maandag 7 januari 2013

raddraaien: Stretch


Je zou het bijna vergeten, maar we hebben ook nog steeds een serie 'Raddraaien' lopen. Daarvoor moet ik binnenkort weer in beweging, want van de 38 bakken heb ik nog maar zeventien uitgerekend, dus dat is binnenkort zover. Dus maar weer een hele avond 'singles tellen', niet het leukste onderdeel van het raddraaien. Vandaag is het weer raddraaien-met-een-hindernis. Een single uit de Blauwe Bak, alleen 'heet' die Blauwe Bak tegenwoordig een koffer met de échte favorieten en twee-en-een-halve bak 'vreemdelingen'. Ik moet dus in twee bakken tegelijk tellen, om zo de oorspronkelijke Blauwe Bak te reconstrueren. We zijn er uit gekomen en de plaat in kwestie zit in de 'vreemdelingen'-bak. Nee, Northern Soul is het niet, maar het is zo'n draaitafel-favoriet dat ik hem een eenvoudig plekje gun in de buurt van de Blauwe Bak. Bovendien hoef ik me daarover niet te schamen, want ik heb nog een recente herinnering aan de single. Vandaag is onze raddraaier: 'Why Did You Do It' van Stretch (1975)

Dave Terry heeft in de jaren zestig de naam Elmer Gantry aangenomen en is de leider en naamgever van Elmer Gantry's Velvet Opera. De groep mag rond 1967-68 een aantal singles opnemen, maar geen daarvan bereikt een gedroomde positie op de hitparade. Graham Gregory laat zich daarentegen Kirby noemen en is onderdeel van Curved Air. Een groep die niet alleen met een overweldigende reclame-campagne in de markt wordt gezet, maar waarvan het debuutalbum op gekleurd vinyl verschijnt. Dat is in 1970 echt een noviteit! Curved Air is zo gezegd een 'hype', die ondanks de hitsingle 'Back Street Luv' (1971) de beloftes niet waar kan maken. Dan is er nog de derde band die een sleutelrol zal spelen in de geschiedenis van Stretch en die hun ook hun grote hit zal doen opleveren, ook al hadden de leden van Stretch dat misschien liever anders gezien?

Fleetwood Mac krijgt in 1971 een gevoelige klap toebedeeld als, na gitarist Jeremy Spencer, ook leider Peter Green het schip verlaat. Fleetwood Mac gaat echter nooit officieel uit elkaar, maar de lijdensweg wordt op dat moment wel in gezet. Op de hitparade merken we alleen nog iets van het heruitbrengen van hun eerste elpees, 'Albatross' overtreft het succes van vier jaar eerder door een tweede plek in de Top 40 in te nemen. Dat is in 1973. Fleetwood Mac is dan nog steeds wel actief, dat jaar verschijnt bijvoorbeeld de elpee 'Bare Trees'. In Engeland wordt de groep uitgespuwd, maar in Amerika begint de interesse vorm te krijgen. Manager Clifford Davis en drummer Mick Fleetwood zitten met de handen in het haar als de overige leden van Fleetwood Mac in 1974 laten weten geen trek te hebben in de geplande Amerikaanse tournee. Er worden audities gedaan en Gantry en Kirby zijn de 'gelukkigen' samen met bassist Paul Martinez en John Wilkinson. Zij zullen met Mick Fleetwood de verplichtingen inlossen, maar dan trekt die zich plotseling terug en ontkent enige kennis van de muzikanten te hebben. Drummer Craig Collinge neemt de plaats van Fleetwood in en de 'nieuwe' Fleetwood Mac vertrekt naar Amerika.

Er bevindt zich geen dame in de groep, terwijl Christine McVie als toerseniste bij de vorige Fleetwood Mac zat. Het Amerikaanse publiek heeft dus al heel snel in de gaten dat er iets niet pluis is en als Fleetwood desgevraagd ontkent dat hij iets met deze 'nepperds' heeft te maken, is het hek van de dam. De groep keert gedesillusioneerd terug naar Engeland. Fleetwood Mac zélf zal in 1975 een comeback maken met Lindsey Buckingham en Stevie Nicks, de 'nep'-Fleetwood Mac blijft echter wel trouw aan Davis en formeren hun eigen band: Stretch. 'Why Did You Do It' is een bijtende kanonnade in de richting van Mick Fleetwood. 'The only one who knows the truth, man, that's him (Davis), me (Stretch) and you (Fleetwood)'. Of het gevoed wordt door dit verhaal zullen we nooit weten. Wél mag duidelijk zijn dat de Engelsen klakkeloos het verhaal van Stretch geloven. 'Why Did You Do It' bereikt daarom een zestiende plek in de Engelse hitlijst. In Nederland doet het nóg een stukje beter: Hier staat het op zes in de Top 40. Stretch heeft in de rest van de jaren zeventig vooral last van bezettingswisselingen en kan ook maar moeilijk afstand nemen van het verleden. In 1979 verbreekt de groep de samenwerking met Davis en ligt Stretch op zijn krent.

'Why Did You Do It' heeft zich in de volgende jaren bewezen als een kapot-gesampled stukje jaren zeventig. Hoewel de originele Anchor ook wel in mijn bezit is, is de feitelijke raddraaier van vandaag de merkwaardige remix die in 1990 verschijnt. Gigi D'Agostini zal het nummer verder verpulveren voor zijn hit 'Blah Blah Blah' uit 1999. En zo komen we ook even bij de genoemde recente herinnering. Tijdens het Soul City-feest in Keulen in oktober 2011 zijn er gedurende de avond maar twee platen die ik écht herken. De ene is 'Move On Up' van Curtis Mayfield en de andere 'Why Did You Do It' van Stretch. Vooral die laatste geeft me een prettig gevoel. Ik ben dus niet de enige die hem vindt passen! Overigens is Stretch sinds een paar jaar weer opgestaan uit de dood en is er in 2011 nog een nieuw album verschenen. Daarop doet de groep haar enige hitsucces nog maar eens dunnetjes over. Waar dat laatste goed voor mag zijn, zou zó weer een volgend liedje kunnen inspireren...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten