zondag 1 juli 2012

Schijf van 5: Mary


Wie had dat twaalf-en-een-half jaar geleden gedacht? Een kevertje zou immers alle computers vernietigen om twaalf uur 's ochtends. Ik denk dat het net zo'n marketingstunt is geweest als bijvoorbeeld de slooppremie voor oude auto's. De consument werd gedwongen om de apparatuur nog even snel te vervangen, hoewel ik op dat moment de beschikking had over een kast uit het jaar nul die de volgende dag weer vrolijk opstartte! De Blauwe Bak Top 40 ligt weer achter ons, ik heb nu alweer een aantal nieuwe platen binnen die we eind september zeker gaan tegenkomen. Vandaag hebben we een Schijf van 5 over meisjes die Mary heten. Niets meer of minder dat, want Marianne had vorig jaar al een Schijf en Maria kan nog wel eens apart. Waarschijnlijk is het de meest bezongen vrouwennaam? Deze Schijf van Mary is er één uit vele mogelijkheden, ik heb bij de samenstelling zelfs nog rekening gehouden met de actualiteit!

De weerboeren beloven een mooie week, hoewel na woensdag de buienkans toeneemt en er, vanzelfsprekend, ook onweer in kan zitten. Ik zit nu, zondagmiddag om drie uur, een beetje te dubben. Ik zou naar Steenwijk gaan waar de legendarische punkband Poison Idea optreedt, ik heb hen in 1995 nog gezien in Het Bolwerk in Sneek, maar wil ook wel een stukje fietsen. Misschien dat het een combinatie van die twee wordt. Het is pas compleet met een wandelingetje over de Woldberg, het enige stukje Steenwijk dat ik soms wel een beetje mis. Schiet even op! Zo komen we niet bij de nummer vijf! Okay, het is nogal winderig voor een verre fietstocht en terwijl de wind door het open raam met de gordijnen speelt, inspireert me dit tot niet een bijster originele nummer vijf: 'The Wind Cries Mary' van Jimi Hendrix Experience (1967).

Als het lot ietsje anders was gelopen, of beter gezegd: Als de mannen in het veld daadwerkelijk hadden gedaan waarvoor ze waren ingehuurd, dan... hadden WE vanavond in de finale gestaan. Nu, heb ik begrepen, gaat die finale tussen Italië en Spanje. Het is nog nooit zo moeilijk geweest om partij te kiezen, we hebben sinds het WK een collectieve hekel aan Spaanse voetballers, maar ik voel evenmin sympathie voor Italianen. Kon nog wel eens een heel mooi toneelspel opleveren? Op vier zet ik desondanks Holland, ook al zaten we niet in de kwartfinale. Er zijn meerdere hondjes die Fikkie heten. Er was in 1988 een hitmaker met 'Aanvallen' en in 1970 een groep van Nederpopartiesten met de single 'Hans Brinker Symphony'. De Holland die vandaag op vier staat is veruit de leukste van het stel. Ik zet 'Magic Mary' uit 1975 op vier.

Engelse northern soul-liefhebbers hebben 'iets' met instrumentaal. Sommige zijn nagespeelde deuntjes van de grote 'hits' uit de scene, denk aan bijvoorbeeld 'Do I Love You' van The Casino Classics Orchestra. Nét de verkeerde synthesizers en het klinkt als 'Stef Meeder Jumpin' At The Go-Go' (nee, die plaat bestaat niet!). De 'scene' is allergisch voor hits, dus 'Judy In Disguise' van John Fred & His Playboy Band mag niet, maar als de saxofonist Offenbach over de backingtrack speelt, dan is het ineens een 'klassieker'! In 2008, toen ik net de Nokia N95 had en dus internet op mijn telefoon, schuimde ik Youtube af naar leuke northern soul. Ik had toen een favoriet, maar die heeft inmiddels alles verwijderd. Een Engelse deejay die 'live' vanaf het originele vinyl draaide. Eentje daarvan kon ik al niet meteen als northern soul kwalificeren, maar vond het desondanks een leuke 'novelty': 'Along Comes Mary', niet van The Association, maar door een vroege huisband van A&M, The Baja Marimba Band. En die uitvoering zet ik voor de variatie eens op drie.

De serie van de 'nieuwgekochte vergeten' elpees is nog lang niet ten einde, hoewel de elpees sinds maart alweer stevig ingepakt staan te wachten in de trapkast en op de achterste slaapkamer. Als ik de moeite neem deze uit te schiften, dan kan die serie zo weer een herstart krijgen. Asobi Seksu zat er al eens in, ik geloof dat ik toen niet unaniem positief was over het album, maar toch... Ieder jaar, begin juli, als het weer aangenaam wordt, dan heb ik heel even ontzettend veel behoefte naar deze plaat. Zo gaat dat al sinds dat ik hem in 2009 heb gekocht. Hun 'Me&Mary' had bijna bovenaan gestaan in deze Schijf, maar dat vond ik een beetje al te veel eer! Asobi Seksu mag daarom op twee. Het is zondermeer één van de absolute uitschieters van de plaat, een beetje in de stijl van de oude Blondie.

Ik zet echter een Nederpop-klassieker op 1. De combinatie Willem Duys en The Outsiders is nog immer een van de meest bizarre, maar Short '66 stond aan de wieg van die samenwerking. Duys wilde die laatste groep ontzettend graag op zijn platenlabel Relax hebben, maar kreeg alleen de groep als hij ook The Outsiders een contract aanbood. Hij kan daar geen spijt van hebben gehad, want The Outsiders bleek hét succesnummer van Relax te zijn. Short '66 was een hippe band uit Amsterdam met een geluid en imago dat flink was afgekeken van The Small Faces. In 1969 hadden ze een hit met 'Mary Is My Sweetheart Again'. een compositie van Robbie Van Leeuwen. De laatste had zich duidelijk laten beïnvloeden door de plaatjes van P.P. Arnold. We horen ergens in de verte 'The First Cut Is The Deepest', terwijl ook Arnold's versie van 'Angel Of The Morning' om de hoek komt kijken. Dit is de verdiende nummer 1 van deze Schijf over Mary, maar er zijn variaties volop, dus een volgende Schijf kan er heel anders uit zien!

Ik mag niet klagen over de kijkcijfers en zeker niet met die van de Schijf van 5. Toch wil ik volgende week voorkomen dat er geen hond komt kijken, dat zou zonde zijn van de moeite die ik erin stop. Vandaar dat ik heb besloten om volgende week maar liefst vijf honden uit te nodigen voor een Schijf. Jullie mogen mee doen! Wat zijn de vijf leukste en mooiste platen met 'hond' in de titel?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten