woensdag 13 juli 2016
Singles round-up: juli 2
Het moet om en nabij de start van Soul-xotica zijn geweest, maar terugbladeren heeft geen zin. Ik publiceer op dat moment nog zeer onregelmatig en heb vast geen notitie gemaakt van deze dag. Als ik al heb gepubliceerd. Na bijna een jaar ziektewet acht de bedrijfsarts het tijd om weer 'langzaam aan' te beginnen. Dat is eerst twee uur per dag aan het werk. Dat ik een maand later moet stoppen omdat ik 'het niet aan kan', heeft niets met de hoeveelheid werk of de werkzaamheden te maken. Het is de verschrikkelijke sfeer op de afdeling waar ik terecht kom die het me onmogelijk maakt. Als ze nu iedere dag zou werken, dan was het een stuk aangenamer geweest. Ik ontmoet een vrouwtje dat ik nog ken van de Socialistische Partij uit 2003. Ook zij heeft de partij de rug toegekeerd. Op een donderdagmorgen krijgen we het over kringloopwinkels en zij vertelt over de nieuwe kringloop in Ruinerwold. Die ken ik nog niet! ,,Nou, dan pik ik je zaterdagmorgen toch op en gaan we eens kijken". Het uitstapje blijft eenmalig. Eerst naar Ruinerwold maar als we daar beide weinig kunnen vinden, stelt ze Dieverbrug voor. Daar ben ik eveneens nog nooit geweest. Na een bord snert in een restaurant in Diever besluiten we de dag bij de kringloopzaken in Meppel. Dieverbrug heeft lang het bezwaar dat het té ver weg is, maar sinds 2011 maak ik er dagen van, vaak in combinatie met Hoogeveen. De fietstocht over het Dwingelerveld en Pesse is immers altijd een feestje? De komende zeven singles heb ik afgelopen zaterdag uit Dieverbrug gehaald.
* Sam Neely- Sadie Take A Lover (NL, A&M, 1974)
Er is iets dat opvalt in Dieverbrug. Veel van de singles komen uit de periode van 1971 tot en met 1976 en hebben ergens een 'link' met Inelco. Heel veel singles op het Ariola-label, maar ook een enkele RCA. Desondanks ook Duitse Ariola-persingen. Geen van de aanwezige platen is een hit geweest in Nederland. Het is geen 'new old stock' en evenmin afkomstig van een radiostation of een discotheek. Het lijkt alsof Inelco anno 1974 of 1975 pakketjes geflopte singles heeft aangeboden. Zelfs de genres zijn lukraak bijeen geharkt. A&M wordt in de midden jaren zeventig eveneens door Ariola op de markt gebracht. Sam Neely heeft in die jaren een Tipparade-notering met 'Cajun Woman' en hoewel ik vermoed dat het country gaat worden, neem ik deze uit nieuwsgierigheid mee. Ja hoor, hélemaal country en dan van het mindere soort. Die gaat vlug het archief in!
* Jenny One-Shot- Double Barrel (NL, RCA Victor, 1971)
Judge Dread moet uit dezelfde collectie komen, maar ook deze exoot uit het brein van Jonathan King. Helaas niet met het afgebeelde fotohoesje, maar desondanks in een goede staat. Het moet een Russisch folkgroepje voorstellen. Bongo's, een cello en een viool en een zwoele stem die de tekst van Dave Barker declameert, want 'Double Barrel' is natuurlijk een cover van het succes van Dave & Ansil Collins. De b-kant, 'Good Morning en die hele lap tekst erna', is dezelfde opname maar dan achterstevoren. Een fantastische novelty!
* Juan Pardo- Maria Magdalena (NL, Ariola, 1973)
Zal ik binnenkort nog eens terug fietsen? Ik heb de elpees overgeslagen maar stel je eens voor dat daar ook oude Ariola-elpees tussen zitten? Het zal je maar gebeuren om alsnog de originele elpee van Mayfly te vinden. Juan Pardo is een gok en niet één van de beste. Een Italiaan met een baard en met hulp van een Moog in een niet bijster origineel liedje. 'My Guitar' op de flip is inderdaad in het Engels en klinkt fraai ingetogen maar ook niet wereldschokkend.
* Ruby Pearl & The Dreamboats- The Shang-A-Lang Song (Duitsland, Ariola, 1974)
En die blijk ik al te hebben. Ach, voor vijftig euro mocht ik hem wel gokken en deze klinkt bijna nieuw dus wellicht een fraaie vervanger. Jammer genoeg zal het nooit een leuke plaat worden.
* Tony Ronald- Lazy Daisy (Duitsland, Ariola, 1974)
Op de achterkant van het fotohoesje neemt de Duitse tak van Ariola nog eens de geschiedenis door van Tony Ronald. Daaruit mag blijken dat Nederland een goed deel van Ronald heeft gemist. Tony is een Nederlander en neemt reeds in de vroege jaren zestig zijn eerste platen op met The Kroners. Op een zekere dag neemt hij de boot naar Spanje en zal daar blijven. Intussen scoort hij een paar hits in Duitsland en 'Lazy Daisy' klinkt alsof dit het goed moet hebben gedaan temidden van de gezellige schlagers. In Nederland kennen we enkel 'Help (Get Me Some Help)' van Ronald dat in 1971 een zesde plek in de Top 40 bereikt. Vierentwintig jaar later wordt een couplet eindeloos gesampled voor Charly Lownoise & Mental Theo's 'Wonderfull Days'. 'Lazy Daisy' is leuk voor in het archief.
* Leo Sayer- Long Tall Glasses (Duitsland, Chrysalis, 1974)
Chrysalis wordt in Duitsland volgens mij ook gedaan door Ariola, dus dan toch nog één hit temidden van de flops? En niet zomaar een hit: Leo Sayer staat bovenaan de hitparade met 'Long Tall Glasses'. Ik heb de single reeds in de Nederlandse persing, maar deze Duitse met fotohoes oogt prachtig voor vijftig cent en klinkt dito.
* Ramses Shaffy & Liesbeth List: Aan De Andere Kant Van De Heuvels (NL, Philips, 1971)
Ja hoor, Dieverbrug heeft meer te bieden dan alleen geflopte Ariola-singles. Vrijdag komen we nog een juweeltje uit de jaren zestig tegen, maar verder ook de nodige kleinkunst. Ik zou deze willen beschrijven als een 'double-sider'. De 'Heuvels'-kant heeft de tand des tijds niet doorstaan en dan vooral in het begin van de plaat. Het valt me nu pas op dat 'Zonder Bagage' de keerzijde is en dat ik dit lied beter ken als 'De Wereld Heeft Mij Failliet Verklaard'. Dit is Shaffy op z'n best. Nu nog maar eens zoeken naar een 'upgrade', want het vinyl is wel erg minimaal.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten