zondag 17 maart 2024

Week Spot Kwartet: week 11


Na afloop van de radioshows van gisteren en vrijdag heb ik even ontspanning nodig en nee, daar past een Week Spot Kwartet niet in. Nu is het dan zondagmiddag. Ik heb pas de dag aanvaard en ga langzaam wakker worden met koffie en een ontbijtje. Ik denk dat ik straks nog even op de pedalen ga staan. Het zou op papier de hele middag droog moeten blijven in deze regio. 'Je moet het weer maar in de gaten houden', was de immer terugkerende zin van mijn moeder als ik een ambitieus fietsplan aankondigde. Dat zal ik doen voordat ik weg ga, ook al is dit het meest om de windrichting te checken. Ik ben niet zo snel bang voor weer of het moet onweer zijn en daar is momenteel helemaal geen sprake van. Wellicht later vandaag een verhaaltje over de fietstocht als het iets 'bijzonders' is en ik broed al op een verhaaltje voor 'Het zilveren goud', maar nu eerst de Week Spots van deze week in 2020 tot en met 2023.

2020: It's Been So Long - George McCrae (1975)
Het is lange tijd een mysterie geweest maar ik heb twee jaar geleden ontdekt wat het moet zijn. Het schijnt dat in de maanden vóór 2020 dit nummer is gesampled en dat is voor de Engelse BBC-dj Craig Charles de reden om het origineel eens af te stoffen. Mijn collega Lee hoort dat en draait het de volgende maandag in zijn Northern Soul-show. Het is de eerste keer voor mij want vreemd genoeg is dit plaatje nooit aangeslagen in ons kikkerland. Wij kennen alleen 'Rock Your Baby' en de opvolgers die stuk voor stuk hetzelfde klinken. 'It's Been So Long' is meteen een heel ander deuntje. Ik zet het meteen op mijn zoeklijst en mijn Schotse maat Baz laat even later weten dat hij eentje heeft gevonden. Natuurlijk krijg ik hem voor nop en ik mag een gegeven paard niet in de bek kijken. Ik moet geduld uitoefenen totdat hij het pakket op de post doe. Intussen passeert ook de vrijdag in Emmen en dan koop ik de eerste. Dat is dan de TK-heruitgave uit 1978 van 'Rock Your Baby' met 'It's Been So Long' op de flip. Enkele weken later arriveert de single van Baz en dan moet het meteen de Week Spot worden. Dat is de afgebeelde Jay Boy uit 1975. Het wordt in 2020 nét zo'n hit voor mij als dat 'Fool' van Al Matthews in 2019 is geweest.

2021: Remember Who You Are - Sly & The Family Stone (1979)
Ik erger me regelmatig aan weerboeren en zogenaamde klimaatexperts die 'het opwarmen steeds extremer' zien worden. Ieder jaar is het even vroeger lente. Qua weer hebben de meeste mensen een kort geheugen maar in 2021 ligt bijvoorbeeld nog een pak sneeuw in maart. Ik kan me de zaterdagavond nog helemaal voor de geest halen en schiet weer opnieuw vol als ik eraan terug denk. Hét symbool van Uffelte in de jaren voordat ik hier kom wonen. Het paard dat in de laatste jaren een hele goede vriendin zal worden. Haar nieuwe schuurtje staat inmiddels helemaal ingegroeid in de bossages. Wel vreemd dat ze haar schuurtje pas in de laatste weken van haar leven heeft gekregen. De overige ruim veertig jaar heeft ze altijd 'in the open' gestaan. Ik merk in de laatste weken al dat het fors minder wordt met het paard. Ze is stekeblind geworden en ook verder spoort het geestelijk niet helemaal meer. De minuten voordat ze het verlossende spuitje krijgt en omhoog komt, ondanks de pijn, om over haar schouder me aan te kijken. Zakdoek graag! Ik weet niet meer of het ene met het andere heeft te maken maar rond deze tijd ga ik bewust zoeken naar enkele Gele Bak-singles die al decennia op mijn verlanglijstje staan. 'Eens doorpakken', is het devies bij 'See Emily Play' van Pink Floyd  en 'Back Home' van Cuby + Blizzards. Sly & The Family Stone gaat als kassakoopje mee in het pakket van Cuby. Ook een nummer dat ik dan nog nóóit heb gehoord.

2022: Love!... - Aladean Kheroufi (2022)
Ik moet mezelf dwingen om afstand te nemen want Bandcamp werkt even verslavend als Discogs en Ebay. Opeens zie je allemaal platen die je wel kan gebruiken voor de Blauwe Bak en vast ook wel een aantal voor de Gele Bak. Ik denk alleen dat Aladean Kheroufi via 'New Soul Vinyl Showcase' op mijn spoor is gekomen, volgens mij verwijst de link wel naar Bandcamp. Niet alleen is het een lang gekoesterde wens van Aladean om eens een pure 'love song' op te nemen, ook is er een 'manufacturing error' met deze single. Ze mogen voor een habbekrats weg. De eerste keer dat ik de single in 'Do The 45' draai, ben ik dat even vergeten. Ik kan me niet herinneren waarom ik Engelse ponden in deze kant heb gestopt. Dan zie ik het rode stickertje op de hoes en weet ik het weer: De labels zijn verkeerd geplakt en om 'Love!...' te horen dien je de kant van 'Every Girl' op te zetten. Eind goed, al goed. In maart 2022 kunnen we ook wel een onsje liefde gebruiken, het is de tijd dat het geschil tussen Rusland en Oekraïne de hoofdtoon voert in de media.

2023: What You Need Baby - The Caprells (1976)
Gisteren heb ik een 'double shot' kunnen doen met 'I Believe In The Stars'. Het is komende zomer tien jaar geleden dat ik de vakantie in Limburg heb gevierd. Niet iets om uitgebreid bij stil te staan want er zijn beter geslaagde vakanties geweest sindsdien. Toch heeft de zondagmiddag zijn charme. Tussen de buien door over de grens kijken in België en het geheel vergezeld met oude podcasts. Ik denk dat ik de bewuste podcast wel eerder heb gehoord, maar deze middag maakt het écht indruk. The Summitts komt hoog op mijn verlanglijstje maar die kan ik wel op mijn buik schrijven. Er is onlangs eentje verkocht op Discogs voor om en nabij vijfhonderd euro en, evenals andere exemplaren van deze single, is het verre van nieuwstaat. Toch nog maar eens een maat met een platenlabel zien te pushen om deze crossover-perfectie opnieuw uit te brengen. Van The Caprells heb ik aardig snel 'Hey Girl' te pakken maar ook dit 'What You Need Baby' wordt in de bewuste show gedraaid. De zoektocht naar de overige singles van The Caprells gaat gewoon door.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten