donderdag 14 juli 2016

Week Spot kwartet: week 28



Ik heb een kwartier geleden de tweede 'Afterglow' afgesloten met de volledige achttien minuten van Isaac Hayes' 'By The Time I Get To Phoenix' en niet nerveus geweest. Eigenlijk ben ik na het samenstellen van de lijst wel zeker van mijn zaak. Sterker nog: Het voelt als het soort van 'nachtshow' dat ik altijd nog eens wilde doen. Een plaats voor langere album-tracks die overdag of 'prime time' op zaterdag- of zondagavond iets gevoeliger liggen. Volgende week is het even 'afkicken' want dan doe ik de 'Euro Dance Top 30', het laatste stukje 'Floorfillers' waarvan ik nog geen afscheid kan nemen. Nu mag ik dan weer heerlijk over mijn schouder kijken naar de Week Spot's uit de afgelopen vier jaar en dat is altijd fijn. Morgen het restant van de singles uit Dwingeloo en Dieverbrug waarna ik in het weekend de Top 100 vervolg. Zaterdagavond tussen elf en één hoop ik de nummers 76 tot en met 51 te kunnen proppen in 'The Vinyl Countdown', maar dat is weer genoeg promotie voor de radio. Terug naar de Week Spot's van week 28 in 2012 tot en met 2015.

2012: I Don't Like To Lose-The Group featuring Cecil Washington
Het 'ge-Vecht tegen de drank' heb ik voor een deel te danken aan de spoorwegen. De klok is juist een uur vooruit gegaan en ik ontwaak vroeg op deze zondagmorgen. Ik heb meteen het idee om met de fiets in de trein ergens naartoe te gaan. De omgeving van Utrecht lijkt me wel leuk alleen verneem ik op station Zwolle dat er geen treinen rijden tussen Zwolle en Amersfoort. Een 'buitenlandse' reis over Deventer lokt niet en zo sta ik wat plompverloren op het station. Dan zie ik dat binnenkort een trein naar Emmen zal vertrekken en deze ook in Gramsbergen stopt. Spontaan ontstaat het plan om de Vechtdalroute opnieuw te doen vanaf de grens tot Neuenhaus. Gaandeweg wordt de route steeds meer uitgebreid en zal in Duitsland leiden tot Schüttorf waarna het nog een flinke reis is naar Oldenzaal. Dat had ik onderschat! Het is die avond dat ik 'I Don't Like To Lose' voor het eerst hoor. Een hele doffe opname maar het is me meteen duidelijk: Dit nummer móet ik hebben. De zoektocht is niet eenvoudig maar ik vind dan toch een heruitgave. Het origineel is namelijk niet te betalen. In tegenstelling tot veel van de plaatjes uit 2012 is dit eentje waarvan ik nog immer geniet en dat geregeld zijn rondjes mag draven.

2013: It's Got To Be A Great Song-The Tiffanies
Ik luister al meer dan een jaar naar de 'Northern Soul Jukebox' op de mp3-speler en het heeft me tot vele aankopen geïnspireerd en een heuse 'wantlist' gecreëerd. Op een gegeven ogenblik ben ik even klaar met de selecties en voeg een hele stel 'nieuwe' toe. Op een fietstocht over het Dwingelerveld worden vele nummers 'ontdekt' en zal, vlak voor thuiskomst, 'Kiss My Love Goodbye' van Bettye Swann zo hard binnen komen dat ik hem op vinyl bestel. Het is echter het begin van de tocht dat ik word overdonderd door dit 'It's Got To Be A Great Song' van The Tiffanies. Gelukkig heeft mijn maat in Chicago net weer een veiling en van hem koop ik het origineel. Die blijken schaars te zijn, de meeste exemplaren zijn bootlegs uit de jaren zeventig. Collega-radiomaker Lee is meteen ook helemaal 'fan' en gebruikt het sinds jaar en dag voor zijn show 'From The Catacombs'. Tegenwoordig vind ik het té poppy voor de soul-set, maar de associatie met de show van Lee maakt ik hem nog geregeld draai.

2014: Getting Mighty Crowded-Betty Everett
Als ik na afloop van het optreden in Watford onder het genot van een bak koffie met Lee zit te leuten in de bed-and-breakfast in Radlett, ontstaat de ruwe schets voor 'The March Of The Barbaras'. We concluderen dat de Barbara's in de soul alleen maar goede dingen hebben voortgebracht. Lee doet de mars solistisch op 5 mei 2014. Dan ontstaat 'The Battle Of The Bettys'. Nu is het een uitdaging tussen 'Do The 45' en 'From The Catacombs' om met zoveel mogelijk 'unieke' Betty's te komen. Afgelopen zaterdag en maandag hebben we in dat kader 'It's Only Bobbys' gedaan en zijn er plannen voor iets dergelijks met Jackie's. In 2014 pas ik de Week Spot aan op het thema in 'Do The 45' en dus heb ik tegelijk met de 'Battle' deze klassieker van Betty Everett als Week Spot. Komende zaterdag ga ik beginnen aan de 'prehistorie' van mijn Northern Soul-collectie, dan de singles die ik tussen 1990 en 1993 heb gekocht en welke nog steeds in de Blauwe Bak zitten. Ik begin de show dan met de 'Week Spot Carousel' en de nieuwe Week Spot en dus kunnen jullie Betty Everett komende zaterdag eveneens bewonderen in de show.

2015: Mercy Mercy Mercy-Marlena Shaw
Met uitzondering van Barbara & Brenda in 2012 gebeurt het maar zelden dat een artiest tweemaal de Week Spot mag hebben, maar voor Marlena Shaw maak ik een uitzondering. Het had ook zomaar met 'Woman Of The Ghetto' of 'I'm Satisfied' kunnen zijn. Toch is het deze recente aankoop van Marlena Shaw. Eigenlijk 'meegenomen' om te besparen op de verzendkosten, maar een plaatje dat vooral sinds de 'zomermix van 2015' is gaan groeien voor mij. Nu wacht ik op een nieuwe naald en zal dan eens de 'zomermix van 2016' vastleggen op tape. Die wordt vast minder 'Northern' dan zijn voorgangers, maar nu zal ik vooral ook de gospel beter doseren want dat is een beetje een bezwaar bij die laatste mix.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten