maandag 18 maart 2024

Van het concert des levens: 2018


Op zichzelf denk ik dat ik wellicht met een betere afbeelding had kunnen komen, maar zoveel tijd wil ik er niet in steken. Het moet een Top 40-hit zijn waarbij ik een goede herinnering of associatie heb en het moet enigszins betrekking hebben op het totale jaar 2018. 'These Days' is dan erg kort door de bocht maar het is de eerste hit met een passende titel die ik tegenkom in de eindejaarslijst van de Top 40. Ik heb nog ruim een jaar om na te denken over de échte favoriet van 2018 want 'Van het concert des levens' krijgt in mei een wekelijks terugkerend broertje erbij. Er is ook nog het risico dat als ik verder kijk in de Top 100-lijst dat ik nóg meer inspiratie krijg over gebeurtenissen uit 2018 die ik nu even ben vergeten. Ik zou geen moeite hebben met een serie van drie berichten over 2018. Ik noem het jaar 'warm' als ik op oudejaarsdag mijn afscheidsbrief schrijf aan 2018. Dat 2018 sindsdien alleen maar warmer is geworden heeft niets te maken met de klimaatverandering. Waar 2016 lange tijd mijn favoriet is geweest, heeft 2018 inmiddels dat stokje over genomen. Misschien niet zulke hoogtepunten als 2016, maar 2018 rolt lekker gemakkelijk door. Ik ga vanavond nog eenmaal achterover leunen in 2018 want het is ook het laatste jaar dat ik dagelijks op de Pioneer ben te vinden.

Het vorige jaar is lastig geweest. Ik koester nog best warme herinneringen aan 2017 maar het is soms afzien. Het geld van 2016 is stiekem een beetje 'op' en door mijn eigen koppigheid krijg ik sinds 2016 niet meer de aanvulling van de sociale dienst tot het minimum. Eind 2017 dreig ik nog even die kant op te gaan. Als ik op een dinsdagmiddag op het gemeentehuis in Diever wordt verwacht voor een voorlichting over mijn toekomst binnen de sociale werkvoorziening, blijkt dat het contract al klaar ligt en maak ik kennis met een consulent van de sociale dienst. Zij spoort me aan om alsnog een uitkering aan te vragen, maar als er opnieuw wordt verwacht dat ik op het bankje bij de werklozen moet gaan zitten, geef ik er de brui aan. Ik red me wel! De gemeente helpt me wel met een nieuw paspoort. Dat zou in de toekomst worden ingehouden van mijn uitkering. Dank je wel, gemeente! In de eerste maanden van 2018 krijg ik een paar kleine financiële meevallers welke de boel in gang zetten. Ik kan, ten opzichte van 2017, weer eens vaker een pakketje singles aanschaffen en dat komt mijn levensgeluk ten goede. Ik heb weer het gevoel dat werk loont.

De Pioneer blijft gedurende het jaar prestaties leveren. In maart doe ik een combinatie van NAP naar Groningen en Saksenroute naar Assen. Onderweg verlies ik een schroef en een moer welke de houten stoel op zijn plek moet houden. Dat fietst even beroerd voor tachtig kilometer, maar het is de volgende dag alweer opgelost. Ik schiet op de Pioneer naar Meppel en ook alweer geregeld in Steenwijk. Ik heb zojuist toch nog even de fietstochten doorgenomen van 2018 en dan vooral omdat ze het jaar zo mooi behandelen. Er gaat geen maand voorbij of ik maak niet een fietstocht die de moeite waard is voor een bericht. Ik verneem daar dat ik op een gegeven ogenblik vrijwel 'fulltime' in Steenwijk ben. Omdat ik de maandag nog in de sortering zit in Meppel heb ik op dinsdag en woensdag mijn weekend. Vooral de woensdagen ga ik geregeld boodschappen doen in Dwingeloo en plak er meteen een fietstocht aan vast. Een erg memorabele fietstocht is in juni als ik me niet vergis. Ik heb het document alweer gesloten en laat de datum dus achterwege. Het is al een tijdje erg warm geweest en deze zondagmiddag lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Ik check de Buienradar en kijk gemakshalve ook bij Sleen want ik heb een gevoel dat dit het keerpunt gaat worden van de tocht. Zon, warmte en niets opzienbarends. In Ruinen schijnt de zon, na Hoogeveen wordt het grijs en vlak voor Sleen gaat het luik open. Ik schuil bij de drogist in het centrum van Sleen onder een afdakje en schiet een paar video's met de camera. Het gaat weer net zó tekeer als de eerste zaterdag van de vakantie in 2016. Opnieuw twee onweersbuien die gelijktijdig over het dorp trekken en met overstromende putten van het regenwater. Het is droog en ik fiets nietsvermoedend in de buurt van Wijster als...? Opeens een flits en een oorverdovende klap. Dat is dichtbij! Ik zet het op een fietsen en ga dermate hard dat ik in een kwartier Spier voorbij ben en over de snelweg. Ik heb de bui achter me gelaten!

Gaat het geld alleen op aan platen? Je zou het bijna wel geloven maar ik heb eind 2017 nóg iets ontdekt. Ik heb in 2017 dringend een andere winterjas nodig. Omdat ik niet de financiën heb voor een nieuwe en ook nog steeds bij de postorderbedrijven boter bij de vis moet doen, vind ik via Google United Wardrobe. Tegenwoordig heet dit Vinted. De eerste winterjas is geen heel groot succes, deze is na een seizoen helemaal 'af'. Had ik toen maar even verder gezocht? In 2018 gaat de wereld van United Wardrobe voor me open en opeens hoef ik niet meer te zoeken naar maat 48-schoenen van Adidas omdat ze hier per tientallen worden aangeboden. Het geldt overigens ook voor de andere kleding. Ik zou mezelf niet willen typeren als modebewust maar ondanks dat heb ik wel een sterke voorliefde voor bepaalde (dure) merken die je met goed zoeken voor een habbekrats kan vinden op United Wardrobe. De winterjas van november 2018 komt dan echter weer van de Marktplaats van Facebook. Ondanks dat dit inmiddels de beste tijd heeft gehad en ook behoorlijk antiek oogt, heb ik hem met de échte koude dagen van 2024 nog steeds aan gehad. Het is zonder meer de warmste winterjas die ik ooit heb gehad.

Is het een snelle switch van zomer naar winterjas naar zomer? Valt wel mee. Ik koop in de zomer ook een winterjas maar dat blijkt achteraf erg tegen te vallen. De vakantie in Sleen moet weer worden gevierd met de Pioneer. Ditmaal vertrek ik op een zaterdag. 's Ochtends eerst de fiets naar Sleen brengen en dan met de bus op en neer naar Uffelte voor de rest van de kampeerspullen. De eerste nacht in de tent is het slechts acht graden en daar heb ik de volgende dag wel wat last van. Een fietstocht rondom Coevorden warmt me weer op. Op maandag ga ik een heel eind Duitsland in en zet ik de Pioneer op 16000 kilometer. Dat is tienduizend Engelse mijlen. Op dinsdag kom ik zelfs over Ter Apel en woensdag probeer ik in de buurt van de camping te blijven in verband met naderend onweer. Daar zal uiteindelijk weinig van komen. Op donderdag fiets ik terug naar Uffelte en ben al overeengekomen met de campingbaas dat ik later de tent en slaapzak kan ophalen. Dat doe ik de volgende dag met de bus en zelfs nog de trein op de terugweg.

Het gaat gewoon lekker in 2018! Ik heb plezier in het werk en de Pioneer zorgt ervoor dat de weg naar huis soms wat langer is. De liefhebbers van de 'Singles round-up' hebben niets te klagen voor wat betreft 2018 en ik zit, over het algemeen, prima in mijn vel. Ik kijk dan ook al stiekem uit naar 2019 want als dit even eenvoudig wordt als 2018? Dat kunnen jullie over een paar weken vernemen als ik me onderdompel in dat jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten