zondag 21 november 2010

kleur bekennen: paars


Ik ben van mening dat het kabinet Rutte best bruin genoemd mag worden. Ik weet dat het gevoelig ligt, zeker door de deelname van PVV, maar hun boodschap is duidelijk: Doorspoelen! Tja, zomaar een associatie met paars. Het samenstellen van de top drie was eenvoudig. Buiten Zijn Koninklijke Paarsheid ken ik, geloof ik, maar twee paarse liedjes. O ja, ik had ook 'Deep Purple' van Donny & Marie Osmond kunnen kiezen! Laat maar...

Groepsnamen gelden niet, dus niet de groep met Johannes De Heer op orgel (Jon Lord), evenmin 'Garden Of Eden' van New Ryders Of The Purple Sage. De derde plek is echter een plaat die ik niet ken, maar er zijn weinig single-tips die in 1970 op CBS uitkwamen die me teleurstellen. Ik vermoed dat 'Purple Song' van First National Nothing een Adje Bouman-Top Tiener is geweest, dus dan sluit het wel aan bij mijn voorkeur.

Op twee staat Jimi Hendrix met diens' tweede Engelse single 'Purple Haze'. Er zijn een handjevol megahits uit de jaren zestig die keer op keer fijn smaken. Ik denk dat de single anno 2010 evenveel teweeg zou brengen als in 1967. De directheid van de gitaar, het niet zuiver klinken van het 'hakken' in het intro, het ietwat rare ritme. Alles klopt bijna 44 jaar later nog steeds. 1967 was een goed jaar, dat zal nog een volger met me eens zijn...

Je bent verzamelaar of niet. The Collectors hoort in je platenkast. Net als bij 'Forever Changes' van The Love wordt bij 'The Collectors' (1968) nog wel eens Grote Woorden gehanteerd. Het heeft zijn lekkere momenten, maar 'Suite: What Is Love' is qua opzet identiek aan de finales van The Doors. De tekst van 'Howard Christman's Older' is leuk bedacht, maar het liedje zelf is slappe hap.

Ironisch genoeg is 'Lydia Purple' het hoogtepunt, de enige cover op het album. Sideburner schreef eind 2003 over dit album en kreeg persoonlijk bericht van Bill Henderson. Sinds 1970 is Chilliwack Canada's nr. 1-rockmastodont. In Nederland had 'The Collectors' zo'n cultstatus, dat Warner Bros. hem in 1979 opnieuw uitbracht.

Ik heb een donkerbruin gevoel dat de ogen hier volgende week domineren. Niet The Stranglers. Geen idee hoe het smaakt, in het bloed of in bed. Wat zijn jullie bruine favorieten?

1 opmerking: