dinsdag 5 maart 2024

Singles round-up: maart 2


Op dinsdag presenteer ik normaal gesproken de Week Spot, alleen heb ik nog even geen flauw idee wat de Week Spot gaat worden. Vandaar dat ik vanavond alleen het tweede deel van de 'Singles round-up' doe en met het vooruitzicht dat ik later deze week een derde aflevering kan doen. Vanmiddag zijn twee pakketten van Juno bezorgd met totaal acht singles. Misschien dat de negende morgen binnenkomt? Maar nu eerst het tweede deel van de vijftien singles die ik vorige week op Discogs heb gekocht. Acht singles in totaal waaronder twee 'dubbele' singles. En net zoals gisteren weer voor ieders wat wils. De koffie is doorgelopen, de apparatuur kan aan en ik ben klaar voor een luistersessie.

* Gary Lewis & The Playboys- Save Your Heart For Me (UK, Liberty, 1965)
Twee kanten van Gary Lewis & The Playboys welke zijn gearrangeerd door Leon Russell, dus dat begint al goed. Op zichzelf hoef ik weinig argumenten te hebben om een Engelse persing van een Gary Lewis-single voor weinig mee te nemen en ik heb deze single dan ook niet van tevoren gecheckt. 'Save Your Heart For Me' is een vrolijk nummer om mee te beginnen. Er wordt stevig op los gefloten en dat alles tegen een ontspanning folkrock achtergrond. De b-kant ook even proberen en dat is 'Without A Word Of Warning' en daar gaat meer dreiging van uit. Eigenlijk de leukste kant, het neigt een beetje naar The Yardbirds.

* Manfred Mann- Theme Up The Junction (NL, Fontana, 1968)
Nog één van de ontbrekende Manfred Mann-singles in de verzameling en meteen een schot in de roos. Wat is dit een lekker nummer! De singles zijn oorspronkelijk door de verkoper zélf gekocht in de jaren zestig en naast zijn toenmalige adresgegevens op de hoes heeft hij het zelfs in de uitloopgroef gekrast. Allemaal erg behoedzaam want je merkt het niet bij het draaien. De platen zijn allemaal in een puik beste conditie, zeker voor iemand als mij die ook houdt van plaatjes draaien.

* David McWilliams- Days Of Pearly Spencer (NL, Ariola, 1967)
Hoewel het de b-kant wordt genoemd van de single is 'Days Of Pearly Spencer' uiteraard de reden van aanschaf. Ik koop mijn eerste in 1993 met een Negram-hoesje maar daar heeft de eerste eigenaar geprobeerd de single op te hangen aan een spijker waardoor 'Days' een paar maal overtikt. Muziekvriend Albert helpt me in 2018 met de Engelse EMI-uitgave uit de jaren zeventig zodat ik hem op zijn minst in de shows kan draaien. Nu dan de originele Nederlandse met fotohoes. De single uit 1993 krijgt een eervolle plek. Blijft een weergaloos nummer dat me nimmer zal vervelen. Nu ik de kans heb om 'Harlem Lady' ook eens te draaien, zal ik dit niet nalaten. Weer dezelfde speelse drums als in 'Can I Get There By Candle Light' en David's fijne stem. Voor wie het nog niet wist, ik ben best wel een beetje David McWilliams-'fan'. Ik heb zelfs ooit nog geïnvesteerd in een album uit de jaren zeventig.

* The Rotary Connection- Soul Man (NL, Chess, 1968)
Ik heb deze single al in mijn boodschappenmandje liggen als ik hem bij Minstrel tegenkom. Ik gebruik die single om te wennen aan de eigenzinnige versie van The Rotary Connection en nu is het resultaat dat de 'oude' in de Gele Bak gaat en deze met fotohoes in de Blauwe Bak. Ik krijg spontaan kippenvel als ik de stem hoor van Minnie Riperton en ik hoor haar stem geregeld in dit nummer. 'Like A Rolling Stone' op de keerzijde is totaal oninteressant.

* Sam & Dave- When Something Is Wrong With My Baby (US, Stax, 1967)
De a-kant heb ik zaterdag in 'Do The 45' gedraaid en is warempel één van de beste nummers die ik van dit duo heb gehoord. Op de flip staat 'A Small Portion Of Your Love' en ook dat is een zeer fijn samenspel tussen Sam en Dave. Bovendien heeft het styreen de tand des tijds flink doorstaan. Ik noem het een 'double-sider'.

* The Trade Winds- Mind Excursion (US, Kama Sutra, 1966)
De plaat is tweemaal uitgegeven en de mijne is blijkbaar de eerste uit 1966. Een jaar later verschijnt het met een andere b-kant. 'Mind Excursion' is de 'good time pop' waar Kama Sutra in 1966 bekend mee wordt. Dat geldt ook voor 'Little Susan's Dreamin' op de b-kant. Zeer prettige folkpop van de Amerikaanse westkust waar ik persoonlijk nooit moe van raak.

* Traffic- Hole In My Shoe (NL, Island, 1967)
Juist, ook die ontbreekt nog in de verzameling. Bij Minstrel ligt deze in de Zuid Afrikaanse persing maar die laat ik liggen en ga dan voor 'Paper Sun'. Overigens is deze Nederlandse single zonder de 'fade-out' en 'fade-in' nabij het einde dat op zichzelf wel een beetje jammer is. 'Smiling Phases' is hier de b-kant en dat is twee jaar later op de plaat gezet door Blood Sweat & Tears waardoor het balletje weer rond is. Op de Amerikaanse persing van 'Mr/ Fantasy' van Traffic zijn Dave Mason's 'Utterly Simple' en 'Hope They Not Find Me There' vervangen door 'Hole In My Shoe' en 'Smiling Phases'. Dit omdat de Amerikaanse pas in vroeg 1968 verschijnt en Dave Mason de groep dan voor de eerste maal heeft verlaten.

* The Turtles- She's My Girl (NL, London, 1967)
Tot slot de single waarmee het allemaal is begonnen. Bij de behandeling van 'Happy Together Again' van The Turtles realiseer ik me dat deze single nog altijd in de verzameling ontbreekt. De aanbieding van deze Peter lijkt me het meest geschikt. 'She's My Girl' is het type plaat dat eigenlijk een héle grote hit had moeten worden. De 'catchiness' van bubblegum en oude Beatles plus een klein psychedelisch effect en zelfs het tweede refrein in een volledig ander ritme. Helaas komt het geheel in mono niet echt goed uit de verf maar desondanks erg blij met deze single!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten