? Twee weken later is het uit de lijst verdwenen en opvolgers van 'Spaceman' raken kant noch wal. Van het tweede album worden wereldwijd nog geen tienduizend omgezet. Toch blijft 'Spaceman' een fijn plaatje waar ik goede herinneringen aan bewaar. Het is de tijd dat ik mezelf heb voorgenomen om huisschilder te worden. Dat is hem dus niet geworden maar op zijn minst heb ik weer enige zelfvertrouwen gekweekt! Als ik goed en wel in Mossley woon en de cd-single bij een 'carbootsale' zie liggen, moet deze mee voor een 'revival' op mijn cd-speler.

1. 4 Non Blondes (1993)
Zullen we weer eens een spelletje spelen? ,,Waar was jij toen?". Nee, niet weer de vliegtuigen in de Twin Towers of de dood van Fortuyn, maar een veel luchtiger onderwerp: 'What's Up' van 4 Non Blondes. De zomer van 1993. UB40 houdt de zomerse klanken in de hitparade tussen de overvloedige dance. De rockmuziek is op dat moment nogal 'donker'. Opeens is daar een rockplaat met een zwaar aanstekelijk refreintje. Ik schat in dat iedere muziekliefhebber moet herinneren waar hij/zij dit voor het eerst heeft gehoord? Ik ben in Denemarken. De laatste dag van de vakantie en ik heb mezelf een 'opdracht' meegegeven. Een lokale Sneker band waarin ik heel veel vertrouwen heb, 'helpen' aan een Deense tournee. Helaas zijn de popzalen tijdens mijn vakantie gesloten en zo zit ik op deze woensdagmiddag in een middelgroot café in Herning. De programmeur komt over een half uur en dus moet ik even wachten. Dan hoor ik 'What's Up' en dat zal de rest van de dag in mijn hoofd blijven zitten. De programmeur neemt het bandje en de gebrekkige bio in ontvangst en belooft me te zullen bellen. Dat is tot op heden nog niet gebeurd. Maar goed... het gaat hier niet om 'What's Up' maar om 'Spaceman'. Typisch zo'n opvolger die verschijnt als de grote hit nog alom op de radio is en daardoor raakt ondergesneeuwd. Ik dank het aan een Wolfman-collega die het in 2013 uit de mottenballen haalt, want... 'Spaceman' heeft weliswaar niet het refrein maar doet verder nergens onder voor 'What's Up'.

Ik moet ook nog even toevoegen dat ik niet de eerste Louwsma ben die de ruimte wordt ingeschoten. Ja, okay, Jac's naam is zonder de 'w'. Jac Lousma maakt zijn eerste vlucht op 28 juli 1973. Het is uiteraard geen familie, net zoals de American Football-speler Kevin Louwsma. Volgende week verblijf ik nog even in de sterren en ga uitproberen of het dan nog altijd mogelijk is om liefde te bedrijven met iemand op aarde? Of zoiets. Driemaal 'Long Distance Love'. Dan nu maar beginnen met het opblazen van de ballonnen want er is eentje 'jarig' vandaag (2 maart). Het is acht jaar sinds het eerste bericht op Soul-xotica. Dat mag ik vanavond 'vieren'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten