woensdag 29 januari 2014

Raddraaien: Peter Tetteroo



De negen singles van Marcus zijn vanmiddag binnengekomen, de Singles round-up heb ik al geschreven en wordt morgenavond gepubliceerd. Nu eerst een aflevering van Raddraaien en dan straks mezelf onderdompelen in kandidaten voor Floorfillers van morgenavond. Ik heb op dit moment nog geen directe inspiratie daarvoor, hopelijk gaat dat nog komen. En anders heb ik genoeg nummers die ik vorig jaar heb gedraaid. Ik ben al bijna weer halverwege deze serie van Raddraaien en het is nog steeds leuk om te doen. Vandaag word ik door de kappers van The Supremes & The Temptations naar Peter Tetteroo geloodst. Over Peter valt het ene en het ander te vertellen en is er ook genoeg documentatie over het liedje zélf. De Raddraaier van vandaag is 'Red Red Wine' van Peter Tetteroo (1968).

Peter Tetteroo wordt op 8 juli 1947 geboren in Delft. Hij zingt aanvankelijk bij een bandje met de naam The Shatts, maar dat is ver weg van platencontracten en opnamestudio's. Onder de overige Shatts bevinden zich gitarist Polle Eduard, zijn collega Gerard Romeyn, drummer Carry Janssen en toetsenist Robbie Plazier. Peter werkt in een restaurant waarvan Theo Kuppens de eigenaar is. Deze werpt zich meteen op als de manager wanneer genoemde muzikanten zich afscheiden van The Shatts en Tee Set formeren. Er ligt al snel een platencontract met Delta en deze heeft zoveel vertrouwen in de nieuwe Delftse groep dat ze een elpee mogen opnemen. Voor 'Emotion' huren ze Hans Van Eijck in, maar na de drie dagen in de GTB-studio in Den Haag wordt deze als vaste kracht aangenomen. Plazier valt hierdoor buiten de boot. Polle is blijkbaar even weg geweest, want als Romeyn eind 1966 de groep verlaat, is Eduard zijn opvolger. 'Early In The Morning' is de eerste hit van Tee Set en vlak daarna komt 'Don't You Leave', dat in de top tien terecht komt. Leuk detail is dat beide nummers afstammen van obscure blues-nummers, maar desondanks aan Robbie Van Leeuwen en Tee Set worden toegeschreven.

In 1967 krijgt Tee Set middels Ray Fenwick een extra gitarist. Fenwick is een door de wol geverfde Engelse gitarist die grootheden als Gene Vincent en Crispian St.Peters heeft bijgestaan. Lang zal hij niet in Tee Set vertoeven, want een akkefietje tussen Van Eijck en Tetteroo loopt uit op een handgemeen en een vete van een jaar. Fenwick, Van Eijck en Eduard stappen uit de groep en formeren After Tea, welke na 1968 een eigen leven gaat leiden. Fenwick's werkvergunning loopt af en vervangt even later Steve Winwood in The Spencer Davis Group. De After Tea-hit 'We Will Be There After Tea' vertolkt hij in de zomer van 1968 met Spencer Davis, maar het wordt geen overtuigende hit. Van Eijck voegt zich in 1968 weer bij de groep nadat hij de vredespijp heeft gerookt met Tetteroo. Van Eijck heeft kort daarvoor een ongeluk gehad en tijdens de revalidatie heeft hij 'Ma Belle Amie' geschreven, dat voor Tee Set een wereldwijde doorbraak zal betekenen. Intussen verschijnt er een gekke cover van de Tiny Tim-hit, 'Trip Trap Door De Tulpjes' van Tinus Plotseling. De jongens van Tee Set zijn hiervoor verantwoordelijk. Ook mag Tetteroo in 1968 een paar solo-platen opnemen. 'The Memory Of Martin Luther King', op de melodie van 'If I Only Had Time' van John Rowles, is ronduit tenenkrommend, maar 'Red Red Wine' is goed genoeg voor de top tien.

Op 13 april 1968 verschijnt 'Red Red Wine' van Neil Diamond als single op het Bang-label, hoewel het reeds verkrijgbaar was op zijn elpee 'Just For You'. Jimmy James & The Vagabonds is de eerste groep die een cover-versie opneemt, maar Tetteroo is duidelijk één van de eerste. Zijn versie verschijnt gelijktijdig met Tony Tribe's reggae-versie, die de aanleiding zal vormen voor de nummer 1-hit van UB40 in 1983. De uitvoering van Tetteroo valt in een vloeiende lijn met het mainstream-popwerk dat hij in 1968 uitvoert met Tee Set. Op de b-kant staat de originele versie van 'I Won't Stand Between Them', de Peter Koelewijn-song die twee jaar later in de top tien zal komen dankzij Bonnie St.Claire.

Peter Tetteroo maakt in 1969 nog 'The Magic Lantern', naar verluid de duurste single-productie van Nederlandse bodem tot dan toe. Dit heeft het eigen Tee Set Records waarschijnlijk de das om gedaan, want de plaat verkoopt voor geen meter. In 1971 is Tetteroo te horen in The Musicians Union Band, opent met Kuppens de discotheek Ma Belle Amie in Scheveningen en blijft in de top 20 vertoeven met Tee Set. 'Linda Linda' wordt onverwacht een hit in 1979, maar dat is een laatste stuiptrekking. Tee Set wordt in 1983 nog eenmaal geholpen door Ray Fenwick bij een Spencer Davis-medley en daarna wordt Tee Set al snel Peter Tetteroo-met-band voor nostalgische avonden en partijen. In 2002 gaat Tetteroo de Delftse gemeenteraad in voor Leefbaar Delft, maar in augustus wordt bekend dat hij lijdt aan leverkanker. Op 9 september 2003 komt hij te overlijden, slechts 55 jaar oud. Polle Eduard neemt zijn plek in bij Leefbaar Delft. Korte tijd later wordt de Peter Tetteroo Award in het leven geroepen en wordt jaarlijks uitgereikt aan een veelbelovende act uit Delft en omstreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten