vrijdag 11 januari 2013

kringgesprek


Worden er nog wel platen gekocht in Nijeveen? Je zou het bijna kunnen afvragen. Omdat veel van de Northern Soul vroeg of laat Week Spot wordt, noem ik die al niet eens meer bij binnenkomst, maar ook op het gebied van Ebay is het rustig. Mijn grote vriend uit Chicago heeft wel wat leuke dingen staan die zondag aflopen, maar... ik kan het me eigenlijk niet permitteren. Toch heb ik vanmiddag weer even genoten met het doorspitten van zijn lijst met bijbehorende geluids-clipjes. Ik heb eerder 'It's Alright' van The Soulettes van hem gekocht en het valt op dat hij geen enkele plaat heeft die hoger dan VG+ komt. Een paar stevige 'krakers' gehoord met een desondanks 'schoon' geluid, die in een betere staat vaak de pan uit rijzen, dus...? De laatste keer dat ik bij de kringloopwinkels was geweest? Dat moet eind oktober zijn geweest en dus meende ik vanmiddag dat het weer hoog tijd was voor een rondje langs de twee kringlopers in Meppel. De vangst is bescheiden en ik heb, geloof ik, ook wel eens beter gemikt...

Tot zover ik kan beoordelen heeft de Kringloopwinkel een paar 'nieuwe' singles binnen gekregen. Het begint ergens in de midden jaren zeventig en loopt door tot tien jaar later. Opvallend veel favorieten die ik al heb en dan zet ik me even schrap. Even tanden op elkaar en mezelf door de EP's heen worstelen. Erg vaak is dat 'Te Deum Laudamus' en 'Glorieklanken', soms nog een 'Klassiek Kompas' of eentje met geluidsfragmenten voor de hobbyfilmer. Ditmaal begint het goed, meteen een EP van Louis Armstrong. Die heb ik toch maar laten liggen, want de daarop volgende vier... Ja, daar word ik blij van! Viermaal Sarah Vaughan, in één greep al haar grootste hits bijeen, met fotohoesjes en een keurige staat. Kosda? Eurootje per stuk. Ook leuk: Twee Gladys Knight & The Pips-singles. 'The One And Only' had ik al, maar het hoesje was wat verpulverd. Die andere vult leuk bakken op, alleen de b-kant vind ik een beetje interessant. Dat geldt overigens ook voor de 'flip' van 'The One And Only', een warm bad van Van McCoy van vijf minuten. Potentieel Do The 45-voer!

Teddylane heb ik aanvankelijk voor de handel gekocht, maar ontdek thuis dat het met Theo Van Es is en dus mag die blijven. Bij De Kring, de 'nieuwe' kringloopwinkel is het veelal dezelfde 'meuk'. Er gaan een paar singles mee die ik al twee jaar tot vervelens aan toe heb teruggezet in de bak. Daarnaast tik ik een prachtig Adidas-trainingsjasje op de kop, een XL voor het voorjaar voor slechts vier euro. Anders zou ik niet zo snel kledingstukken noemen op Soul-xotica, maar dit is om de vinyl-vangst een beetje weg te stoppen. Er is één 'nieuwe' single, waarvan ik bij het hoesje veel verwacht. Het is Big Secret, het groepje dat 'Samson And Delilah' in 1972 de Top 40 heeft in gezongen, nu met het nummer 'Ride Captain Ride'. Het ziet er op papier leuk uit, het fotohoesje ook, maar helaas. 'Ride Captain Ride' blijkt geen cover van Blues Image en is zo'n flauwe palingpop-achtige stamper. Ook van de b-kant, 'King Kong', gaan je tenen krom staan! Volgende keer beter?

* Big Secret- Ride Captain Ride (Finger, 1973)
* Brimstone Butterfly- Kali Got I Soul (Top Hole, 1985)
* Captain & Tenille- Love Will Keep Us Together (A&M, 1975)
* Drifters- You're More Than A Number In My Little Red Book (Arista, 1977)
* Oscar Harris & The Twinkle Stars- Try A Little Love (Omega, 1970)
* Mac & Katie Kissoon- Love Will Keep Us Together (Young Blood, 1973)
* Gladys Knight & The Pips- The One And Only (Buddah, 1977)
* Gladys Knight & The Pips- It's A Better Than Good Time (Buddah, 1978)
* Teddylane- Bye Bye Love (Negram, 1973)
* Andy Williams- Music From Across The Way (CBS, 1971)

De Sarah Vaughan-EP's
* My Kinda Love (MGM, 1958)
* Sings After Dark No. 2 (MGM, 1959)
* Sarah Vaughan (Philips, 195?)
* Blue Serenade (Philips, 195?)

En héél erg voor de handel: Een single, mét fotohoes, op Polydor van de tijdens de huwelijksplechtigheid van H.K.H. Prinses Margriet en Mr. Pieter Van Vollenhoven ten gehore gebrachte liederen. Of zal ik hem toch stiekem houden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten