vrijdag 15 juli 2016

Singles round-up: juli 3



Deze vrijdagavond staat helemaal in het teken van singles. Eerst de derde 'Singles round-up' van deze maand, daarna de singles plaatsen in de betreffende bakken, de singles voor de Top 100 van morgenavond uitzoeken en tenslotte de eerste singles voor 'Do The 45' selecteren. Niet té laat naar bed want ik zou morgenochtend graag even naar Vledder willen fietsen voor de kofferbakverkoop aldaar. Met een beetje mazzel kan ik maandag meteen weer aan de bak met een volgende 'Singles round-up'? Vandaag de laatste zes uit Dieverbrug en nog eentje uit Dwingeloo.

* Barbra Streisand- Time And Love (NL, CBS, 1971)
Singles van Barbra Streisand zijn vaak voorbestemd voor het archief, maar hier trekt het nummer van Laura Nyro mij. En, ik moet bekennen, Barbra's versie mag er zijn! Ik zou bijna durven zeggen dat het beter is dan het origineel, maar daarmee doe ik mijn cult-heldin ernstig tekort natuurlijk. Laten we het erop houden dat het interessanter is dan op het eerste gezicht. Ik heb geen flauw idee of Laura dit als single heeft uitgebracht, dus wellicht ook nog de enige kans om deze op 45 toeren-plaat in de bakken te hebben. Toch gaat het genadeloos de jaren zeventig-bak in.

* Sugarhill Gang- Rapper's Delight (UK, Pye, 1979)
Bij de inleiding van de vorige 'Singles round-up' refereer ik aan het uitstapje met een toenmalige collega langs de kringloopzaken in Ruinerwold, Dieverbrug en Meppel. Toen heb ik ook mijn eerste 'Rapper's Delight' gekocht. Als ik in augustus 2013 de voorbereidingen tref voor de eerste 'Floorfillers' wil ik alles digitaal hebben en neem daarvoor een aantal vinylplaten op. 'Rapper's Delight' staat ook de nominatie maar deze blijft vrijwel in het begin genadeloos hangen. Een 'classic stick' zoals ik het noem. Het veroorzaakt een mantra van 'Me, the groove and and my friends, the groove and my friends etc.' en zal dat tot op de dag van heden gebruiken als een jingle voor zowel (wijlen) 'Floorfillers' als de vinyl-shows. Toch moest ik hem eens beter hebben. Een Engelse persing is dan erg welkom, maar ook deze heeft een 'moeilijk' stukje, doch minder desastreus dan zijn voorganger.

* Nino Tempo & 5th Ave. Sax- Roll It (Duitsland, A&M, 1974)
Eigenlijk is het jammer dat ik zo laat ben begonnen met de 'Singles round-up'. Het is slechts zelden dat ik aandacht besteed aan singles-aankopen en het zijn dan vooral ook de meer 'succesvolle' uitstapjes als de kringloopzaken in Hoogeveen en Emmeloord. Het is een week na mijn fietsvakantie in 2010 als de achterband helemaal gaar is. Niet zo gek als je bedenkt hoeveel kilometers ik bepakt en bezakt heb gemaakt. Die rij ik later die week plat en moet vervangen worden. Achteraf gezien is het zuur geld want de fiets gaat nauwelijks gebruikt worden in de daaropvolgende maanden en in juni 2011 gaat deze bij het oud ijzer. Om de tijd te doden in de stad ga ik langs 'De Pikkepoelie', de overdekte vlooienmarkt met vaste standhouders in Steenwijk. Daar koop ik een zwik elpees waaronder 'Come See Me 'Round Midnight' van Nino Tempo & 5th Ave. Sax. Omdat ik Nino Tempo vooral associeer met het zoete 'Love Story' met April Stevens, denk ik dat het easy listening-prut gaat worden. In juni 2012 ontdek ik dan eindelijk dat dit het tegenovergestelde is: Nino brengt uitstekende funky soul, grotendeels instrumentaal of met incidentele zang. Later ontdek ik dat 'Sister James' een Northern Soul-klassieker is. 'Roll It' staat eveneens op de elpee en is net zó lekker. Deze mag dus in de Blauwe Bak-koffer en wellicht gaat het ook nog eens de Week Spot worden.

* T.Rex- Truck On (Duitsland, Ariola, 1973)
In 1991 doe ik bij Sunrise vooral boodschappen uit de collectie van twee broers die in de vroege jaren zeventig de uitverkoopbakken leeg halen. De singles uit Dieverbrug roepen dit in herinnering, want ook 'Truck On (Tyke)' zit in de vijf gulden-bak bij Sunrise evenals 'Lazy Daisy' van Tony Ronald. 'Truck On' heeft in 1991 een fotohoesje, bij deze ontbreekt het. Toch heeft de plaat het zonder al teveel kleerscheuren overleefd. 'Truck On' is bovendien een fijn nummer dus heet ik deze single van harte welkom in de jaren zeventig-bak.

* Cornelis Vreeswijk- EP De Nozem En De Non (NL, Metronome, 1966)
In 1966 heet het een EP hoewel die gewoon op 45 toeren wordt afgespeeld. In 1972 noemt Elf Provinciën dit een 'maxi-single'. Die term is dan net een jaar eerder ontwikkeld voor singles met meer dan twee nummers en vaak oude hits samen op een single gebracht. De Elf Provinciën-single heb ik reeds sinds oktober 1989, deze EP met fotohoes duikt op in Dwingeloo en gaat mee voor de aardigheid. 'De Nozem En De Non' blijft natuurlijk niet te versmaden, maar het is verder vooral bak-vulling.

* David Alexandre Winter- Vole S'envole (Frankrijk, Riviera, 1970)
In 1967 maakt Winter twee singles voor Philips onder de naam John Van Doren en verder staat me iets van bij dat hij lid is geweest van Daddy's Act. Net zoals Dave van 'Dansez Maintenant' is David Alexandre Winter een Nederlander die het succes vindt in Frankrijk. Op zichzelf een mooi verhaal, maar het was nóg mooier geweest als de muziek de moeite waard was geweest.

* The Young Idea- Mr. Lovin' Luggage Man (NL, Columbia, 1967)
In Engeland zijn omstreeks 1966-67 de mannelijke duo's even zeer in trek. Denk aan duo's als David & Jonathan, Twice As Much, maar ook The Young Idea. Een dag nadat 'Sergeant Pepper' van The Beatles is verschenen, brengt The Young Idea de eerste cover van dat album. Het is een vrij natuurgetrouwe 'With A Little Help From My Friends' dus blijkbaar heeft de groep de beschikking over een proefpersing van de Beatles-elpee. 'Mr. Lovin' Luggage Man' is de opvolger van 'With A Little Help From My Friends' en nu is het een liedje van de hand van de heren Reed en Mason. Beide kanten zijn fraaie voorbeelden van barokke pop met pseudo-psychedelisch gebral. Desondanks een hele aangename verrassing want ik ken The Young Idea tot een week geleden alleen vanwege hun Tipparade-notering in het 'Hitdossier'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten