woensdag 5 december 2012

take 91


Omdat ik buitensporig veel slaap nodig heb om op de been te blijven, word ik tweemaal daags wakker. 's Ochtends is dat met Radio Drenthe, de enige taal die ik niet kan 'dromen' en waarvan ik meteen wakker word. 's Avonds en in het weekend schakelt het echter over naar Radio Meppel. Doordeweeks zijn dat herhalingen en zo val ik vanavond binnen in 'Live And Kicking', hét programma met de uitgaansagenda voor Meppel en omstreken voor wat betreft de popconcerten. Natuurlijk hebben we alles alweer gemist, dat heb je met een herhaling van vrijdag, maar de muziek houdt me een tijdje gekluisterd. En dan is het zeven uur en ach, vooruit, laten we ook het nieuws maar eens luisteren. Het is meteen het eerste bericht en ik ben klaarwakker. Dave Brubeck is vandaag overleden, een dag voor mans' 92e verjaardag. Ik zat overdag al te dubben waar het vanavond eens over moest gaan en opeens is daar het onderwerp. Want om Dave Brubeck kunnen we gewoon niet heen!

Op 6 december 1920 aanschouwt Brubeck voor het eerst het levenslicht. Zijn vader heeft Zwitserse voorouders, de achternaam is van origine Brodbeck. Zijn moeder heeft Engelse roots. Toch woont het gezin in die tijd in Californië, waar Brubeck ook opgroeit. Zijn moeder heeft klassiek piano gestudeerd en geeft lessen. De kindertjes Brubeck krijgen allen hun muzikale onderricht, toch is Dave de minst ambitieuze van het stel. Hij leert wel piano spelen, maar krijgt het notenschrift maar niet onder de knie. Hij wijt het aan zijn slechte gezicht. Dave wil iets met vee gaan doen en volgt daarin een studie, maar kiest dan toch op een bepaald moment voor de muziek. Op het conservatorium kost het hem bijna de kop als de docenten achterhalen dat Dave geen notenschrift kan lezen. Hij slaagt echter op punten van harmonie en maatvoering en hij moet beloven om nooit pianolessen te zullen geven.

In 1942 studeert hij af en wordt meteen opgeroepen voor militaire dienst. Als hij tijdens een show van het Rode Kruis piano speelt, wordt hem het wapen afgenomen en krijgt hij de opdracht om een band te vormen. Dat wordt The Wolf Pack. een multiculturele aangelegenheid in de militaire orde. Door Wolf Pack leert hij in 1944 de saxofonist Paul Desmond kennen. Desmond is vier jaar jonger dan Brubeck en overlijdt in 1977. Na vier jaar militaire dienst vervolgt Brubeck zijn muziekstudie en helpt in 1949 ook nog bij het opzetten van Fantasy Records. Voor de meeste Nederlanders is dat label het beste bekend van de platen van Creedence Clearwater Revival. Ook formeert Brubeck verschillende groepen, ondermeer met Cal Tjader en genoemde Paul Desmond. Zijn eerste Quartet stamt uit de vroege jaren vijftig, maar krijgt pas definitieve vorm als in 1956 Joe Morello als drummer wordt ingehuurd. Morello heeft, evenals Brubeck, een voorliefde voor rare ritmes. De drumsolo aan het eind van 'Take Five', Brubeck's bekendste nummer, is dan ook een spelletje tussen Morello en Brubeck. De eerste probeert te 'ontsnappen' aan de monotone dreun van Brubeck en tegelijk de meester op het verkeerde spoor te zetten. Brubeck neemt in die tijd alle mogelijke maatsoorten op, tot aan dertienkwartsmaten aan toe!

'A true modernist', schreef een muziekvriend vanavond in Upbeat Rare And Northern Soul Music ('onze' Facebook-groep) en daar is geen woord Frans bij! Toch blijft Brubeck het niet zijn hele carriére doen en dat maakt dat hij jaren later het beste wordt herinnerd voor zijn werk uit de vroege jaren zestig. In 1967 ontbindt hij zijn kwartet en een jaar later komt hij met zijn eerste semi-klassieke uitvoering met een religieus thema. In 1980 wordt hij katholiek, nadat hij lange tijd heeft gemeend de tien geboden te herkennen in de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Helemaal zeker weet ik het niet, maar volgens mij is Brubeck tien jaar geleden nog in Nederland geweest voor een optreden. Er zou toen sprake zijn geweest van een afscheidstournee. Toch is Brubeck niet helemaal vergeten en komt nog geregeld in de schijnwerpers. In 2009 ontvangt hij bijvoorbeeld The Kennedy Centre Honour, een eer die onlangs nog Led Zeppelin ten deel is gevallen.

Het Brubeck-geslacht van muzikanten leeft voort, want al zijn kinderen zijn op een bepaalde manier de muziek in gegaan. Hij is dus vandaag aan een hartfalen overleden in het bijzijn van zijn zoon Darius. Hij was onderweg naar een afspraak met een cardioloog in Norwalk, Connecticut. Morgen zou een groot feest worden met beroemde gasten en familie, de bijeenkomst gaan gewoon door, alleen is het nu ter herinnering aan deze grote man.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten