dinsdag 27 maart 2018

Raddraaien: Gloria Taylor



Het is een luxe-probleem. Straks ga ik de kersverse Week Spot aan jullie voorstellen en deze serie draait bijna even lang als 'Raddraaien'. Jaren geleden is het nog een uitdaging om een 'Raddraaier' te kunnen kiezen uit de Blauwe Bak maar na zes jaar wordt het steeds lastiger. De platen waar 'iets' over valt te schrijven, zijn vaak al onderwerp geweest. Toch moet ik vandaag weer een poging wagen. De 52e single uit de tweede rij van de tweede Blauwe Bak-koffer. Voor de zekerheid ook even kijken bij nummer 104 en de zesde (er staan 150 singles per rij), maar ik heb alle drie de artiesten al eens bij de horens gevat. Dan maar terug naar de eerste. Gloria Taylor gaat zich vanaf 1972 Gloria Ann Taylor noemen en heeft met die naam een Week Spot op haar conto gezet. Vandaag staat ze in de schijnwerpers met een single uit 1969: 'Grounded'.

Waar en wanneer? Vrijdag 9 september 2011. Nee, daar hoef ik niet lang over na te denken. Ik vier op dat moment mijn 'vakantie' nu ik eindelijk weer wat geld in de achterzak heb. Het is té laat voor een fietsvakantie en dus doe ik dagtripjes met vooral veel vinylsingles als souvenir. Deze vrijdag ga ik naar Utrecht om iemand een single te schenken. Dat is een wat onpersoonlijke ervaring en achteraf gezien had ik liever iemand anders blij gemaakt met de plaat. Ik loop het centrum op zoek naar de platenzaken. Tot mijn grote verrassing houdt één winkel een grootscheepse uitverkoop. Daar doe ik flink boodschappen voor wat betreft de soul. Ik betaal veertig euro voor een doosje met tien singles: 'Action Speaks Louder Than Words'. Twintig nummers uit de catalogus van SSS International. In geval van 'Grounded' zijn 'part 1' en 'part 2' samengebracht op één kant in een beetje een slordige mix. Het mag de pret echter niet drukken want het is een zeer fraaie verzameling. En 'Grounded' mag dan te boek staan als 'Southern Soul', maar mag van mij even goed in de Northern Soul.

'Action Speaks Louder Than Words' vormt voor mij het entreebewijs naar de 'rare soul'. Ik ben dan al erg geïnteresseerd geraakt in een maandelijks soul-feest in Keulen. Ik wil in september maar dan wordt mijn pinpas ingeslikt. Een maand later ga ik opnieuw naar Keulen en nu maak ik het feest wél mee! Niet dat ik veel van de gedraaide muziek (her)ken en het maakt me nieuwsgierig naar de diepe oceaan die 'soul' heet. Een maand later heb ik een aanvaring met de folky singer-songwriter en dan ben ik er helemaal klaar voor: Ik verlaat de folk een tijdje en ga me uitsluitend richten op de Northern Soul. Inmiddels ben ik de Northern voorbij en verrijk ik de verzameling met Southern Soul en andere subgenres van de soul. 'Action Speaks Louder Than Words' heeft voor iedere stemming de juiste plaat en enkele schijven zijn 'alltime favourites' geworden. Gloria Taylor staat bijvoorbeeld nog altijd in de Blauwe Bak-koffer met dit 'Grounded'.

Ik haal Wikipedia erbij om toch maar wat informatie toe te voegen en... dan ben ik opeens stil... Ik lees dat Gloria op 8 december is overleden. Daar heb ik helemaal niets van vernomen! Gloria is geboren op 13 september 1944 in Dehue in West Virginia. Ze is zelf al moeder op een jonge leeftijd en ze begint in de vroege jaren zestig met zingen in clubs om brood op de plank te krijgen voor haar kinderen. In 1968 komt ze onder contract bij SSS International en in 1969 lijken de geldzorgen even weg als 'You Got To Pay The Price' uitkomt. Het is haar grootste hit. 'Grounded' schopt het in 1969 tot een 43e plek op de Amerikaanse rhythm & blues-lijsten. Het is rond dezelfde tijd dat Shelby S. Singleton, eigenaar van SSS International, de Sun-catalogus koopt van Sam Phillips. Hij raakt daarmee de interesse voor SSS kwijt en in 1970 strandt het schip. Ze verhuist met manlief en producent Walter Whisenhunt naar Californië en keert in 1973 terug als Gloria Ann Taylor. Haar opnames voor Selector Sounds blijven in eerste instantie onopgemerkt. In 1974 verschijnt een 12"-EP en deze raken ze aan de straatstenen niet kwijt. Ruim veertig jaar later is zo'n EP grofweg duizend euro waard en ook de singles zitten nog steeds in de lift. Ik koop in 2013 via een Facebook-pagina 'World That's Not Real' van iemand uit San Francisco. Wat kost dat? Iets minder dan vijftig euro inclusief verzendkosten. Dezelfde single doet inmiddels 150 euro. Eigenaren van de originele 12" proberen het krampachtig tegen te houden, maar het gaat gewoon gebeuren: 'Love Is A Hurtin' Thing' is inmiddels opnieuw uitgebracht als vinyl en cd. Het origineel heeft niet veel last gekregen van waardeverlies.

De hernieuwde interesse in 'Love Is Hurtin' Thing' bereikt ook Taylor die eerder verbaasd is over de interesse in haar oude werk. Ze kondigt aan dat ze weer gaat optreden, maar daar heb ik eveneens niets over gehoord. Naar het schijnt is ze op 8 december 2017 in de staat Ohio overleden. Taylor is slechts 73 jaar geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten