zondag 20 januari 2013

Schijf van 5: clowns


Gelukkig inspireert mijn familie op meerdere fronten, maar in het geval van deze Schijf van 5, die hebben jullie aan mijn broer te danken. Ik liet hem vorige week zondag een vijfde titel noemen bij het samenstellen van de Schijf van 5, zijn antwoord luidde 'de clown met zijn lach'. Zie daar de keuze voor vijf clowneske nummers... nee dat is wat anders... Nummers over clowns, dat is beter. Is er veel keuze? Ja en nee. De meeste liedjes over clowns zijn gek genoeg grote hits geweest. Ik probeerde Ben Cramer te ontwijken, dat is ternauwernood gelukt en had ook ethische bezwaren tegen 'Send In The Clowns' van Judy Collins. Tenslotte herinnert Peter mij nog aan een héle grote hit die ik even over het hoofd had gezien. Meedenken kan soms erg wenselijk zijn bij de samenstelling van een Schijf, dat bewijst dit maar weer eens.

Ben Cramer stond gisteravond in de eerste schets op deze plek. Het is eigenlijk een plaat waar je niet omheen kan. Hoewel tenenkrommend, is deze ook weer hilarisch en dát dan liever dan het kostuumdrama van Judy Collins. Door de waardevolle aanvulling van Peter is het niet nodig gebleken en kunnen we een kwalitatief hoogstaande Schijf presenteren. Neem nou de hekkensluiter in deze Schijf, hij heeft in één schets even bovenaan gestaan, maar we gaan er geen traditie van maken om Tamla-Motown op 1 te zetten en dus is deze vier plaatsjes gezakt. Desondanks een plaat waarvan ik goede luim krijg, ook al heb ik sinds een week de b-kant herontdekt: 'I Second That Emotion'. Op vijf staat Smokey Robinson & The Miracles met 'Tears Of A Clown'.

Zo bleef het stuivertje wisselen. De mooiste clown in dit gezelschap zal vast geen fotohoesje hebben en er moet een mooie prent bij... En zo was 'Ha Ha Said The Clown' van Manfred Mann een potentiële kandidaat. Niet dat-ie zo'n stuk beter is dan de andere liedjes, maar het is wel zo'n ding waar ik een goed humeur van krijg als ik hem hoor. Toen bleek Peter dan toch nog de gedoodverfde nummer 1 in fotohoes te hebben en daar ging Manfred! Op naar de vierde plek in deze Schijf van 5...

Even zocht ik naar een vijfde muzikale clown en probeerde mijn geluk op Youtube. Ik werd bijna verliefd op een Japanse Shakira, als je haar ziet zou je niet verwachten dat er zo'n stem uit komt. Nee, ik heb hem dus niet gedaan, het nummer heette volgens mij 'Clowns Love', zoek hem zelf maar op... Toen werd ik baldadig en toetste 'clown' in bij Rarenorthernsoul. Ik verwachtte op zijn minst Smokey, maar kreeg één resultaat: The Radiants. Typisch zo'n groep uit de jaren zestig-soul die hun eerste slechte plaat nog moeten opnemen. 'Clown Is Clever' staat voor twaalf pond geadverteerd, dat zou ik er niet voor betalen, maar als je van The Radiants houdt... Dan ga je je heel hard afvragen waarom deze niet op 1 staat. Zelfde reden als die ik eerder gaf, er moest een fotohoesje bij het verhaal. Op drie staat dus 'Clown Is Clever' van The Radiants uit 1965.

En dan komen we bij het plaatje dat ik helemaal over het hoofd had gezien. Dave Davies! Notabene één van de grootste hits uit deze Schijf, een van de bestsellers waar het woord 'clown' in voorkomt. Nee, ik had er niet aan gedacht, maar met deze in de achterzak kan ik moeiteloos Ben Cramer en/of Judy Collins eruit gooien. De suggestie van Peter wordt gewaardeerd met een tweede plek voor 'Death Of A Clown' van Dave Davies.

De uiteindelijke nummer 1 zou het niet geworden zijn vanwege het ontbreken van een fotohoes. Maar... dan herinner ik me dat The Everlys deze plaat op Warner Bros. heeft uitgebracht en dat die firma al vroeg met fotohoesjes in de weer was. Dat in combinatie met een verzamelaar als Peter, die al dertig jaar verzameld en duizenden exemplaren heeft. Ik doe dus een gok op The Everly Brothers en jawel... de allerlaatste in de rij, dus vermoedelijk nog vrij recent gekocht? Dan komt mijn wens helemaal uit. Ik doe anders praktisch geen platen van voor 1965, maar 'Cathy's Clown' vind ik wel van zo'n schoonheid dat ik graag een uitzondering maak. Deze mag dus op 1 in de Schijf van 5.

Na een Schijf van clowns zou het voor de hand liggen om een Schijf van acrobaten te doen, want ja, ik ben in de jaren tachtig opgegroeid. Ik zou geen enkele titel met acrobaat weten, maar wel enkele met kapiteins. Omdat de crisis ook de scheepvaart heeft getroffen, gaan we de volgende Schijf wijden aan deze beroepsgroep. Vijf liedjes met 'Captain' of 'kapitein' in de titel. Nee, ik ga niet de naam van dat Nederlandse duo uitspreken, die hebben hier een lokaalverbod!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten