dinsdag 24 juli 2012

raddraaien: George McCrae


Alweer soul? Alweer Blauwe Bak? Nee. Hoewel George McCrae voornamelijk met 'I Can't Leave You Alone' geruime tijd in de Blauwe Bak heeft vertoefd, staat 'Rock Your Baby' weer gewoon onder de jaren zeventig-singles. De kappers maken het me vandaag nog even gemakkelijk, want ik hoef slechts de achtste single uit een bak te zoeken. Deze begint met zes singles van Paul McCartney en eentje van Van McCoy. De achtste is dan inderdaad George McCrae met een plaat die van toevalligheden aan elkaar hangt. En komen we in dit bericht ook een paar bekenden tegen. Ik wist bijvoorbeeld tot een paar weken geleden niet dat George is ontdekt door Betty Wright. Met deze zomerse temperaturen op een maandag, lijkt me dit een goed begin van de week!

George begint zijn carriére met de band The Jumpin' Jets, maar moet dit in 1963 staken als hij wordt opgeroepen voor militaire dienst. In 1967 start hij een tweede incarnatie van de band, maar nu met zijn vrouw Gwen McCrae in de gelederen. Dan komt Betty Wright voorbij en kaapt het duo weg en brengt het onder bij Alston Records. Aanvankelijk werkt het echtpaar als duo totdat Gwen solo een platencontract kan bemachtigen. George blijft aan haar zijde staan, niet alleen als echtgenoot maar ook als manager.

Dan komen de heren Casey en Finch in het verhaal. Zij zijn in 1973 met KC & The Sunshine Band gestart en proberen sindsdien Miami van een eigen soulgeluid te voorzien. Met name het regelmatig terugkerend gebruik van de hi-hat is iets dat vijf jaar later gemeengoed zal zijn in de disco. Casey en Finch hebben een liedje geschreven dat ze maar aan iemand anders moeten aanbieden, want er is niemand in hun gelederen die de benodigde hoge stem heeft. Zo komt iemand op het idee om er maar een zangeres voor te vragen. De keuze valt op Gwen McCrae. Hoewel het 'slechts' een demo zal blijven, wordt er in de studio afgesproken. George McCrae komt, als haar manager, keurig op tijd de studio binnen, Gwen zal de afspraak vergeten. Zo'n demo mag natuurlijk nul centen kosten en de studiotijd moet betaald worden. George, die in 1972 zijn zangcarriére vaarwel had gezwaaid, blijkt toch het juiste stembereik te hebben voor het liedje en dus neemt hij die nummers maar met hun op. 'Rock Your Baby' wordt in begin 1975 door het blad Rolling Stone uitgeroepen als 'beste single van 1974'. In Nederland verlaat hij rond die tijd net de Top 40, bij ons is het de bestverkochte single van 1974. Het bijna-identieke 'I Can't Leave You Alone' volgt 'Rock Your Baby' in het kielzog de top tien in, Engeland heeft zelfs nog een derde top tien-hit, maar Nederland is halverwege 1975 alweer uitgepoept met George McCrae.

De Miami Soul floreert wel dankzij hem. Hij neemt 'Rock The Boat' van Hues Corporation mee op sleeptouw naar de top, levert Betty Wright met 'Shoorah Shoorah' haar aandeel en heeft KC & The Sunshine Band na enkele vingeroefeningen het geluid compleet en opent met 'That's The Way I Like It' eind 1975 de poorten van de disco. McCrae raakt het spoor bijster. In 1976 scheidt hij van Gwen, die desondanks wel de naam McCrae blijft aanhouden voor haar professionele carriére. Vanaf 1980 gaan de zaken een stuk minder voor McCrae. In 1984 bereikt 'One Step Closer' de bodem van de Britse hitparade en woont in Nederland even in de Tipparade. McCrae, die 'Rock Your Baby' dan al een aantal keren zélf heeft opgenomen teneinde ook nog iets van het succes mee te maken, toert continu door Europa. Geen seventies-feest compleet zonder George McCrae. Het is in deze periode dat hij plots in de ogen kijkt van Yvonne Bergsma, zijn 'roots' van Palm Beach vergeet en zich vestigt in het immer exotische Munstergeleen. Al moet McCrae inmiddels toch heimwee hebben van het klimaat, want hij brengt jaarlijks een aantal maanden door op Aruba.

Okay, mensen, dan ga ik nu op 'publiceren' drukken en dan maar zien wat er gebeurd? Het internet was gisteravond hopeloos, vandaar dat het inmiddels dinsdagmiddag is. 'Vroeger' kon je nog wel eens een leeg concept bewaren en dagen later nog op die datum publiceren, maar dat schijnt niet meer te kunnen. Waarschijnlijk krijgt dinsdag dus twee berichten...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten