zaterdag 2 maart 2024

Week Spot Kwartet: week 9


Hoppa! Mooi geregeld. Zo publiceer ik namelijk het 5100e bericht op de verjaardag van Soul-xotica. Gewoon een kwestie van een dagje snipperen. En dat is dubbelop want ik heb vandaag ook 'gesnipperd' van het werk. Ik wacht op mijn pakketje singles en wil op ene of andere manier thuis zijn als het wordt bezorgd. Dan wordt het moment alsmaar uitgesteld en rond een uur of vier is het wel duidelijk dat ik maandag maar even moet gaan bezorgen. Het pakket arriveert om half zes en wordt gewoon in de brievenbus gelegd. Achteraf gezien had ik dus wel aan het werk gekund. Enfin, met deze singles ga ik na het weekend aan de slag en nu eerst het kwartetje Week Spots van de afgelopen vier jaar. Ik heb alle vier vanavond ook gedraaid in 'Do The 45' om het geheugen extra op te frissen.

2020: It's Getting Harder To Get By - Charles Smith (1973)
Ik heb enige tijd ervoor een single gekocht van Charles Smith met Jeff Cooper en beide kanten zijn enorme 'hits' geworden in 'Do The 45'. Niet zo gek want ze passen beide zowel in de gospel als in de Carib-soul. Dan deze van Charles Smith. Volgens mij in dezelfde hoeveelheid gekocht als The Fuzz. Zoals je van Charles Smith en het Seventy Seven-label mag verwachten is dit onversneden Southern Soul zoals die tegenwoordig weinig meer wordt gemaakt. Ik weet niet of de titel nog bewust is uitgezocht want in 2020 is dit precies de periode tussen het 'ziek zijn' en de 'grote paniek'. Een hele bizarre tijd. We hebben dan een 'Record Of The Week' van een Franse rockband en dat nummer brengt het gevoel nóg beter naar boven, alleen is dat nummer niet 'soul' genoeg of op vinylsingle om voor de Week Spot in aanmerking te komen.

2021: Freedom Train - James Carr (1969)
Als ik me niet vergis heb ik de Amerikaanse Goldwax onlangs in Zwolle nog in mijn handen gehouden, maar ik ben zeer in mijn nopjes met deze zwarte B&C uit Engeland. Ik moet nog eens zien om er een B&C-hoesje bij te krijgen. Kom ik in 2020 net uit een dipje, in 2021 gaat het langzaam aan op een volgende dip, maar daar merk ik bij 'Freedom Train' nog helemaal niets van. Gewoon een onvervalste soulklassieker in de, naar mijn bescheiden mening, mooiste persing.

2022: Time And Space - Mike James Kirkland (2021)
James Gadson heb ik onlangs te gast gehad in deze rubriek met een solo-single uit 1972. James Gadson krijgt ook een speciale vermelding op deze single van Mike James Kirkland en het is dankzij deze plaat dat ik ontdek dat Gadson 'the most recorded drummer in soul' is. Mike James heeft in de jaren zeventig ook zijn succes gehad als Bo Kirkland in een duo met Ruth Davis. 'You're Gonna Get Next To Me' wordt een grote Engelse hit in 1977. Mike James blijft in de loop der jaren heel veel muziek opnemen, al dan niet geschreven door zijn broer en mentor Robert Lee Kirkland. 'Time And Space' is een opname uit de late jaren tachtig met Gadson op drums en The Waters op achtergrondzang. The Waters is dan de meest gezochte groep achtergrondzangers en -zangeressen in Los Angeles. Toch blijft het ruim dertig jaar op de plank liggen totdat Cannonball deze 4-track EP uitbrengt. Op 33 toeren en dat is iets waar ik maar niet aan kan wennen.

2023: Sophisticated Lady - Natalie Cole (1976)
In januari is afgesproken dat ik de vrijdagen in Meppel ga helpen in de post en de overige dagen ben ik in Steenwijk. Dat betekent eveneens dat ik opeens weer in de buurt ben van het platenzaakje aan het Prinsenplein (dat nu helemaal is verdwenen) en bij mijn eerste bezoek val ik met mijn neus in de boter. Ik vind zoveel platen dat ik het in twee delen moet ophalen en zelfs daarna kan ik nog altijd wel interessante titels vinden. In de eerste partij neem ik alle soul en aanverwanten mee en dat is hoe ik 'Sophisticated Lady' ontdek. Lekker upbeat en funky en precies het soort muziek dat mijn gevoel beschrijft van een jaar geleden. En ook van vandaag want ik denk dat ik vanmiddag eens lekker ga fietsen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten