donderdag 17 juli 2014

Het zilveren goud: juli 1989



Ik ben vanmorgen nog wel de rommelmarkt over geweest in Meppel, maar ook dat was een 'schijnbeweging'. Ik heb geen enkele plaat gevonden, wel een stapeltje cd's, maar daar heb ik maar niet eens tussen gekeken. Christina Aguilera lag bovenop, maar ik moest mezelf even eraan herinneren dat ik momenteel niet eens een deugdelijke cd-speler heb. Nul score op de rommelmarkt, maar wel even de Hollandse Nieuwe geprobeerd en teneinde de vislucht uit mijn mond te helpen, o wat een straf, maar een ijsco gekocht. Ik moest vanmiddag immers weer gewoon werken, het is nog vier weken tot de vakantie en vijf weken tot kamperen. Zoals de vlag nu hangt, ga ik een weekje fietsen in de omgeving van Enschede, maar nadere info volgt. In de zomer van 1989 ging de reis naar Denemarken. Die vakantie kan ik moeilijk voor de geest halen, maar volgens mij moet het de eerste zijn met mijn ouders en dus zonder mijn broer. De zomer van 1989 herinner ik als een warme zomer met veel fietsavonturen in de provincie, maar de volgorde is een beetje in de war. Ik weet zeker dat ik nummer 35 in juli 1989 heb gekocht en reken 36 tot en met 38 maar tot augustus. Van 34 heb ik net uitgerekend dat ik die op 21 juni 1989 in mijn bakken heb gekregen. Deze twee hagelnieuwe singles staan vandaag centraal in Het zilveren goud.

In Denemarken heb ik nog weinig oog voor platen. Ik zit in 1989 wat dat betreft in de overgang van Citroën-modelauto's naar singles. In september zal ik mijn autocollectie te pronk zetten tijdens een hobby-tentoonstelling in Heeg. Daar wil ik echter ook mijn nieuwe hobby presenteren. Afijn, dat gaan jullie in september in deze rubriek beleven!

34. Into Temptation-Crowded House
Na hun huwelijk betrekken mijn zus en haar man een huurhuis in een buitenwijk van Sneek. Daar hebben ze niet lang gewoond want nauwelijks twee jaar later zijn ze opnieuw in de weer met verhuisdozen. Ditmaal gaat de reis naar IJlst, waar ze nog steeds wonen, hoewel ze een paar jaar geleden de weg zijn overgestoken naar een ander huis. De verhuizing vindt plaats op twee zaterdagen in mei 1989. De eerste zaterdag is de dag na mijn uitstapje met de buurtvereniging naar het bowlingcentrum waar ik vooral onder de indruk ben van de jukebox. Ik weet het moment nog goed. Een zaterdagmiddag, de autoradio op Radio 3 en dus de NCRV. We zijn in IJlst en ik zit alleen in de auto als dit nummer van Crowded House wordt gedraaid. Vijfentwintig jaar later val ik nog altijd stil als ik het hoor en dat gebeurt ook op deze zaterdag. De plaat is dan net uit en staat voor de derde week in de Top 40. Op zondagochtend speelt zich iedere week hetzelfde ritueel af. Broer Henk belt op vanuit Denemarken en na een gesprekje met mijn ouders, komt Jelte voor de telefoon met een lijstje platen die vermoedelijk hun laatste week Top 40 of Tipparade gaan beleven. Omdat Denemarken dan nog achterloopt met muziek, is het voor mijn broer aantrekkelijk om in Nederland singles in de opruiming te kopen. Als hij ze bij een volgend bezoek krijgt, ligt hij nog altijd een halfjaar voor op Denemarken. Jelte heeft een afspraak gemaakt met een Sneker platenzaak dat hij eerste keus heeft uit de rijksdaalder-bak. Nu weet ik niet of Henk Crowded House ook op zijn lijstje heeft staan of dat Jelte hem bewust voor mij heeft meegebracht, maar aan de hand van het Hitdossier heb ik uitgerekend dat 'Into Temptation' op 17 juni 1989 voor het laatst in de Top 40 heeft gestaan. De daaropvolgende woensdag moet ik hem dus hebben gekregen (of gekocht, dat weet ik niet meer). Crowded House heeft de verschillende platenspelers niet zonder kleerscheuren overleefd, intussen heb ik de single-versie eveneens als b-kant van 'Weather With You' en dat is het exemplaar dat ik dan het meeste draai. Hoewel... het is alweer lang geleden? Hoogste tijd deze parel weer eens op de draaitafel te leggen!

35. Forever Autumn-Justin Hayward
Voor wie nog steeds moeite heeft om 1989 voor de geest te halen: Het is onder andere het jaar dat veel klassieke langspeelplaten op cd verschijnen. Het is ook de tijd dat platen massaal worden weggedaan naar rommelmarkten. De prijzen zijn eenvoudig. Alles is een kwartje, Elvis en The Beatles zijn een gulden en voor twee gulden koop je een jaren zestig-single in onberispelijke staat. De vijf gulden voor mijn nummer 28 ('This Is My House' van The Moody Blues) is een topprijs voor de échte verzamelaars. Wat The Moody Blues betreft, ben ik zo'n verzamelaar. In juli 1989 ontmoeten beide werelden elkaar. CBS heeft Jeff Wayne's 'War Of The Worlds' opnieuw uitgebracht en wijlen Alfred Lagarde verzorgt nog eenmaal zijn Nederlandse versie voor de radio. 'Eve Of The War' komt op de hitparade in de oorspronkelijke versie, maar Ben Liebrand mag tevens een remix verzorgen van het nummer. 'Eve Of The War' is opnieuw een grote hit: Het piekt in 1989 op twaalf. In 1978 is de opvolger eveneens Justin Hayward's 'Forever Autumn' geweest en is dat ook in de zomer van 1989. En Justin Hayward is de zanger van The Moody Blues, voor wie het niet mocht weten. Ik weet nog dat 'Forever Autumn' wordt geadverteerd in het Top 40-krantje met nog een paar CBS-singles onder de noemer 'hit(te)gevoelig'. Die andere singles kan ik niet herinneren, maar in het geval van Justin Hayward is dat een 'overstatement'. De plaat flopt genadeloos en volgens mij ben ik de enige die zes-en-een-halve-gulden neerlegt voor de plaat. Hoewel ik moet toegeven dat ik er niet heel veel moeite voor heb gedaan, is het altijd bij deze gebleven en heb ik dus niet de originele 1978-persing.

Volgende maand vervolg ik de serie met meer dan twee, wat dat betreft is dit de laatste 'magere' aflevering van Het zilveren goud. We beginnen dan met waar we zijn opgehouden, de nummer 36 is namelijk eveneens van The Moody Blues.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten