zondag 27 januari 2013

Schijf van 5: kapiteins


Hoeveel kapiteins kun je op één schip hebben? Het schip dat Soul-xotica heet, heeft er maar eentje. Okay, we hadden twee jaar geleden meer, maar nog steeds stond de handtekening van 'Soul-X' onder de berichten. Ik dacht vorige week na de clowns dat de kapiteins ook een beroepsgroep was die veel en vaak was bezongen. Dat valt nog reuze tegen en dan vooral om de leukste eruit te zoeken. Het is ons echter weer gelukt, want ja, dat mag wederom in meervoud, want Peter stuurde me nog een lijstje waarvan ik twee heb overgenomen. Ik had zelf namelijk al een top vijfje gemaakt, waarvan twee tegen de pijngrens zitten. Tja, eigenlijk zit 'Captain Jack' er fors overheen en ook met 'Dancing With The Captain' van Paul Nicholas ben ik niet erg gelukkig. Dus even goed schudden en zie daar: De Schijf van 5 kapiteins.

De nummer vijf moest ik echt even opzoeken. Peter schreef bij zijn lijstje dat het nogal twijfelachtige nummers waren en in het geval van de nummer vijf: Dat is niet direct wat je van The Byrds verwacht. Michael Clarke wilde ook wel eens een aandeel hebben in het repertoire en kwam zodoende met 'Captain Soul'. Een gezellig stampend rhythm & blues-tempo met daarover heen wat 'los zand' gitaarwerk. De riff zou een jaar later schaamteloos gekopieerd worden door The Electric Flag, een andere band op CBS, maar in het geval van The Byrds is 'Captain Soul' geen prijsnummer. En dat wordt in deze Schijf maar weer eens pijnlijk duidelijk, want verder dan 5 komt die niet!

Op vier vinden we een nummer van mijn eigen lijstje. Ik heb de jaren tachtig met terugwerkende kracht leren waarderen, maar de liefde voor Double is er altijd al geweest. Ik heb me er altijd over verbaasd dat een liedje dat niet van de radio was te slaan, nooit een hit is geweest. Iedereen kent het nummer en het is nog steeds erg vaak op de radio, maar verder dan de Tipparade kwam Double er in 1985 niet mee. En omdat we een zwak hebben voor zulke 'underdogs' mag 'Captain Of Her Heart' van Double vandaag op vier.

Een suggestie van Peter die ik alleen als titel kende. Het is oorspronkelijk het b-kantje van de single 'Homburg' van Procol Harum, maar staat eveneens op het debuutalbum van de Engelse groep. Een leuk niemendalletje van krap anderhalve minuut, een miniatuur-liedje met een echte 1967-tekst. Dat hebben ze vast niet bij een kopje thee en een 'theebiskwie Holland' bedacht? Maar dan, die allerlaatste toon, die erg onverwacht komt. Er gaat een zekere dreiging uit van die toon en je hebt spijt dat je tóch niet even naar de tekst heb geluisterd. En dus zet je de plaat opnieuw op, maar je kan niks anders dan een 'niks aan de hand'-sfeertje bespeuren. En dan opnieuw die slottoon... Het is net alsof het met iedere keer draaien erger wordt! Gelukkig is het verstopt op de achterkant van 'Homburg' en blijft dat vooralsnog de enige reden waarom ik hem uit het hoesje haal, dus kunnen we het hoofdstuk 'Good Captain Clack' op nummer drie besluiten.

Nee, ik probeer niet te voorspelbaar te zijn. Jullie weten van mijn liefde voor 'Panic' van Reparata & The Delrons af en misschien ook wel dat ik nog altijd naarstig op zoek ben naar een exemplaar van 'Captain Of Your Ship'. De single heeft echter in juli 2011 al in de schijnwerpers gestaan en om hem dan nog eens te doen? Nee, ik besluit tot een tweede plek voor dit prettige popliedje uit 1968. Sommige durven het Northern Soul te noemen, maar in die scene heeft dit nooit iets betekend. 'Panic' is pas eind jaren zeventig door The Casino in Wigan geaccepteerd, maar inmiddels is hetzelfde liedje alweer een tijdje 'not done'.

En tóch is de nummer 1 ook niet een hele grote verrassing. Wie de Soul-x-rated een beetje heeft gevolgd, weet dat ik de nummer 1 tweemaal heb gedraaid. De eerste keer was in heel vroeg juli en door het herhaaldelijk beluisteren, ben ik nóg meer van het nummer gaan houden als dat ik al deed. Tenslotte heb ik hem in september nog eens gedraaid. Overigens, nu we het toch over de Soul-x-rated hebben, ik heb vanmiddag een speellijst opgesteld die 'All Sods' gaat heten: Twintig zéér diverse nummers, van Sarah Vaughan tot Kaiser Chiefs, dus die ga ik een dezer dagen voor jullie opnemen! Intussen gaan wij verder met de Schijf, want ik heb het nog steeds over 'Ride Captain Ride' van Blues Image. Dat is deze week de gekroonde nummer 1 van deze Schijf.

Welke beroepsgroep zullen we nu eens bij de hoorns vatten? De bakker? Nee, we laten de beroepen weer even voor wat het is, dat komt later wel weer eens. We gaan het volgende week hebben over platen over platen. Platen die dus over platen gaan, of beter gezegd: Een plaat met een plaat in de titel. Platen zijn in dat geval 'records' of grammofoonplaten, hoewel de 45 en de albums ook worden toegelaten. Leuke suggesties? Mail ze maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten