zondag 11 maart 2018

Singles round-up: maart 1



Er is een kwartier geleden een klein mirakel gebeurd. Ik zit nietsvermoedend buiten te genieten van een scheut nicotine en kop koffie als het opeens 'plop' gaat in mijn rechteroor. Ik kan voor het eerst sinds een ruime week weer met rechts horen! Toch voel ik wel dat het oor nog aardig vol zit en dus laat ik de afspraak van het uitspuiten gewoon doorgaan. Nu eerst de 'Singles round-up' die ik gisteren had willen doen, maar ik ben té ambitieus geweest met 'Do The 45' en gedurende vier uren en tien minuten de letters H, I en J van de labels gedaan. Ik moest gistermorgen bezorgen in Steenwijk. Er is bedroevend weinig post en bovendien is het op zaterdag 'samen uit, samen thuis' zodat ik ergens halverwege een stapeltje moet overhandigen aan een collega. Rond het middaguur zijn we allemaal klaar. Steenwijk kent sinds een jaar een paar 'nieuwsgierige' winkeltjes waar ik dolgraag eens binnen wil kijken. Eentje is uitsluitend open op zaterdag. Ik ga met de Pioneer naar het station. Steenwijk heeft een 'zelfbedieningsstalling' en ik heb dat nooit begrepen. Ik begrijp het nu evenmin want de fiets heeft een half uur in de stalling gestaan en dat kan nooit meer dan 34 cent hebben gekost? Dat is namelijk het saldo dat ik op mijn ov-kaart heb staan. Snel wegwezen! Ik koop binnen dat half uur een zevental singles en doe mijn boodschappen bij de Albert Heijn om de hoek. De hamburgers ga ik later wel eens recenseren, laten we het nu over de singles hebben.

In de oude museumwinkel van 'De Gouden Kikker' zit sinds een jaar (of misschien langer) een kringloopzaakje. Daar gaat in eerste instantie mijn aandacht naar uit en het is ook de eerste waar ik binnenstap. Blijkbaar heeft de zaak met diefstal te maken want het heeft een 'portier' die hoogst irritant komt bemoeien terwijl je aan het winkelen bent. Over de singles kan ik kort zijn: Klassiek en geestelijk repertoire. Heb ik hier mijn fiets voor gestald? Dan ga ik naar de Woldpromenade. Dat winkelstraatje is al jaren 'in verval'. Dat laatste heeft vooral te maken met leegstand. Het is echter hét straatje om van de parkeerterreinen naar de Markt toe te wandelen en dus zou je wel wat meer activiteit verwachten? Die activiteit is er nu vooral door 'tijdelijke' winkeltjes. Eentje is alleen vandaag open en biedt alleen maar antiek aan en dan van het betere soort. Geen platen. 'Het Snuffelhoekje' is alleen op zaterdag open. Wel een paar elpees van bedenkelijk niveau, maar geen singles. Dan eens 'De Woldpoort' proberen. Van oudsher een winkel waar decoratieve objecten worden verkocht, schijnbaar tegenwoordig ook wierook en sinds de vinyl-'hype' van een paar jaar geleden doet het aan elpees. Gelukkig heeft het ook singles. 'Topsingles', staat op het bakje. ,,Heb je ook mindere singles dan?", grap ik naar de eigenaar. ,,Ik heb veel meer staan maar die moet ik uitzoeken. Daar zit Beatles en Stones tussen". Ik geef nog aan dat ik daar totaal niet in geïnteresseerd ben, maar helaas... ik zal het moeten afwachten. De singles zijn individueel geprijsd en soms niet helemaal realistisch. 'Eight Days A Week' in een blanco hoes moet al zeven euro kosten. Hij matst me nog even aan het eind en zo kom ik gemiddeld op twee euro per single uit. De kwaliteit is dan wel uitmuntend op het eerste gezicht.

* Depeche Mode- See You (Frankrijk, Mute, 1982)
Elpees doen niet mee in de verzameling en zo bevat deze greep op zijn minst twee singles die ik reeds op elpee heb. Een jaar of vijftien geleden zit ik eens een tijdje in financieel zwaar weer en heb een paar elpees en singles uitgezocht waarmee ik zou willen scheiden in ruil voor guldens en kwartjes. Een vroeg album van Depeche Mode maakt daar eveneens deel van uit. Tóch slaag ik er niet in deze kwijt te raken aan vrienden en in 2007 ben ik toch wel nieuwsgierig en draai de plaat. Een openbaring! Een iets meer poppy uitvoering van Kraftwerk en minder 'heavy' dan op latere platen. Met name 'See You' maakt grote indruk. De elpee moet vast ergens in huis staan, maar ik kan het nu écht aan de verzameling toevoegen! De Franse persing met het bovenstaande fotohoesje.

* Fat Larry's Band- Fascination (UK, Wmot, 1976)
Waar de beste man zijn twee-en-een-halve euro op heeft gebaseerd? Ik durf te gokken en op het eerste gehoor klinkt het zelfs erg goed. Ik ken de band eigenlijk ook alleen maar van 'Zoom', maar dat hoeft niets te betekenen. De gladde ballades van Kool & The Gang heeft immers ook niets van doen met hun oude werk. Ik weet dat ik kritisch moet zijn met de Blauwe Bak zeker nu achtentwintig singles op komst zijn, maar ik wil deze best even in de reserve-bak hebben. Op de b-kant staat 'We Just Wanna Play For You' en dat is snelle oude funk, maar voor mij niet de meest interessante kant. Ik beslis na het publiceren waar we deze single in het vervolg gaan tegenkomen.

* The Motors- Today (UK, Virgin, 1978)
Drie. Nee, ik tel niet de platen in deze 'Singles round-up', maar er zijn drie titels die ik reeds op elpee heb. Ik koop zowel de cassette (in 1991) als de elpee (in 1993) in Denemarken: 'Approved By The Motors'. De cassette is in 1991 de enige betaalbare 'interessante' cassette in een muziekwinkel. Ik draai het bandje veel op mijn walkman in deze zomer. Een succes? Nou nee, het merendeel van het album klinkt behoorlijk gedateerd voor 1991 en toch leer ik een paar favorieten kennen buiten 'Airport' en 'Forget About You'. 'Today' staat aan het einde van een kant van de cassette en ik heb goede associaties bij de titel. Iets met een akoestisch intro? Tien punten! Halverwege valt de drums in maar het blijft mijlenver verwijderd van de 'powerpop' dat de rest van het album domineert. Ik kan me weer precies voorstellen waarom ik graag mocht luisteren naar dit nummer. Het is beslist geen 'Airport' en weinig hitpotentie, maar desondanks een prachtig nummer. Zeer fraai om dat op single te hebben.

* Pointer Sisters- Happiness (UK, Planet, 1978)
Ik twijfel of ik deze al heb of niet, maar in dat geval niet de Engelse persing. En die klinkt... zoals je mag verwachten van een Engelse persing. Ik heb 'Happiness' voor een 'Laid(back) Night Show' gebruikt en de enige die ik op 'tape' heb. Daardoor ben ik erg van dit nummer gaan houden. Ook al zou ik de Nederlandse in de bakken hebben, dan mag deze er naast staan!

* Status Quo- Rain (Duitsland, Vertigo, 1976)
De prijzen schrikken me in eerste instantie af, maar dan opnieuw... Deze van Status Quo oogt en klinkt nieuw en zo kom je ze weinig tegen en zeker niet voor minder dan twee-en-een-halve euro. In het Duitse fotohoesje met een prachtig 'live'-shot van de band. Wapperende haren onder een blauw-groen licht. Muzikaal wordt de stopverf andermaal weer niet uitgevonden maar het 'beukt' weer naar hartelust. Hier lust ik wel meer van!

* Talk Talk- Dum Dum Girl (EEG, EMI, 1984)
Deze heb ik zowel op 'It's My Life' als 'Natural History' maar verder heb ik bedroevend weinig van Talk Talk op single en dus neem ik deze mee. In een fraaie staat met fotohoes en het is vooral een 'last minute'-aankoop. Gek als het klinkt: Bij het kopen van platen ben ik al bezig met de 'Singles round-up'. Minder dan vijf levert geen 'Round-up' op en dus kaap ik op het laatste moment een paar titels mee. Daar heeft Talk Talk van geprofiteerd alsook de volgende. En dat is een échte gok!

* Deniece Williams- It's Your Conscience (NL, CBS, 1981)
De componist- en productie-'credit' voor Thom Bell stelt me gerust. En moet je eens horen! Geen 'Let's Hear It For The Boy' maar een vertederende Deniece dat dichter bij 'Free' staat. Vooruit! Naast deze titel in de reserve-Blauwe Bak!

Vanwaar deze vroege publicatie? Nu kan ik de singles toevoegen aan de betreffende bakken en de nieuwe 'line-up' gebruiken voor 'The 7" Collection' van vanavond. Het kopen van singles krijgt steeds meer aspecten! Overigens zijn jullie van harte uitgenodigd vanaf elf uur op Wolfman Radio voor de genoemde show.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten