zondag 19 januari 2014

Schijf van 5: planeten



Zou iemand het gemerkt hebben? Vorige week was geen Schijf van 5 omdat ik in Engeland zat, de week ervoor ging de Schijf over 'melk'. Bij gebrek aan inspiratie schreef ik toen dat de volgende over 'kaas' moest gaan. Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Ik had eigenlijk gerekend op Ween, maar hun 'Chocolate And Cheese' is een album-titel en geen individueel nummer. De overige twee kandidaten die ik op het oog had, waren 'Cheese' van The Mo en één van de 'Suzy Creamcheese'-variaties van Frank Zappa & The Mothers Of Invention. Dan kom je nog steeds twee kaasjes te kort en dus schakel ik snel over op het volgende onderwerp: Planeten. Toch voor de zekerheid nog maar even opgezocht wat zo'n planeet precies is en ben erachter gekomen dat de Melkweg niet kan in dat kader. En weg is de associatie met zuivel! Het levert wel een Schijf op waar ik heel erg tevreden mee kan zijn. Vandaag een Schijf van 5 over planeten.

Als we vanaf de zon vertrekken, die laat op de middag zelfs nog even overduidelijk aanwezig was hier in het noordoosten, fietsen we eerst eens naar de tweede planeet. Genoemd naar de godin van de liefde, valt als eerste op dat het landschap nagenoeg vlak is. Die Venus-heuvelen zijn dus maar een fabeltje... Weer even terug naar de muziek! Venus heeft behalve een planeet ook diverse gezongen aubades op haar naam staan. We zouden kunnen kiezen voor 'Venus' van Frankie Avalon of 'Venus In Blue Jeans', maar we zoeken het dichter bij huis en gaan op vijf gewoon plat voor Shocking Blue. Voor de rest wil ik het kort houden met 'Venus', want op deze planeet komt geen 'platen-tektoniek' voor, dus is hier voor mij geen lol te beleven...

Op vier verspringen we drie planeten, maar krijgen geen vaste grond onder onze voeten. Jupiter is net als Saturnus een gasreus. Het beschikt niet over een vast oppervlak, maar eentje die voortdurend van vorm verandert. In deze samenstelling is en blijft het de grootste, ook al laat het wel eens een druppeltje los. De Amerikaanse rockband Train heeft het in 2010 definitief verstierd bij mij met dat bloedirritante 'Hey Soul Sister', dat je bijna zou vergeten dat ze een hele mooie andere plaat hebben gemaakt. In de eerste jaren van de nieuwe eeuw zit ik muzikaal vooral in de oudheid, maar 'Drops Of Jupiter' van Train is zo eentje die wel tot me doordringt. Deze mag vandaag op vier.

De nummer drie is halverwege de Schijf van 5 en het lijkt me dan ook maar het beste dat we voor deze naar het uiterste gaan, zodat we op ons gemak terug kunnen. Kan handig zijn! Ik ken iemand die vanavond naar Meppel fietste en een 'klein blokje' om wilde. Even een stukje richting Staphorst en dan weer terug. Mist hij een afslag en komt in Zwartsluis terecht. Ook goedemorgen! Neptunus is de achtste planeet en is het verste verwijderd van de zon. Neptunus is een ijsreus en daar hoort een 'cool' nummer bij: Het uiterst funky instrumentaaltje 'Neptune' van Mr. Waldy & Greenlight (1971).

In dezelfde tred als dat Mercurius zijn omwentelingen maakt, fietsen we weer terug richting de zon. Dat gaat dus behoorlijk snel! Mercurius staat het dichtst bij de zon en draait als een malle om zijn as. Op sommige plaatsen kan het voorkomen dat de zon opkomt, ondergaat en ook meteen weer opkomt. Nu weet ik best dat 'Mercury' ook voor kwik staat en dat dit waarschijnlijk de bedoeling is geweest van The Gathering toen ze een, vrijwel instrumentaal, nummer op 'Mandylion' (1995) van de titel 'Sand And Mercury' voorzag. Toch staat deze op nummer twee.

Toch is eigen haard goud waard en de nummer 1 vieren we met beide voeten op de grond. 'Give Me The Good Earth' is het fraaie titelnummer van het album 'The Good Earth' van Manfred Mann's Earth Band, een formatie die altijd een fascinatie heeft gehad voor het heelal. Zo bewerkte de groep 'The Planets' van de Engelse componist Holst tot een suite. 'Give Me The Good Earth' is echter een mooie afsluiter van dit reisje in het heelal en staat dus met vlag en wimpel op de eerste plek.

Nu moet ik dan toch even goed nadenken, want ik kan wel zomaar iets gaan roepen, maar er moeten natuurlijk wel vijf liedjes bij te vinden zijn. Ik weet niet of het jachtseizoen al is geopend of nog steeds gaande is, maar volgende week ga ik vijfmaal op jacht. Vijf liedjes met 'jagers' of 'jacht' in de titel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten