dinsdag 17 juli 2012

tune-of-the-week: Doris Troy


Natuurlijk kende ik deze al een beetje. Als je je ook maar een heel klein beetje verdiept in de northern soul, loop je al snel tegen deze 'tune of the week' aan. Toch koppel ik de plaat aan eerste kerstdag van het vorige jaar, dezelfde dag dat ik 'Please Forgive Me' van The Du-ettes leer kennen. Ik weet nog dat ik het toen heel wat vond, een mp3-spelertje met 350 soul-stampers. Ik durfde toen nog niet te vermoeden dat ik heel veel plezier zou hebben van 'The Northern Soul Jukebox'. Ruim een half jaar later win ik een exemplaar van 'I'll Do Anything' van Doris Troy voor erg weinig in een Ebay-veiling. Ik weet niet of het er iets mee te maken heeft, maar op het moment dat de veiling afloopt, wordt de EK-finale gespeeld. Hoe dan ook, ik had er niet op gerekend dat ik voor vijf pond de winnaar zou zijn van deze puntgave single. Doorgaans zit deze al snel rond de 15-20 pond. We hebben het dan uiteraard over de Engelse Mojo-persing van omstreeks 1973. De originele Cameo-Parkway is vele malen duurder!

Ik weet niet of 'I'll Do Anything' ook zo'n geweldige northern-hit was geworden als dat eigenzinnige intermezzo in het refrein er niet had in gezeten? Feit is dat de dansers dol zijn op de plaat en de deejays er niet om heen kunnen. Zo wordt wederom een godvergeten nummer uit 1965 in de begin jaren zeventig opnieuw ontdekt en gaat het een heel eigen leven leiden. Hoeveel zo'n Cameo-Parkway ook opbrengt bij een veiling, Doris Troy heeft nimmer een cent verdiend aan deze opname! Doris' eigenlijke familienaam is Higgenson, maar ze gebruikt al vroeg de naam van haar grootmoeder: Payne. Wanneer Payne Troy wordt, vermelden de geschiedenisboeken dan weer niet. Wél dat Doris' moeder predikante is en ze bij de Higgenson's zo streng in de leer zijn dat seculiere muziek niet wordt gewaardeerd. Hoewel Doris genoeg signalen opvangt van de heersende rhythm & blues, steekt ze vooralsnog haar eigen kracht in het kerkkoor van haar vader. In 1960 krijgt ze een baantje in de Apollo. Als gastdame verwelkomt ze de bezoekers en leidt hen naar de zitplaatsen. Daar wordt ze ontdekt de Godfather himself, James Brown.

Aanvankelijk werkt Troy als achtergrondzangeres bij een hoeveelheid zwarte artiesten, maar publiceert in 1963 een liedje waar ze zelf aan mee heeft geschreven: 'Just One Look'. Dat nummer is een hit en wordt door honderden artiesten 'gecoverd'. In Europa is de versie van The Hollies het meest bekend. In 1964 scoort ze andermaal met 'Watcha Gonna Do 'Bout It', het wordt zelfs in Engeland nog een bescheiden hit. Dan stokt het succes even, maar Troy maakt nog wel een aantal platen. 'I'll Do Anything' verschijnt bijvoorbeeld in 1965, maar de hitparade laat zien dat soul-liefhebbers over het algemeen een voorkeur hebben voor het tragere werk en ook deze single van Troy wordt daar slachtoffer van. In 1968 begint The Beatles het Apple-label en de artiesten worden direct aangedragen door de leden. George Harrison doet ons niet alleen 'Govinda Jai Jai' van Radha Krishna Temple London aan, maar draagt eveneens Doris Troy aan. Doris maakt een elpee voor Apple, maar is eveneens te horen als achtergrondzangeres op Harrison's 'All Things Must Pass'. Ook zingt ze op 'Bryter Layter' van Nick Drake: Eén van mijn ultieme favoriete nummers, 'Northern Sky', zit eveneens in de Soul-x-rated van deze week. In die podcast vraag ik me af of Doris alleen aan 'monumenten' heeft mee gewerkt, want later is ze nog te horen op 'Dark Side Of The Moon' van Pink Floyd!

Een jaar na dit album van Pink Floyd maakt ze zelf nog een elpee voor People, een uiterst gevarieerd schijfje plastic met zowel gospel als rhythm & blues en reggae. De plaat flopt evenwel en niet veel later verdwijnt Troy uit de schijnwerpers. Ze overlijdt in 2004 in Las Vegas, ze is dan pas 67 jaar oud.

Ten tijde van de 'good old Nokia N95' was ik inmiddels dubbel en dwars klaar geweest met het bericht. Vooral achteraf bezien vond ik dat een prachtige lengte, hoewel hier nog een alinea moest komen. Veel meer is er niet te schrijven over Doris Troy, dus publiceer ik hierbij de link naar de kersverse Soul-x-rated. Veel luisterplezier gewenst! http://soulx1975.podomatic.com/entry/2012-07-17T13_51_02-07_00

Geen opmerkingen:

Een reactie posten