zaterdag 19 juli 2014

Raddraaien: Sandra & Andres



Nou zeg? Ik heb vanavond in The Vinyl Countdown gemeend de Raddraaier van Faron Young te draaien, maar... ik ken hem in een totaal andere versie. De is met een groots orkest, maar de versie die ik van die cd ken, is luchtig en opgewekt. Deze statige versie had immers nooit een soundtrack kunnen zijn van mijn wilde praktijken in 1997. De Raddraaier van vanavond ga ik nóóit draaien, ik vraag me zelfs af wat me heeft bezield om deze in de bakken neer te zetten. Op het gebied van Sandra & Andres is het eenvoudig voor mij: Die eerste singles uit de jaren zestig zijn mooi vanwege de fotohoesjes, maar muzikaal zijn ze nauwelijks te pruimen. Van het jaren zeventig-spul zakt bij mij echt de broek af. Toch staat 'Mama Mia' in de jaren zeventig-bak waarmee ik mag Raddraaien en zo zijn we aan het einde van deze week toch weer de klos. Met de billen bloot, ook al is dat met deze temperaturen niet echt een straf, want ik heb binnenshuis de hele dag in mijn blote bast rond gelopen. De Raddraaier van vandaag is 'Mama Mia' van Sandra & Andres uit 1972.

Natuurlijk! Dames gaan altijd voor. Barbara Alexandra Reemer komt op 17 oktober 1950 ter wereld op Bandoeng in Indonesië. Haar roepnaam is Xandra. Als achtjarige komt ze met haar familie in het Brabantse St. Michielsgestel. De 'x' wordt door de zusters op school beschouwd als een 'duivelse letter' en zo wordt ze Sandra. Haar vader bouwt een gitaar voor haar en daarmee gewapend doet ze in 1960 mee aan de eerste talentenjachten. 'Hou Je Echt Nog Van Mij, Rockin' Billy' is haar favoriete nummer tijdens deze festijnen. Als elfjarige maakt ze haar plaatdebuut voor Philips met de single 'Al Di La'. In 1963 verschijnt 'Sluimer Zacht', een Nederlandse vertaling van 'Summertime'. In 1964 zingt ze Gigliola Cinquetti na met 'Als Jij Eens Wacht'. Sandra mag vanaf het eerste begin geliefd zijn in de showbiz, de hitparade is te hoog gegrepen voor haar. Hier komt verandering in als ze in 1966 een muzikaal koppel gaat vormen met Dries Holten.

Dries wordt geboren op 30 januari 1936 in Tjimahi op West-Java. Over hem is erg weinig bekend met uitzondering van zijn muzikale prestaties. Feit is dat Sandra en Andres elkaar in 1966 ontmoeten in Utrecht. Hoe verdiend is de eerste hit? In 1968 verschijnt 'Storybook Children' dat op dat moment eveneens wordt vertolkt door de duo's Billy Vera & Judy Clay (als Billy & Judy) en Nancy Sinatra & Lee Hazlewood. Omdat de Top 40 dan geen onderscheid maakt in artiesten en de gezamenlijke verkopen de positie van de plaat beheersen, zullen we nooit weten welke versie de populairste is geweest. De plaat bereikt een negende plek in de Top 40 en staat dertien weken genoteerd. Opvolgers van Sandra & Andres blijven aanvankelijk in de Tipparade steken, maar vanaf 1970 is het raak voor het duo. Intussen heeft Dries onder zijn eigen naam nog een 'novelty'-single uitgebracht: 'Zij Is Verliefd Op Een Frikandel'.

In 1970 is het opeens ruim baan voor de duo's en met name de man/vrouw-duo's. Sandra & Andres doen goede zaken met singles als 'Those Words' en 'Let Us Pray Together' en opent daarmee de deur voor Mouth & MacNeal en Mac & Katie Kissoon. Hun deelname aan het Eurovisie Songfestival van 1972 met 'Als Het Om De Liefde Gaat' lijkt aanvankelijk de merknaam sterker te maken, maar schijn bedriegt. De hits nemen in kracht af en in 1975 zet Andres Sandra zonder pardon aan de kant voor Rosy Pereira. De loopbaan van Rosy & Andres is kort en Andres schakelt kort daarna over op een solo-carriére. Met name zijn elpee 'Ramé Ramé' uit 1980, met bewerkingen van Indonesische liedjes, doet goede zaken. Hij blijft door de jaren heen onverminderd actief, maar de hitparade is steeds te hoog gegrepen.

Het gaat Sandra beter af zonder Andres. Ze doet in 1976 mee aan het Eurovisie Songfestival met 'The Party Is Over', maar het liedje legt het af tegenover Brotherhood Of Man. De plaat bereikt evenwel de top 3. Drie jaar later is Sandra opnieuw van de partij bij het Songfestival, nu als 'femme fatale' met haar 'duivelse' voornaam: Xandra. Tot 1987 gaat het haar muzikaal niet echt voor de wind, maar bouwt ze intussen wel aan een succesvolle televisie-loopbaan. Zo is ze jaren het 'kroepoekje' van Jos Brink in 'Wedden Dat?', maar presenteert ze ook Sterrenslag. Vanaf 1987 brengt ze een serie albums uit met covers en dit levert haar een paar hits op, om te beginnen met 'All Out Of Love' van Air Supply. Het is in de midden jaren negentig al een tijdje stil rondom Sandra als ze plots met het album 'Natuurlijk' (1996) op de proppen komt. Een plaat die zelfs in Muziekkrant Oor op een lovende recensie kan rekenen. Ze treedt nog regelmatig op, niet geheel verrassend vaak met Gay Pride en zet ze zich eveneens in voor diverse goede doelen. In april 2013 maakt ze deel uit van het koor van RTL Boulevard dat 'Koningin Van Alle Mensen' de hitparade in zingt. Zelf moet ik bekennen dat ik deze parel heb gemist...

Normaal gesproken hoop ik op mooi weer op zondagmiddag zodat ik kan fietsen. Maar ik hoop zó op regen en onweer. Het liefste nu meteen! Morgen moet het wel afgekoeld zijn, want anders is het veel te warm om vijf kledingstukken aan te trekken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten