woensdag 13 maart 2024

Week Spot: James Alexander Bright


In de wirwar van nieuwe releases en de vele nieuwe toevoegingen aan de Blauwe Bak is het opeens een zware bevalling om een Week Spot te kiezen. Ik zou een Jantje-van-Leiden kunnen doen met de laatste single van Les Imprimés of wellicht een oudje van een band of artiest die ik al eerder heb gehad op Soul-xotica, maar op het laatst kom ik toch altijd weer uit bij een hagelnieuwe plaat welke onbewust in mijn hoofd blijft rondspoken. Het gaat dan om de meest recente single van James Alexander Bright. Er is niet heel veel te vertellen over de artiest maar genoeg om het tot Week Spot te maken. 'Fall For You' van James Alexander Bright is deze week de kersverse Week Spot.

Ik hoop niet dat ik meneer Bright heel erg ga beledigen. Ik kan geen informatie vinden over de leeftijd van de man maar ik schat hem rond of in de veertig. Hij resideert tegenwoordig in Hampshire en is gedurende de dag een illustrator. Deze vorm van kunst spreekt ook door in zijn muziek. Bright beschrijft zelf dat hij de soundtrack componeert voor een schets welke hij in zijn hoofd heeft zitten. 'Warmte' is één van de belangrijkste bestanddelen van zijn muzikale werk. Hoewel op zijn laatste single wel enkele gastmuzikanten zijn te horen, kan hij in principe alle instrumenten zélf bespelen. In april 2020 verschijnt zijn debuutalbum 'Headroom' maar ook de rest van 2020 is hij erg actief. Natuurlijk met beperkingen want optredens of fysieke ontmoetingen zijn dan uit den boze. Zo ontwerpt hij de hoes van 'Edge Of The Horizon' van Groove Armada en doet als gast mee op drie liedjes. Hij produceert een track exclusief voor de compilatie 'Too Slow To Disco: The Sunset Manifest' naast onder andere onze eigen Kraak & Smaak. De Nederlandse connectie zet zich voort op een gezamenlijke single met producer Feiertag.

Tom Findlay van Groove Armada steekt zijn adoratie voor Bright niet onder stoelen of banken en de twee mannen gaan in 2021 samenwerken als Bright & Finlay. Afgelopen zomer heeft dit duo haar debuutalbum uitgebracht via het Schotse Athens Of The North-label. Intussen verschijnt in 2022 ook nog het tweede solo-album van Bright. Vorig jaar heeft hij ook een samenwerking ondernomen met het Amerikaanse duo Flyin' Mojito Brothers die een aantal nummers van hem remixen. Ik heb eerder deze week een aantal tracks gehoord van dat album en deze zitten vooral in de 'nu-disco'-hoek. Het soort van producties waarvoor Nile Rogers en Bernie Edwards zich niet zouden hebben geschaamd. Op 'Fall For You' doet hij het beduidend rustiger aan. Het is bijna hypnotisch en psychedelisch tegelijk en tevens kun je horen dat hij wel degelijk soul in zijn stem heeft. Het is een 'aardappeltje anders' dan de geijkte soul, maar van officiële wetten en regels heb ik me nooit teveel aangetrokken als het tot het verzamelen komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten