zondag 30 december 2012

Blauwe Bak Top 100 van 2012: 20-11


Allereerst mijn excuses voor het niet publiceren van gisteren. Ik voelde me gisteravond erg beroerd en het voelt nu, zondagmiddag, nog steeds alsof ik er tegenaan hang, maar er is veel werk aan de winkel! De bijbehorende podcast moet nog steeds worden opgenomen en ik loop nog een bericht achter…

20. I Don’t Like To Lose-The Group featuring Cecil Washington (Soul Sounds SS-02, 1966, re: 198?)
Kikker in je bil! Nee hoor, het is geen grapje, toch hoort dit ‘mopje’ helemaal bij 1 april 2012. Na een korte nacht ontwaak ik vroeg en besluit de zondag te gaan fietsen. Ik begin vanuit Gramsbergen en volg daarna de Vechtetal-route tot Schüttorf. Het is even na Neuenhaus dat de zachte xylofoonklanken mijn oren binnen dringen. Ik moet even stoppen om op het display te kijken en het blijkt dus deze van The Group featuring Cecil Washington te zijn. Had ik al verteld dat dit de allerlaatste mannelijke leadzanger van deze Top 100 is? Dat ik meer met de souldames heb, wordt in deze lijst wel duidelijk!

19. I Thank You Kindly-Diane Lewis (Wand WND 1183, 1968)
Terwijl de halve Northern Soul-wereld zoekt naar ‘Without Your Love’ en ‘Keep A Hold On Me’ besluit ik een gokje te wagen met ‘I Thank You Kindly’. Waarschijnlijk is dit één van de zeldzame keren dat ik even met de ‘grote jongens’ mee doe, want de single is bijna dertig pond en niet bepaald in nieuwstaat. Een Diane Lewis-single is een prestige-object en ik kan daaraan mee doen. Hoewel het plaatje een half jaar lang verstopt zat in mijn bakken, kan ik hem sinds een paar weken weer goed waarderen!

18. Don’t Go Home-The Shirelles (Vogue DV 14610, 1967)
The Shirelles is iets uit de oude doos. De oervorm van de ‘girlgroups’, waar ik anno 2012 zoveel van houd! Na de monstersuccessen in de late jaren vijftig en begin jaren zestig wordt ook dit genre even overspoeld door de Beatle-mania en de Britse Invasie. Ze blijven echter niets minder actief, alleen valt het niet zo op. Nummers als ‘March (You’ll Be Sorry’ en ‘Last Minute Miracle’ zullen pas tien jaar later waardering krijgen in The Casino in Wigan. ‘Don’t Go Home’ is uit dezelfde tijd, maar is nog lekker onontdekt gebleken. En dus mag ik nu pronken met deze nonchalante swinger!

17. Just Ain’t No Love-Barbara Acklin (Brunswick 55388, 1969)
Zullen we toch nog even stuivertjes wisselen? Nee! De lijst die ik op zaterdagavond 24 november heb gemaakt, blijft intact. Lijstjes maken is sowieso een ‘crime’ voor iemand wiens lijst binnen een minuut kan veranderen en een definitieve lijst heeft bij mij altijd een zeer korte houdbaarheidsdatum. Kijk nou hier… Barbara Acklin op 17! Dé plaat die mijn zomer van 2012 heeft bepaald, waarvoor je me wakker kunt maken… Die hóórt in de top tien. Toch even stuivertje wisselen met Rita & The Tiaras? Nee, we doen het niet. Deze lijst samenstellen is het meest verschrikkelijke wat ik heb gedaan dit jaar, 175 platen waar ik allemaal van hou, inkorten tot 100. En waar is Ecstasy Passion & Pain en het onverwoestbare ‘Ask Me’? De lijst blijft hetzelfde, maar de ‘lage’ notering van mevrouw Acklin kan ik niet verklaren!

16. I’ve Found Love-Sharon Tandy (ABC-Paramount 45-10742, 1965)
In dezelfde periode als Diane Lewis, opnieuw een single die bijna dertig pond moest kosten! Opnieuw een prestige-object, ook al vindt nu het gevecht met enkele Mods plaats. Sharon Tandy is meer Mod dan Northern Soul, maar ik ben alras verslaafd aan ‘I’ve Found Love’ en zal hem moeten hebben! Dat denken een paar Mods eveneens en het levert een spannend gevecht op! Samen met The Maisonettes is dit één van de plaatjes die de eerste week in Nijeveen ademt.

15. All Of A Sudden-Jeanette Williams (Back Beat 568, 1967, re: 197?)
Het is eng hoe je van bepaalde platen weet wanneer je ze voor het eerst hoorde. Ik heb op de dinsdag dat Piet Römer is overleden een koelkast gekocht bij de kringloopwinkel. Ze zullen deze laat op donderdagmorgen bezorgen. Ik heb dan ook een afspraak met de man van de vloerbedekking. Als ik in Nijeveen kom, blijkt de kringloop al te zijn geweest en dus moet ik op vrijdagmiddag opnieuw naar Nijeveen. Ik ga ditmaal met de regiotaxi en neem mijn laptop mee, want ik kan wel eens de halve middag moeten wachten. Dat valt mee! Ze zijn er klokslag één uur en ik loop even naar de winkel voor een lunch. Onderweg van winkel naar Julianastraat hoor ik Jeanette Williams en tot mijn grote vreugde vind ik een paar weken later een exemplaar. Het blijkt echter niet hét origineel, maar een bootleg, en dus is die 22 pond eigenlijk ietsje te veel!

14. I Need You Like A Baby-Andrea Henry (Groovesville OSV-002, 1968, re: 2010)
Ik heb nog niet eens een stoel staan in Nijeveen als ik er toch eens naar toe moet om de post in de gaten te houden. Op de fiets naar het dorp hoor ik voor het eerst ‘Time Fades Away’ van Andrea Henry. Helaas is die plaat in 1968 nooit officieel verschenen en sindsdien alleen nog op een enkele cd. Wél heeft Outta Sight ‘I Need You Like A Baby’ in de aanbieding, maar daar moet ik letterlijk zeven maanden aan wennen. Als ik hem dan toch koop, in september, is de liefde al heel snel een feit.

13. I’ll Be There-The Gems (Tru-Glo-Town TGT-7005, 1965, re: 1974)
Het woord Nijeveen valt heel vaak in deze Top 20. Nu is het een zondag, ik ben nog steeds van het roken af, en wandel door de kou vanaf Steenwijk naar Nijeveen. Aanvankelijk is het plan om dan door te gaan naar Meppel en met de trein terug, maar dat loopt anders. De heenweg ga ik over de Gasthuisdijk en Kolderveen naar het immer koude hok aan de Julianastraat. Ik drink er koffie (het koffiezetapparaat is het eerste wat wordt geïnstalleerd) en loop terug naar Steenwijk. Een memorabele middag. Tussen De Klosse en Roekebosch (of: tussen Bovenboer en Kolderveen, maar dan iets westelijker…) word ik verrast door een mal nummer van de mp3-stick. Het is deze van The Gems. Dezelfde avond win ik een exemplaar op Ebay, een hopeloze bootleg, maar dat geeft niet.

12. If I’m Hurt You’ll Feel The Pain-Barbara & Brenda (Dynamo D-103, 1967)
‘Het jaar 2012 heeft erg in het teken gestaan van Barbara & Brenda, waarschijnlijk dat hetzelfde in 2013 gaat gebeuren met The Debonaires’. Dat schreef ik vorige week in de Facebook-groep. De eerste Debonaires-single is binnen: Ondanks kerstdrukte BINNEN zes dagen van Dayton, Ohio naar Nijeveen! Ik sta perplex… De ultieme Barbara & Brenda kiezen is niet heel erg moeilijk. Als ik ‘Never Love A Robin’ had gehad, was dat hem geweest. Bij gebrek aan beter is dan deze ‘kraker’ de ultieme favoriet. Dat ze de top tien niet gehaald hebben? Reken dat maar tot de felle concurrentie!

11. Jumpin’ At The Go Go-The Detroit Sound featuring Charlena Cooper (Wyncote W-2611, 1967, re: 1977)
Nu eens niet Nijeveen, maar gewoon Steenwijk. Een zondagavond met ijzel en spiegelgladde klinkers in de binnenstad. Daar hoor ik The Detroit Sound door mijn oordopjes. Eenmaal thuis blijkt dat nog een hele zoektocht te gaan worden. Het is oorspronkelijk een album-track dat niet op single is verschenen, buiten een Engelse bootleg in 1977. En die vind ik in april. Hoewel de ‘boot’ stevig is gedraaid, komt het meeste lawaai nog uit de opname!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten