woensdag 3 november 2010

het Heintje Davids-effect van de cassette


Dr. John viert later deze maand zijn zeventigste verjaardag en verhuist dus even. Of we in 2038 alhier de zeventigste verjaardag van de cassette kunnen vieren, is maar de vraag. Vorige week kondigde Sony aan met ingang van 2011 te stoppen met de productie van de cassette-walkman. Inderdaad! Ook ik was verbaasd dat Sony nog steeds zo'n apparaat leverde. Maar of het cassettebandje door die stap de geschiedenisboeken in gaat, betwijfel ik.

Reeds in 2005 werd aangekondigd dat hifi-sets het volgende jaar niet meer standaard met cassettedeck zouden worden geleverd. Ik vraag me af hoeveel sets een cassette ontberen. Maar die walkman, dat is een ander verhaal.

Sinds mijn rode Realistic, in 1988 voor vijfentwintig gulden bij Tandy gekocht, was ik een regelmatig afnemer van walkmans. De mooiste, erg verrassend, kwam van de Aldi. Naast auto-reverse had die de fijnste basinstelling. En radio! In september 2001, vijf ofzo verder, zocht ik een nieuwe met radio bij Scheer & Foppen. Het werd een Philips, de laatste nieuwe die ik ben tegengekomen.

Begin 2005 waren opeens de discmans verdwenen. Vijf jaar later zijn ze er volop, al is Philips het enige A-merk. Ik zag laatst een mp3-converter voor cassettes. De tape is nog niet dood!

Philips presenteerde in 1968 de cassette, als compacte opvolger van de grote magneetbanden. De verbeterde 8-track-cartridge moest in 1975 het onderspit delven, dat eveneens gold voor de DAT in 1988. Met name in Engeland is de cassette altijd populairder geweest. Van de cd's in de 2001-catalogus van postorderbedrijf Britannia is 85% leverbaar op cassette!

Er is mij verteld dat TDK nog één grote bulkpartij cassettes heeft vervaardigd. Als die op is, heeft de klok twaalf geslagen voor de cassette. Ik weiger het te geloven. Ik voorspel een 'comeback' zoals bij de discman. Mensen moeten wel eens de wijsheid ondervinden dat dat afschuwelijke mp3 pas écht muziek kapot maakt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten