maandag 25 juli 2016

Raddraaien: Terry Huff



Tot dusver heb ik het vrij eenvoudig gehouden met het 'Raddraaien'. Zelfs al kom ik uit bij een artiest die ik al eerder in deze serie of in een andere vorm in de schijnwerpers heb gehad, dan verzin ik iets anders en schrijf nog steeds het bericht. Vandaag hoort de 'Raddraaier' uit de eerste Blauwe Bak-koffer te komen en de vijfentwintigste single daarin is 'People Get It Together' van Eddie Floyd. Een voormalige Week Spot en dus heb ik de single en artiest genoeg behandeld. Vijfentwintig singles verderop staat het bloedmooie 'How Could You Be So Cold' van Grand Theft, een zéér obscure single uit de midden jaren zeventig. Ik had graag meer informatie opgezocht over de groep, maar dat is me een paar maanden geleden ook niet gelukt. Anders was de single al lang eens Week Spot geworden. De 75e in de bak is dan deze van Terry Huff en tot mijn verrassing is daar wel informatie over te vinden. Driemaal is scheepsrecht en dus is 'Where There's A Will' van Terry Huff (1976) vanavond de 'Raddraaier'.

Waar en wanneer? Dat is tegelijk met voorgenoemde Grand Theft. Hoewel ik inmiddels alweer een eerste single heb gereserveerd bij Mark zal ik de komende maanden weer even de boel goed in de gaten moeten houden. De afgelopen maanden 'kon' het allemaal 'gewoon', maar die tijd is even voorbij. Alles wat maar enigszins interessant leek, kon meteen gereserveerd worden. Wat geldt voor het pakketje dat elk moment kan aankomen, is ook in maart het geval: Ik weet niet wat erin zit. In maart zitten er ook een paar bonus-singles in, maar deze van Terry Huff heb ik wel degelijk gereserveerd. Acht pond voor een gaaf exemplaar is geen verkeerde aanschaf geweest. Dat is inclusief de verzending en als ik naar vergelijkbare exemplaren op Discogs kijk, zijn die zes pond maximaal maar ook meest 'VG' en zonder verzendkosten. Bij Mark kan ik inmiddels erop rekenen dat het geen rotzooi is en dat is me ook wel wat waard.

Terry's wieg staat in North Carolina, maar hij groeit op in Maryland en zal uiteindelijk Washington als zijn thuisbasis beschouwen. Zijn zangcarrière begint op jonge leeftijd in, zoals onvermijdelijk, het kerkkoor, maar in de late jaren vijftig treedt Terry al op met zijn broer Andy. Dan vertolken zij liedjes van onder andere The Everly Brothers en Little Richard. In 1962 hebben Andy en Terry een groep geformeerd, Andy & The Marglows, en doet auditie voor Van McCoy. Deze wijst de groep af maar amper een jaar later hebben de mannen een mazzeltje. Een eigenaar van een restaurant in Washington steekt zijn zuurverdiende centjes in een reisje naar New York voor de gebroeders Huff waar het een plaat mag opnemen. Het nummer 'Just One Look' wordt toevertrouwd aan het vinyl en verschijnt op het Liberty-label. Twee weken later brengt Atlantic de uitvoering van Doris Troy op de markt en dan zijn de kansen verkeken voor Andy & The Marglows. The Hollies zal in 1964 een grote Engelse hit hebben met hetzelfde 'Just One Look' en in datzelfde jaar brengt Andy & The Marglows een tweede single uit. 'I'll Get By' levert hen aanvankelijk nog een paar optredens op maar zo gauw als Liberty het contract ontbindt, ligt Andy & The Marglows op zijn achterste.

De gebroeders Huff kunnen andermaal op pad om producenten te 'verleiden' en opnieuw komt het duo uit bij Van McCoy. Deze is niet van gedachten veranderd en wordt een succesvolle muzikale loopbaan wel erg onzeker. Terry maakt zijn school af en wordt politie-agent. In 1973 willen de gebroeders Huff toch weer iets muzikaals doen en een jaar later voegt Terry zich bij de bestaande groep Act 1. Act 1 heeft dan een aflopend platencontract bij Spring Records en tekent een nieuw contract bij Mainstream Records. Act 1 verandert daarop de naam in Special Delivery. De band bestaat uit Terry Huff, George Barker, Chester Fortune en Reginald Ross. Het kwartet doet opnieuw auditie bij Van McCoy en ditmaal valt de producent-arrangeur in katzwijm als hij de hartverscheurende ballad 'I Destroyed Your Love' hoort. Het nummer is geschreven door Terry Huff en is een grote hit op de radiostations, maar blijft in verkoop achter. De groep valt uiteen maar Terry Huff zet het werk voort met hulp van zijn broers Andy en Jimmy Huff en Al Johnson. De laatste is een voormalig lid van The Unifics. 'The Lonely One' wordt feitelijk door Huff opgenomen als een solo-single, maar Mainstream kiest ervoor om de plaat te presenteren als Special Delivery Featuring Terry Huff. Het wordt een bescheiden hit en plots is er vraag naar een album. Dat wordt haastig door Johnson en Huff in elkaar geflanst en ook verschijnen nog een paar singles van Huff als solo-artiest. Mainstream loost Huff in de eind jaren zeventig en hoewel Special Delivery opnieuw wordt opgericht, zal het nooit meer iets worden.

'Where There's A Will' is een lekker vlot plaatje waar beslist méér in had gezeten. Het is gelukkig in de daaropvolgende decennia opgepikt in de meer progressieve soul-cirkels in Engeland waar het alsnog een 'cult-hit' wordt. Nu weet ik niet of de internet-pagina's 'dood' zijn of dat het aan mijn internetverbinding ligt... Ik heb per slot van rekening een half uur geleden totaal geen bereik gehad. Ik hoopte hier nog wat aanvullende informatie te krijgen, maar de koptekst is duidelijk genoeg en laat me daar dan ook maar mee eindigen. Terry Huff is op 17 december 2012 overleden aan de gevolgen van kanker. Hij is dan slechts 65 jaar oud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten