vrijdag 22 juli 2016

Week Spot kwartet: week 29



Jullie zullen het vast niet geloven, maar toch is het waar: Zelfs in Uffelte is het warm! Zó warm dat mijn slaappatroon een beetje uit het lood is geslagen en eveneens de reden waarom ik na de uitzending van gisteravond heel snel mijn bed heb opgezocht. Dat moeten jullie vanavond bezuren met een dubbel bericht. Eerst ga ik een blik over de schouder werpen naar de Week Spot's van de afgelopen jaren. Normaal gesproken draai ik die uit de afgelopen drie jaar in 'Do The 45', maar ik hoop morgenmiddag en -avond de jaren 1994 tot en met 1997 te kunnen draaien en dus laat ik de 'Week Spot Carousel' uit de show. Dat komt later wel weer eens. De kans is groot dat ik die uit 2013 straks zelf nog even opzet, want daar heb ik opeens erg veel zin in!

2012: I'll Do Anything-Doris Troy
Het is bijna vijf jaar geleden dat ik met muziekvriend Albert een radioprogramma maak voor de lokale radio in Zoeterwoude. Het moet een middag met Northern Soul worden. Als ik achteraf terug denk aan wat we hebben gedraaid? Ik heb op dat moment nog weinig kaas gegeten van de Northern Soul-klassiekers, maar Albert hanteert de 'Northern Soul Top 500' van dj Kev Roberts en draait daar een paar nummers uit. Daartussen bevindt zich ook deze van Doris Troy. De naam ken ik uiteraard. De kennismaking is een paar jaar eerder middels een illustratie in de 'Rare Record Price Guide', hierdoor weet ik dat Troy een plaat heeft gemaakt voor Apple. Naderhand leer ik 'Just One Look' kennen en zal 'I'll Do Anything' vast ook op mijn spoor zijn gekomen. Uiteraard komt 'I'll Do Anything' eveneens voor op de 'Northern Soul Jukebox' en alras staat de plaat hoog op mijn zoeklijst. Ik weet niet wat de huidige stand van zaken is, maar in 2012 is zelfs de Mojo-heruitgave van 1972 'in demand'. Ik verlies deze een paar keer in een veiling eer ik mijn exemplaar in de wacht sleep. Het is een klassieker van het kaliber waar je altijd plezier aan beleeft als je hem opzet, ook al is dat de laatste jaren minder geworden.

2013: Questions-Pat Stallworth
Als ik een boek kan schrijven over één Week Spot? Dan zou dit waarschijnlijk het onderwerp worden. In de inleiding zou ik dan kunnen verhalen hoe de plaat me heeft 'behekst'. Het begint in april 2013 meteen met deze recente heruitgave, alleen is die niet te betalen. Vooral Engelse dealers vragen veertig pond op z'n minst. Het blijkt een van de meer waardevolle platen uit de box 'Omnibus: Eccentric Soul' te zijn. Intussen kan ik melden dat een jaar geleden een origineel is verkocht. Ik had zelf een veel hogere prijs ingeschat voor de plaat. Hij is voor 250 euro naar een volgende eigenaar gegaan. Hoop geld? Ik zie wel eens zeer middelmatige 'modern soul' gaan voor tweeduizend euro. Het is een vishandel want de heruitgave van 'Questions' is sterk in prijs gedaald. Inmiddels zitten de meeste exemplaren rond de twintig euro en de mijne heeft een tientje meer gekost. De mythe rond deze plaat en Pat Stallworth zélf... dat zou prachtig schrijf- en leesvoer kunnen opleveren. 'Questions' is een nummer dat reeds jaren in mijn top twintig van 'beste platen ooit' zit en dat zal jullie ongetwijfeld vertellen dat ik hem nog erg regelmatig draai.

2014: Sliced Tomatoes-Just Brothers
In week 29 van 2014 doe ik een eerste 'instrumentale' 'Do The 45'. Een maand later zal nog eentje volgen. De fysieke single is al Week Spot geweest. Ik koop de plaat in eerste instantie voor 'Love Factory' van Eloise Laws, maar de zwakke opname maakt dat ik al gauw de voorkeur laat uitgaan naar de tomatenschijven van Just Brothers. Hoewel de plaat niet zó groot is geworden in Nederland als dat het in Engeland is geweest, zouden enkelen het kunnen herkennen uit 'The Rockefella Skank' van Fatboy Slim. Op zichzelf staand is 'Sliced Tomatoes' één van de grotere 'floorfillers' in de Northern Soul van de late jaren zeventig. Toch heb ik over het algemeen niet heel veel op met instrumentale nummers en dus komt die nauwelijks meer uit de bakken, anders dan eens een hekkensluiter voor een radioshow.

2015: Send Him Back-The Pointer Sisters
Ik heb al een tijdje geen bootlegs meer gekocht bij mijn dealer in Engeland. Toch heeft hij zo nu en dan nog wel leuke titels. Ik heb zo een tijdje getwijfeld bij 'Name It, You Got It' van Micky Moonshine welke ik hier nog eens in 'Uit de jeukdoos' heb gehad (4 april 2013). Het origineel gaat niet beneden de honderd pond. Geen bootleg, maar een heuse legale heruitgave is die van 'Ain't Nothing Like Your Love' van The Charisma Band. Die is vandaag officiëel uitgebracht door Expansion en wellicht dat ik dit weekend een exemplaar ga bestellen. Die single staat sinds bijna een anderhalf jaar zeer hoog op mijn verlanglijstje. 'Send Him Back' van The Pointer Sisters is zo'n single waarvan ik een tijdje heb gehoopt dat ik hem ergens origineel zou kunnen krijgen, maar weet inmiddels wel beter. Als de dealer weer eens uitverkoop houdt, kaap ik deze bootleg mee voor drie pond en beter dan dit zal ik hem waarschijnlijk ook niet krijgen. Als ik bij The Pointer Sisters aanbeland in de Blauwe Bak-koffer neig ik vaak eerder naar 'Yes We Can Can', dus ik draai hem nauwelijks meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten