donderdag 31 juli 2014

Raddraaien: ZZ & De Maskers



Bij de start van de achtste serie Raddraaien wil ik toch eerst even stilstaan. Op 5 juli jongstleden publiceerde ik een aflevering van Raddraaien over The Frost en met name over de meestergitarist Dick Wagner. Welnu, gisteravond is bekend geworden dat Wagner in de vroege uren van woensdagmorgen is overleden. Als de man nog geen eerbetoon had gehad op Soul-xotica dan was hij vanavond aan de beurt geweest! Er is een tijd geweest dat ik alle singles op alfabetische volgorde had staan, ongeacht het uit de jaren zestig of jaren tachtig kwam. In dat geval was ZZ & De Maskers de groep die het meest achteraan stond. Ik heb geen singles van ZZ Top en de Friese groep (Da) Zombi Squad is de laatste in de jaren tachtig-bak. De maxi-single 'Summertime' van The Zombies, uitgegeven in 1972, is de laatste in de jaren zeventig en ZZ & De Maskers heeft die eer in de jaren zestig-bak. De kappers in de Gouden Gids 2012 van de regio Zwolle (we zitten in deze achtste serie helemaal in de K van kapsalon) hebben bepaald dat ik vandaag mijn herinneringen mag ophalen aan ZZ & De Maskers. Of moest ik zeggen dat ik ze heb gemist? De Raddraaier is 'La Comparsa' van ZZ & De Maskers (1963).

Soms kriebelt het nog even, maar ik heb die tijd lang achter me gelaten en heb bovendien verplichtingen naar Wolfman Radio op zaterdag. Om een lang verhaal kort te maken: Kim Wilde treedt komende zaterdag op tijdens het Dicky Woodstock Popfestival en hoewel ze slechts een half uurtje op de bühne staat, zou ik bijna zeggen dat het de meest interessante act sinds The Byrds is. Zo'n artiest of groep die niet op ieder plattelandsfeest staat. Onnodig om te zeggen dat de rest van het Woodstock-programma óf 'heavy' of doorsnee is. In het kader van het eerste treed Adje Vandenberg met zijn Moonkings op, maar daar kom ik mijn stoel niet voor uit. Van 1994 tot en met 2003 ben jaarlijks op Woodstock geweest, ieder weekend met een passe-partout. De zaterdagavond van 2003 ben ik het echter zo beu dat ik reeds na een uur het terrein verlaat. In 2004 ligt dit al te vers in het geheugen en ik besluit een jaar te 'snipperen' van Woodstock. In 2005, 2006 en 2007 kom ik nog één avond met dank aan het Stonehenge-festival, maar 2004 voelt anders dan normaal. Ik besluit het geld dat ik normaal gesproken in de feesttent zou verbrassen te gebruiken voor de restauratie van mijn Philips batterij-pickup uit de midden jaren zestig, leuke plaatjes kopen en, als klap op de vuurpijl, een bezoek aan een jaren zestig-beurs in Alkmaar. Mét een optreden van ZZ & De Maskers.

Donderdagmiddag 12 augustus 2004 stap ik op de trein naar Leeuwarden. Eerst naar Sylvia's Sneupwinkel voor kleding en vervolgens de stad in op jacht naar singles. Tot mijn grote tevredenheid zie ik dat Böhm zijn winkeltje open heeft. Hij heeft een handel in design-meubelen en leuk 'vintage' spul. Hij heeft, net zoals mij, een zwak voor batterij-pickups en de eerder genoemde Philips komt ook bij hem vandaan. Nu heeft hij echter iets staan waar ik meteen bij sta te kwijlen: Een oranje Aristona batterij-pickup met twee, los te koppelen, luidsprekers als deksel. Wederom zonnig geprijsd! Die is ter plekke verkocht en ik ga naar een euro-winkel om batterijen te kopen. Hij speelt als een zonnetje en de naald is nog redelijk goed. Die middag koop ik eveneens 'Songs For The Deaf' van Queens Of The Stone Age op dubbel-vinyl, maar die mag niet op de Aristona. De singles mogen dat wel. Ik zak die avond door in Leeuwarden, mis de laatste trein en neem dus de eerste van de vrijdag. Ik vermaak op de vroege ochtend de treinreizigers met de Aristona en een paar singles. Ter plekke is het idee geboren.

Zondag 15 augustus 2004 staat reeds een tijdje in mijn agenda. Voor de goede orde: Het is mijn tijd als 'Sideburner' van Digginfordirt en alles wat rockt en rollt heeft mijn interesse. Ik koop zo nu en dan de Auto Motor Klassiek om me te vergapen aan mooie oldtimers en hierin wordt de beurs geadverteerd. Mét optreden van ZZ & De Maskers. Dat laat ik me geen tweede keer zeggen! Waarom ik met de trein ben gegaan, is nog altijd een goede vraag. Qua reistijd had ik beter met de trein naar Heerenveen kunnen gaan en daarna met de bus de Afsluitdijk over. Nu ga ik naar Amsterdam Centraal en moet overstappen op een stoptrein naar Alkmaar. Hoe dan ook: In de bus had ik moeilijk plaatjes kunnen draaien. De dienstdoende conducteurs op deze zondag zijn echter minder coulant dan die op vrijdagmorgen en ik word al snel gedwongen de grammofoon af te zetten. Na uren kom ik aan in Alkmaar en stap het ijsstadion binnen. Een beurs? Tja, ik zou het eerder een vlooienmarkt noemen, maar er zijn platen in overvloed en dus hoor je mij niet klagen. Op het podium speelt een bandje op een suffe manier jaren zestig-covers. Dat zal vast de opwarmer zijn voor ZZ & De Maskers?

Ik denk dat ik ongeveer veertig singles heb gekocht, waaronder de Nederlandse Motown van 'Mickey's Monkey' door The Miracles, als ik besluit toch even bij het podium te kijken. Ja, okay, de heren op het podium zijn niet meer de jongste, maar ZZ & De Maskers kan toch wel beter zijn dat dit afgezaagde coverbandje? Nou, het blijkt achteraf dus toch echt ZZ & De Maskers te zijn geweest! Ben ik hiervoor helemaal naar Alkmaar afgereisd? Later op de middag, als de handelaars inpakken en de jukebox-verkoper zijn apparaten uitzet, is het opvallend stil in de hal. Qua mensen is het nog steeds flink druk, maar ik verbaas me over de stilte op het terras van de horecagelegenheid in de hal. Ik haal een biertje, betaal hem zelf, en zet de Aristona op tafel. Ik heb speciaal een koffertje met garagerock en Nederbeat samengesteld en ik leg de eerste single op. En daarna... heb ik de portemonnee in de zak kunnen houden en ben aardig teut geworden! De mensen op het terras vinden het prachtig en ik zie zelfs dat een echtpaar nog maar een drankje extra neemt vanwege mijn muziek.

Ik heb nog jaren plezier gehad van de Aristona, hoewel de naald wel steeds beroerder ging klinken, maar het is uiteindelijk een uitgedroogd taft-rolletje dat een einde maakt aan de Aristona. Hoewel? Hij heeft nog steeds wel een prominente plek in mijn huis, alleen al vanwege de herinnering aan Alkmaar gaat deze nóóit meer weg!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten