zaterdag 12 januari 2013

raddraaien: Alan Price Set


Ja hoor, we zijn weer goed op stoom voor wat betreft het raddraaien. Tja, waar moet ik anders over schrijven? De handel ligt op dit moment zo goed als stil en de plaatjes die nog binnenkomen, worden bijna allemaal een Week Spot en krijgen dus al een bericht. Vandaag passeren we de helft van deze tweede serie raddraaiers. Komt er geen einde aan? Als het aan mij ligt niet, het is voor mij iedere keer weer een verrassing en een uitdaging. Vandaag hebben we het een stukje eenvoudiger, want ik heb, geloof ik, in bijna drie jaar Soul-xotica al eens over Alan Price geschreven. Ik hoef bij Price niet heel erg veel huiswerk te doen en kan zo uit de losse pols een verhaaltje eruit gooien. En toch is de raddraaier van vandaag wel een beetje exotisch: Het is namelijk één van de zeer weinige jaren zestig-singles van Price die nooit ergens een hit is geworden. Onderwerp van vandaag is: 'Love Story' van The Alan Price Set (1968)

Alan Price is bijna 71 jaar geleden geboren in Washington. Het is dan handig om te weten dat er ook een plaats in het Engelse County Durham is met die naam. In 1963 formeert hij in Newcastle-upon-Tyne (want er zijn ook meer Newcastle's) The Alan Price Rhythm & Blues Combo, ook al schijnt de EP te spreken van The Alan Price Rhythm & Blues Group. Die EP zal in 1965 een wereldwijde 'release' krijgen, maar dient in 1963 nog als demo om optredens en een platencontract binnen te slepen. Daar slaagt de groep nog in hetzelfde jaar in. Hoewel Eric Burdon als leadzanger al snel de rol van leider van The Animals overneemt, blijft Price voor een groot deel verantwoordelijk voor de muziek. Zijn naam wordt vaak ook in verband gebracht met het arrangement van 'The House Of The Rising Sun'. Het succes van The Animals stijgt tot ongekende hoogtes. Het is eind 1965 als The Animals zich voorbereiden op een Amerikaanse tournee, waar ze ook net zijn doorgebroken. Price kan zijn vliegangst maar niet overwinnen en besluit thuis te blijven en The Alan Price Set te formeren. Dat Price en de rest van The Animals nooit ruzie hebben gehad, mag blijken uit het aantal malen dat Price betrokken was bij reünies van The Animals en de fraaie hoestekst van Burdon op de elpee 'The Price To Play'.

Hoe de twee precies bij elkaar zijn gekomen, vertelt de geschiedenis niet, maar opeens neemt Price vaker een liedje op dat geschreven is door Randy Newman. Newman heeft dan nog geen platencontract en is een grote onbekende, maar heeft zijn Europese succes wel voor een deel aan Price te danken. 'Simon Smith And His Amazing Dancing Bear' wordt een grote Engelse hit. Het album 'A Price On His Head' uit 1967 bevat maar liefst zeven composities van Newman. In 1968 verschijnt zo gezegd 'Love Story'. Dit nummer is evenals de b-kant, 'My Old Kentucky Home', van de hand van Newman. Voor Price zijn de hits dan even opgedroogd, maar blijft in beeld dankzij het televisieprogramma 'The Price To Play', een soort van 'Later With Jools Holland'. Price introduceert daar ondermeer Fleetwood Mac. In 1970 is hij even terug op de hitparade met 'Sunshine And Rain', maar een jaar later is het helemaal bingo! Dan scoort hij een nummer 1-hit met 'Rosetta', een duet met Georgie Fame. Het lijkt wel alsof Price eens in de vier jaar een opleving heeft in de muziek, maar daarnaast blijft hij actief in de film en op het toneel. Ook schittert hij menigmaal op televisie.

In de film wordt zijn naam in één adem genoemd met het werk van Lindsay Anderson. Dat is niet verwonderlijk, want vanaf 1973 speelt Price in enkele films of verzorgt er de soundtrack voor. Toch mag zijn filmdebuut ook best opmerkelijk heten. Alan Price begeleidt Bob Dylan ergens tijdens Dylan's tournee door Engeland in 1966. Dat optreden wordt nu juist gebruikt in de tour-film 'Don't Look Back' (1967). Je zou verwachten dat Price met zijn eenenzeventigste verjaardag in het verschiet het wel eens rustiger aan mocht doen, maar niks daarvan! Hij treedt nog altijd op, het zij met zijn eigen band, met The Manfreds (de ex-Manfred Mann-leden) of Maggie Bell.

Waar en wanneer heb ik deze single gekocht? Op de zaterdag van het Dicky Woodstock Popfestival 1994. Ik moet even naar Steenwijk om een fotorolletje te kopen en 'scoor' daarna singles bij De Gouden Kikker en deze van Alan Price bij het antiquariaat in de Woldpromenade. De avond ervoor ben ik voor het eerst op Woodstock gearriveerd en heb mijn naam gekregen: Gerrit Solex. De rest is geschiedenis...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten