zondag 17 juli 2016

Gele Bak Top 100: 51-60



Ik ben doorgaans niet gemakkelijk in opgeven van iets waar ik aan ben begonnen. Toch merk ik bij 'The Vinyl Countdown' van afgelopen week dat veel platen uit de Top 100 als een 'herhalingsoefening' klinken. Bovendien heb ik al een hele lange tijd een wens en daar ben ik zaterdag mee begonnen. Ik wil proberen alle Blauwe Bak-singles in chronologische volgorde van aankoop te draaien. In plaats van de Top 100 heb ik gisteravond de Blauwe Bak-singles uit 1993 gedraaid en dat smaakt naar meer. Het plan is dus iets gewijzigd: De Gele Bak Top 100 blijft op Soul-xotica en vanaf komende week wordt de Week Spot tijdelijk eentje 'uit de oudheid'. Vandaag presenteer ik jullie de nummers 51 tot en met 60, morgen zal ongetwijfeld een dubbel bericht worden of anders dinsdag. Dat hangt namelijk iets van mijn werkschema af. Het zou zomaar kunnen dat ik dinsdag moet werken en dan moet ik morgenavond aan de bak voor 'Tuesday Night Music Club'.

60. I've Been Losing You-Aha (Duitsland, Warner Bros. 928 594-7, 1986)
Een nummer dat helemaal is weggezakt in mijn geheugen, maar o... wat is het genieten als ik deze na al die jaren weer eens hoor. Solide popmuziek zoals solide popmuziek hoort te klinken en waar de Scandinaviërs eveneens patent op lijken te hebben. Wellicht een aanzet tot méér A-Ha in mijn bakken?

59. All 4 Love-Color Me Badd (Duitsland, Giant 5439 19188-7, 1991)
Zoals jullie ongetwijfeld merken in 'Het zilveren goud' is het jaar 1991 een 'magisch' jaar voor mij. De examens, de nieuwe school in augustus, lange fietstochten en vooral heel veel singles. Ik heb nauwelijks oor voor wat er op dat moment speelt in de hitparade en zo'n Color Me Badd kan ik in 1991 niet op waarde schatten, maar... een kwart eeuw later vallen de stukjes op hun plek en haal ik de schade dubbel en dwars in. Geweldige plaat met een dito 'gevoel' als ik terug denk aan die tijd.

58. Seven Into The Sea-In Tua Nua (Duitsland, Virgin 108 381, 1986)
Van buiten oogt Het Bolwerk gewoon als een oud schoolgebouw. Over wat er binnen gebeurt, gaan de meest wilde verhalen en daarmee word ik eveneens opgescheept als ik in 1992 aan de slag ga als muziekrecensent voor het Sneeker Nieuwsblad. De 'slechte' naam van Het Bolwerk gaat sowieso op voor alternatieve poppodia als deze, toch wordt Het Bolwerk vaak verward met De Meerpaal. Dát was begin jaren tachtig net een tikje extremer. Het Bolwerk is 'alternatief' en haalt doorgaans de neus op voor de Top 40. Toch is het hen een paar keer gelukt een band binnen te halen die juist op dat moment aan het doorbreken was. Zelf herinner ik dat optreden van The Offspring nog erg goed. Het concert van In Tua Nua is van voor mijn tijd. Als 'Seven Into The Sea' in de vaderlandse hitparade staat, is de band te bewonderen in Sneek.

57. Bang Bang Lulu-Mighty Sparrow (Barbados, RA 410, 1970)
Een 'stout' liedje van calypso-koning Mighty Sparrow. Hij is in ons land het beste bekend van 'Only A Fool' met Byron Lee, maar met 'Bang Bang Lulu' bouw je pas echt een feestje!

56. There But For Fortune-Joan Baez (Oostenrijk, Amadeo AVRS 21329, 1965)
Phil Ochs noemt in 1970 een album met origineel werk 'Phil Ochs' Greatest Hits', maar het getuigt van Ochs' zelfspot. Hij wordt op handen gedragen door iedereen in de Amerikaanse folk-scene. Ochs is goed bevriend met Bob Dylan en ziet zijn werk gecoverd door 'grootheden' als Joan Baez. Dat is hier eveneens het geval. 'There But For Fortune' is een prachtig lied van Ochs dat mij in de uitvoering van Joan Baez laagjes kippenvel bezorgt. De liefde voor de folk zal nooit helemaal verdwijnen...

55. Bitter Fruit-Little Steven (EEG, Manhattan, 1987)
Zijn 'Forever' is dertien jaar geleden één van de aanstichters van een hernieuwde interesse voor plaatjes uit de jaren tachtig. Wat betreft 'Forever', daarmee ben ik al aan een tweede exemplaar begonnen, maar ook 'Bitter Fruit' is niet te versmaden!

54. I Want To Wake Up With You-Boris Gardner (NL, Dance 108486, 1986)
Hoewel de muziek van Jamaica komt, is Engeland één van de eerste plaatsen in de wereld waar reggae gemeengoed wordt. Toch lijkt de opleving van de begin jaren tachtig in de reggae helemaal aan Engeland voorbij zijn gegaan. In Nederland brengt het Dance-label, onderdeel van Ariola, een serie reggae-singles uit die gek genoeg helemaal niks hebben gedaan in Engeland. Zo zie ik tot mijn grote verbazing dat een paar radio-collega's 'Lady' van Wayne Wade 'ontdekken'. Als ik eens vraag naar 'Someone Loves You Honey' van June Lodge wordt het niet herkend. Boris Gardner is minder obscuur. Hij heeft in 1970 een hit gehad in Engeland met 'Elizabethan Serenade' (als Boris Gardiner) en ook 'I Want To Wake Up With You' wordt aldaar een hit.

53. Elise-Pierre Groscolas (Frankrijk, Trema, 1975)
Franstalige platen kunnen me ook al snel worden gestolen, maar voor Pierre Groscolas heb ik een zwak. De man weet namelijk ontzettend leuke popliedjes te schrijven. Probeer maar eens niet mee te zingen met 'Lady Lay', maar 'Elise' geeft me al jaren een goed gevoel. Toch heb ik de plaat nog steeds niet en daar breng ik het afgelopen jaar verandering in. Waarvan akte.

52. Mr. Spaceman-The Byrds (NL, CBS 2295, 1966)
De eerste dag van de vakantie. Ik heb mijn telefoon op de zaak laten liggen en moet naar Meppel fietsen om deze op te halen. Ik kijk even bij De Tafel en dan gaat het mis... Of toch niet? Nee, het is een mooi opzetje van de vakantie want die is in 2015 goed gevuld qua vinyl. Deze van The Byrds is een aangename verrassing, één van de weinige jaren zestig-singles in de partij bij De Tafel welke ik nog niet heb. In september zal ik nog een tweede Byrds-single kopen en die vinden we hoger in deze Top 100.

51. Wild World-Maxi Priest (Duitsland, 10 Records 109 953, 1988)
Cat Stevens neemt ook een eigen versie op, maar leent het in eerste instantie uit aan Jimmy Cliff. Deze maakt het tot een wereldhit. Maxi Priest doet het succes van Cliff achttien jaar later dunnetjes over. Nu wordt het ritme ook geperfectioneerd door het legendarische duo Sly & Robbie. Jimmy Cliff blijft mijn favoriet, maar die heb ik niet in het afgelopen jaar gekocht en dus beloon ik Maxi Priest met een 51e plaats. Morgen gaan we over de helft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten