dinsdag 2 november 2010

opruiming 11: Ferre Grignard


Morgen de allerlaatste in deze serie, nu ik besloten heb Dr. John ook maar 'op te ruimen'. Hij staat ook alweer ruim een maand in de wacht. Ferre staat daar al sinds begin juli. Het begint met een idee en/of een hoesje. Als er dan huiswerk moet worden gedaan en er passeert een nummer waarvoor geen research gedaan hoeft te worden, kan zo'n hoesje een eeuwigheid wachten. Maar morgen zijn we weer helemaal up-to-date en zal ik proberen mijn discipline bij te stellen!

Zonde! Eeuwig zonde! Misschien staat het er nog wel? Ik wil het niet weten... Toen ik in 2002 van de ruime bovenverdieping in Tuk naar het krappe slaapkamertje in Steenwijk verhuisde, stalde ik tijdelijk wat spullen in de vochtige kelder van de kledingwinkel van het Leger Des Heils. Ik geloof niet dat er platen tussen zaten, hoewel de elpee 'Here's A Heart' van voormalig Golden Earrings-zanger Frans Krassenburg sinds jaren onvindbaar is. Wél eindigde aldaar mijn boekencollectie.

Over die twintigtal Havank's doe ik niet moeilijk, maar wat te denken van één der eerste werken proza van wijlen Simon Vinkenoog? Verder een aantal biografieën, van 'De Ware Jezus' tot Scott Walker. Psychologische hoogstanden als 'De Moeilijke Medemens'. En een rommelig geschreven Vlaamse biografie van Ferre Grignard.

Dat verhaal eindigt in het Antwerpse havencafé waar Ferre min of meer een vergeten, anonieme entertainer werd. Het is dan begin jaren zeventig en Ferre is zijn platencontract kwijt geraakt. Zijn grootste succes ligt dan jaren achter hem. 'Ring Ring I've Got To Sing' was een zomerhit in 1966.

Ferre brak in 1964 door in de Antwerpse kunstwereld. Niet vanwege zijn schilderijen, maar door optredens in het muziekcafé De Muze. 'De witte neger' opende daar voor menig Amerikaanse bluesheld. Ferre had een paar vaste begeleiders, als die op hun benen konden staan. In 1967 speelde Ferre in het Friese Bolsward. De drummer was als een kruiwagen en dus werd iemand uit het publiek gerecruteerd.

De vriendin van de gitarist rolde sigaretjes aan de lopende band. Een Eindhovenaar bezocht in 1965 een optreden van Ferre. Hij kreeg niet alleen een sigaretje 'met iets lekkers', de gitarist legde ook meteen hoe je die toeter moest rollen. Die Eindhovenaar zou bekend worden als Armand...

Ferre had in Nederland nog hits met 'Drunken Sailor' (1966) en 'Yama Yama Hey' (1969). Hij overleed op 8 augustus 1982 op 43-jarige leeftijd ten gevolge van keelkanker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten