maandag 18 maart 2024

Diagonaal zeven letters: Zondag en maandag 17/18 maart


'Als het de moeite waard is'. Deze woorden heb ik zondagmiddag geschreven voordat ik uit fietsen ga. Hoezo zou een fietstocht in deze machtige omgeving de moeite niet waard zijn? Welnu, er zijn veel vaste ritjes en rondjes die voor mij 'normaal' zijn geworden en niet de ruimte voor een bericht in beslag mogen nemen. Echter, als je goed kijkt, is iedere fietstocht in deze regio de vermelding waard en wil ik zelfs wel proberen om iets 'heel normaals' voor een leek te beschrijven. Om maar bij de zondag te beginnen. Dan vind ik het nog aardig fris om de knieën en kap de tocht al snel af. Vandaag lijkt het schitterend weer te worden en dus moet er worden gefietst. Assen ligt in de peiling, maar dan opnieuw... Ik kan niet door Assen fietsen en niet langs gaan bij de platenwinkel. En ik heb me er juist al een beetje op verheugd om deze week iets anders te doen dan de 'Singles round-up'. Van uitstel lijkt afstel te komen. Onderweg naar de groene brievenbus besef ik dat ik brood nodig heb voor morgen en besluit meteen op de fiets te stappen naar Havelte. Of toch maar naar Dwingeloo? Of toch zelfs ietsje verder? Enfin, de kilometers op zondag zijn vrij bescheiden en ik reken het tot 'de achtertuin'. Vandaag zijn we opeens best een aardig eindje van huis.

Beide dagen blijft de fotocamera thuis. Vanmiddag omdat ik helemaal niet van plan ben om een eind te fietsen als ik van huis ga. Zondag omdat ik ook geen groot stuk in gedachten heb en het bovendien erg grijs is. Het idee is aanvankelijk om over Diever te fietsen en dan wellicht een stuk Drents-Friese Wold richting Wapse en Vledder en dan weer over te steken naar de bossen van Havelte. Zover komt het niet. Ik ga de Postweg langs naar het bos en aldaar heb ik al besloten dat ik het 'frisjes' vind. De weersvooruitzichten van morgen zijn echter een stuk beter en dus stellen we de lange fietstocht even uit. Ik ga linksaf De Broeken op. De Wapserveenseweg oversteken en dan Steenwijkerweg vervolgen. De Sprakelingen op en dan... huh? Ik kijk op Google Maps en zie de straatnaam daar. Ik moet het zelfs even Googlen om het te verifiëren en, jawel, het klopt helemaal. Het weggetje heet de Noordmao. Nooit geweten. Het fietspad kruist na enkele kilometers met het Holtjespad. Dan zit ik weer op de NAP-route. De volg ik terug over het Moerpad. Onderweg nog even gezwaaid naar de wolf. Of nee... het blijkt toch een hert te zijn. Ik moet heel erg dicht langs grazende hooglanders en daar word ik op zich niet zo blij van. Ik maak contact en het dier gaat rustig verder met gras verteren. Ik mag er langs. Dat Noordmao heb ik in 2019 gelopen op de laatste vakantiedag. Ook toen is het bordje me nooit opgevallen. Binnenkort maar eens langs gaan met de camera want dit wil op een prent hebben!

Dan de maandag. Van uitstel komt bijna afstel maar het betekent niet dat ik intussen geen belangrijke zaken doe. Ik reserveer een herberg voor een paar nachten in april. Binnenkort meer daarover. Ook bel ik maar weer eens achter de winkel van de Nokia N95 aan. Ze hebben het geld nog altijd niet terug gestort. Dat maken ze meteen in orde en ik heb inmiddels bevestiging gekregen dat het op mijn Paypal staat. Het is een uurtje of vijf als ik bij de groene brievenbus wil kijken. Ik heb het doosje sigaren meegenomen want ik ga waarschijnlijk een rondje lopen. Dan schiet het brood me te binnen en haal ik de fietstas en neem de portemonnee mee. Havelte? Ach, het is mooi weer. We kunnen ook naar Dwingeloo. We kunnen ook naar Dwingeloo met een klein bochtje om? Ik sla de Postweg over en ga via de Winkelsteeg naar het bos. Over Wittelte naar Oldendiever. Ik hoef niet beslist in Diever zélf te zijn en dus kan ik wel om Diever heen via het fietspad dat ik in 2021 heb ontdekt. Als ik Diever passeer heb ik opeens wel trek in een broodje en ik kan ook een flesje drinken kopen voor straks. Vooruit! We gaan een beetje picknicken. Ik heb meteen een bankje in gedachten.

De Dwarsdrift op naar de Oostenkamperweg. Dan een straat met extreem slipgevaar maar ik neem het risico: De Broekjesweg. Bij Wildryck wil ik nog steeds verder het bos in ook al betekent dit dat de fietstocht tot Hoogersmilde zal gaan. Ik wil naar dat bankje toe en dus kies ik voor het laatste. Op een paar plekken is de grond erg drassig en ik ben in de buurt van het bankje als ik een bordje zie: In verband met de regen wordt geadviseerd een andere route te kiezen. Ik zie wel hoe ver ik kom. Ik bereik het bankje Volgens Google is dit het Oldeveen en zou het onder Diever moeten vallen, hoewel het halverwege Geeuwenbrug en Hoogersmilde is. Ik weet niet of de foto helemaal correct is maar het ziet er zo ongeveer uit en is in ieder geval in hetzelfde gebied. Ik eet mijn broodjes op het bankje met een flesje melk en wil dan verder naar Hoogersmilde. Een halve kilometer verderop tref ik de reden waarom het fietspad eigenlijk is afgesloten. Een grote smurrie! Er zit niks anders op dan weer terug te fietsen en naar de Rijksweg te gaan op weg naar Geeuwenbrug. Dan valt ook het duister in. Ik heb in Geeuwenbrug de keuze tussen Eemster en Leggeloo en kies voor de laatste. Dan kom je dus uit in Dieverbrug. Vervolgens naar Dwingeloo voor boodschapjes en binnendoor over Wittelte weer naar Uffelte. Het is zeer onverwacht toch nog een erg leuke tocht geworden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten