dinsdag 9 november 2010

en toch zo dichtbij!


Ik zat nog even te twijfelen. Eigenlijk zou ik Van Der Graaf Generator gaan behandelen, maar omdat er al zoveel elpees voorbij zijn gekomen, wilde ik wel weer eens een single behandelen. Zo zette ik om acht uur de radio aan. Het Theater Van Het Sentiment reconstreert drie uren lang zaterdag 9 november 1974. Na 'Wall Street Shuffle' van 10CC valt mijn mond open. O ja! Die mag ik niet vergeten.

In de begin jaren negentig beleeft Slade een 'revival'. Nadat 'Radio Wall Of Sound' een hit is geworden, verschijnen in Engeland een aantal oude hits opnieuw. In maart 1993 is 'Far Far Away' een Engelse hit in wording en de opname met de originele clip is regelmatig te gast bij MTV. Enkele weken later bemachtig ik een zwaar mishandeld exemplaar.

Chas Chandler had als bassist de beest uitgehangen in een 'bandje' uit Newcastle-Upon-Tyne, toen hij in 1966 een visum regelde voor een zwarte Amerikaanse gitarist. Chandler zou een sleutelrol spelen in de carriére van Jimi Hendrix. In 1969 ontdekt Chandler de groep Ambrose Slade. Hij heeft een plan.

Een stel jongens in spijkerpakken die fonetisch gespelde rocknummers spelen voor de zojuist ontstane 'skinhead'-beweging. Hoewel die niets van doen heeft met de latere racisten, willen de skinheads niets weten van lang haar en rockmuziek. In 1971 blijkt ineens een vraag te bestaan uit een hele andere hoek. Britse tieners zijn het publiek.

Net als Elvis en The Rolling Stones plaagt Slade de ouders met luidruchtige rock en drijft onderwijzers tot wanhoop met titels als 'Coz' I Luv' You', 'Look Wot You Dun' en 'Mama Weer All Crazee Now'. Dat laatste is erg aannemelijk door hun kilo's make-up en afzichtelijke glitterpakken.

In 1974 zijn ze niet minder uitgeraasd, hoewel dan een zeer klassieke rocksong verschijnt. 'Far Far Away' is de eerste die in Nederland niet de Top 15 haalt, maar zevenmaal beter dan alle Top 10-hits bij elkaar. Een liedje voor de eeuwigheid...

Jim Lea is tegenwoordig een Jehova-getuige. Hij treedt nog een enkele maal op met Slade, maar... hij mag één succesnummer niet langer spelen. Nou, vooruit, kom maar op met de mailtjes. Welke hit?

1 opmerking: