donderdag 6 december 2012

Slee-juhrrr (nog eens...)


Als alles goed gaat, en ik zit daar niet over in, dan publiceer ik maandag het duizendste bericht. Waarom maandag? Tja, ik heb wel even in de verleiding gestaan om het duizendste bericht op woensdag te laten vallen: 12-12-12, maar tegelijk wil ik evenveel publiceren als dat de maand december aan dagen heeft en dat zou ervoor zorgen dat ik twee of drie berichten moet inhalen. Dus maar niet gedaan... We lopen nu even een bericht achter, maar die komt tegen het einde van het jaar wel op. Zo aan het einde van een jaar heb ik opeens erg veel te vertellen. Ik had een paar maanden geleden nog aan een feestweek gedacht, maar toen kwam Wolfman Radio om de hoek kijken en is het er bij gebleven. Vandaag toch een hele kleine herhalingsoefening. Vorig jaar publiceerde ik op 12 oktober een Telefoontoppertje met deze band in de volgspots, maar toen met name vanwege 'Rainin' Blood'. De aanleiding van dit bericht is dat het 'ons' is gelukt: Slayer komt in de Top 2000 van niets binnen op nummer 199 met 'Angel Of Death'.

Lammert is een buurjongen die net twee of drie jaar ouder is. Het moet rond 1989 zijn geweest, bij de schommels op het trapveldje. Lammert heeft een walkman bij zich. Hij heeft oorverdovende metal op de cassettebandjes staan, iets wat wij niet kennen. Alsof we ons eerste sigaretje roken, mogen we om de beurt even de koptelefoon op en luisteren we naar de harde gitaarmuziek met de onheilspellende teksten. Ik weet zeker dat het Helloween geweest moet zijn ('Keeper Of The Seven Keys Part One'), maar volgens mij had hij ook een bandje van Slayer bij zich. Lammert zal later trouwens de bassist worden in onze deathmetalband Horrible Dying. Tijdens het eerste optreden op vrijdag de dertiende januari in 1995 spelen we ook een cover van 'Season In The Abyss' van Slayer, die niet zo vlekkeloos uit de verf komt als dat we gehoopt hadden.

Even voor Horrible Dying is er al 'T Hokje, onze 'zuipkeet' en ook dat cassettebandje dat nog in de laatste Schijf van 5 voorbij kwam. Daarvan leer ik 'Angel Of Death' pas echt kennen. Toch draait het bandje op een bepaald ogenblik dol en dan zijn we alweer drie jaar verder. The Scrum heet nu mijn 'hangplek', een alternatieve rockkroeg in Sneek. Alles harder dan Bon Jovi wordt hier gedraaid. Als het echt feest is, knalt 'Angel Of Death' door de speakers. Als een goed geconserveerde wijn wordt die maar zelden opgezet. Toch genoeg om een warme herinnering te krijgen bij het nummer.

In De Buze krijgt Slayer opnieuw een andere betekenis, het is barman Bas die ons gek maakt met Slayer en Metallica. Het is echter op een vroege donderdagochtend op Radio 1. De té vroeg overleden Hugo Van Krieken doet in 'Over De Schutting' zijn meest democratische verzoekplatenrubriek 'Laat Horen'. De gast van dit specifieke half uur heeft ons al getrakteerd op werk van de eerste elpee van Quatermass uit 1970, als hij gevraagd wordt om de volgende in te leiden. ,,Tja, wat kan ik zeggen, het is gewoon een klap in je bek". En zo barst op de Nieuwszender, ruim na drieën in de nacht, 'Rainin' Blood' van Slayer uit de luidsprekers. Hugo steekt zijn ongenoegen niet onder stoelen en banken, maar ja, hij was een paar jaar later ook niet echt gecharmeerd van mijn 'kleine meisjes met grote gitaren'. En walgde hij evenzeer van Spires That In The Sunset Rise. Ik mis hem nog steeds, maar noem hem als radiomaker één van mijn voornaamste inspiratiebronnen.

Terug naar 'Angel Of Death'. Als ik op Facebook een oproep heb gedaan om vooral eens op 'All Of My Heart' van ABC te stemmen, reageert een vriend met een link naar 'Slayer In De Top 2000'. Ach... waarom ook niet? Het zal toch wel niet etcetera. Nu is het bericht bekend geworden dat Slayer op 199 de Top 2000 binnen komt. Verbazingwekkend? Ja, enerzijds wel. Radio 2 heeft in het verleden wel vaker platen geweerd, vorig jaar was er nog een kerkelijk comité dat heeft geprobeerd een gospel erin te krijgen. Waarom Slayer dan wel? Omdat de Slayer-fan niet alleen maar naar heavy metal luistert, maar getuige de overige veertien keuzes een groot muziekliefhebber is met oog voor klassiekers. Dus Jimi Hendrix en Led Zeppelin gebroederlijk naast 'Angel Of Death'. En misschien zelfs ook nog wel een Celine Dion! Zelf heb ik er doodleuk 'Beautiful' van Christina Aguilera tussen gepropt. Slayer-publiek is dus misschien wel meer Top 2000-doelgroep dan degene die half Volendam de lijst hebben ingestemd. Hoe dan ook, het zal wel even wennen zijn, zes minuten lompe deathmetal op zo'n keurige familiezender...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten