zaterdag 21 juli 2012

raddraaien: Tami Lynn


Hoezo zou ik me ervoor schamen? Ik heb SafeSearch op Google uitgezet, een vrijgezelle jongeman van 37 lentes wil ook wel eens wat lol hebben op een vrijdagavond. Maar dan, zoek je een afbeelding van Tami Lynn en wat krijg je? Een Aziatische mevrouw met wel een hele spannende close up-foto! Ofwel, er is tegenwoordig een jongedame actief in de porno onder de naam Tami Lynn! Gelukkig staat er tussen de 'vlezige' foto's ook nog het hoesje van deze ultra-zeldzame EP, dus kom ik toch nog aan m'n... euh... trekken! Raddraaien met de Blauwe Bak is tegenwoordig een hele klus. Ik heb vorige maand een professionele singles-koffer gekocht met daarin plaats voor bijna driehonderd singles en dus ben ik gaan schiften in de Blauwe Bak. De Blauwe Bak-vreemdelingen staan nu in twee huishoudmandjes, de echte kneiters in de koffer. Gelukkig hoef ik maar de dertiende single op te zoeken, dus even reconstrueren is niet heel erg moeilijk. Wat eveneens een geluk is, is dat ik de bewuste Blauwe Bak-single nog niet eerder heb behandeld, dus vandaag mag-ie dan toch: 'I'm Gonna Run Away From You' van Tami Lynn (1965).

Voor de goede orde: Deze staat tegenwoordig in de professionele koffer. Daar hoort die ook zeker thuis, want deze van Tami Lynn is één van de vroegste northern soul-klassiekers. De plaat is in 1965 nimmer officieel uitgebracht in de Verenigde Staten of Engeland, aan deze exclusieve EP te zien dus nog wel in Frankrijk. Waarom het toen 'op de plank' is blijven liggen, is sowieso een lastige vraag, want ook in 1965-66 had dit een monsterhit kunnen worden. Hoe de Aziatische Tami Lynn in werkelijkheid heet, weten we niet. Wel weten we dat de Tami Lynn van deze raddraaier bij de burgerlijke stand staat genoteerd als Gloria Brown. Ze wordt in 1942 geboren in Louisiana, waar ze ook opgroeit. In 1965 valt haar talent op bij Jerry Wexler en ze mag een opname maken voor Atco. Bert Berns is in deze dagen een belangrijk tekstschrijver en hij levert 'I'm Gonna Run Away From You' aan. Wederom een geknipte hit van de man die ondermeer 'Here Comes The Night' schreef, maar ook de carriére van Neil Diamond op het spoor zou zetten. En die Van Morrison als een tweederangs Neil Diamond liet klinken op 'Brown Eyed Girl', maar dat terzijde! Hoewel de single dus in de midden jaren zestig geen officiële 'release' krijgt, betekent het niet dat Brown/Lynn zich moet melden bij de Sociale Dienst. Ze zingt mee op platen van Wilson Pickett, Dr. John en Sonny & Cher. Later zal ze een prominente rol innemen als achtergrondzangeres op 'Exile On Main Street' van The Rolling Stones. Even voor dat laatste is er dan toch iets heel opmerkelijks gebeurd in Engeland.

Hoewel de northern soul-hype pas in 1975 op zijn hoogtepunt is, begint de interesse in die oude, moeilijk verkrijgbare, plaatjes al in 1971 vormen aan te nemen. Met name het Mojo-label duikt er bovenop en zorgt voor een aantal heruitgaven van lastig te vinden singles uit de midden jaren zestig. Daartussen vinden we onze 'tune-of-the-week' van Doris Troy, maar ook 'But It's Alright' van J.J. Jackson en krijgt 'I'm Gonna Run Away From You' een eerste kans in Engeland. Niemand kan zich dan voorstellen waarom deze plaat vijf jaar in de obscuriteit is gebleven en de Engelse platenkopers gaan massaal naar de toonbank. Tami Lynn bereikt zomaar de vierde plek in de Engelse Top 50! Een jaar later verschijnt de elpee 'Love Is Here And Now You're Gone', maar het enige wapenfeit onder die naam blijft die oude opname.

'I'm Gonna Run Away From You' is een perfecte danser, met een stalen ritme en smaakvol orkest. Het is redelijk snel en nodigt uit tot acrobatiek op de dansvloer. Zelfs in de tweede opleving van de northern soul, omstreeks 1975-76, bereikt de single nogmaals de Engelse top 40. Ditmaal in een heruitgave via Contempo en dat is de versie zoals ik hem in de Blauwe Bak heb zitten. Contempo doet midden jaren zeventig ook wel een paar 'nieuwe' namen, maar brengen vooral oude opnames van Jackie Lee, The Capitols en dus ook Tami Lynn onder de aandacht. Haar laatste album maakt Lynn in 1992, hoewel het album uit 1972 intussen nog wel een cd-heruitgave verdient.

Ik schreef gisteren dat ik de laatste singles van deze maand had ontvangen. Een balletje kan vreemd rollen. Ik had al twee maanden geleden op Marktplaats geboden op 'The Name Game' van Shirley Ellis, de Nederlandse persing met de zogenaamde 'envelop-fotohoes' en heb vandaag bericht gekregen dat ik hem mag overnemen voor die prijs. Die verwacht ik dus halverwege de komende week te ontvangen. Omdat het een potentiële 'tune' is, kunnen jullie daarvan ook nog een bericht verwachten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten