woensdag 10 november 2021

Week Spot: The Teques


Er is deze week niet zo heel veel te vertellen over de Week Spot. Het enige feit is dat de plaat al sinds mei van dit jaar een grote rol speelt in mijn leven en dat het een waanzinnig obscuur ding is dat recent is gebruikt voor een sample. Als ik een paar weken geleden eens rond hang op Youtube en ook deze opname weer eens beluister, kijk ik onder de reacties om te zien of iemand me daar informatie kan geven. Wat schetst mijn verbazing? Een reactie van Sharon Ishman! De oorspronkelijke leadzangeres van The Teques en een dame die meerdere platen heeft gemaakt. Verdere zoektochten naar Sharon Ishman stranden al snel. Zo kan ik wel een Sharon A. Ishman vinden op Facebook die sinds 1978 is getrouwd en vandaag de dag nog altijd met muziek bezig is, maar ik herken haar stem niet in een recente opname. Deze Sharon Ishman zou naar verluid ook een tweetal rollen hebben gespeeld in films in 2015 en 2017, maar op de afbeeldingen lijkt dat een jongere vrouw. Er zijn in de Ishman-clan overigens meerdere dames die Sharon heten en dus loopt het persoonlijke onderzoek al snel dood. Het enige dat rest is de plaat en  de informatie uit haar geheugen onder de Youtube-video.

Ik heb de pagina opnieuw geladen en nu verschijnt opeens wel een foto bij haar profiel. Euh ja... ik denk dat het wel de Sharon A. Ishman van Facebook moet zijn. Het liedje dat ik ergens ben tegen gekomen is ook van haar afkomstig en hoewel ze het nergens vermeldt, is het dan vermoedelijk ook de actrice. Het is allemaal niet erg belangrijk want Sharon kijkt niet graag over haar schouder en leeft vooral in het heden. 'Wow!! Dit is echt een heel oud liefdesliedje', schrijft ze in 2013. Hoewel 45cat het bouwjaar 1980 heeft verbonden aan de single, kan ik niet ontdekken waarop dit is gebaseerd. Van het Starvue-label is niet een complete discografie met jaartallen beschikbaar en de single klinkt ouder. Dan kunnen we nu de zakjapanner erbij pakken. 'Ik was ongeveer achttien of negentien toen we de plaat opnamen (en ik ben nu een zestigplusser). Dus stel nu eens voor dat ze in 2013 61 is geweest. Dan is de plaat in 1970-71 opgenomen en ik vergeef haar graag als ze daar een paar jaar naast zit. Het klinkt immers als een crossover-productie uit de vroege jaren zeventig. Vooral in kringen van de gospel kunnen ze in de jaren tachtig nog altijd producties voortbrengen die 'ouderwets' klinken, maar ik schat inderdaad deze single een paar jaar ouder dan 1980. Het is overigens de b-kant van een ander subliem nummer, maar 'If I Could' is de ultieme favoriet gebleken.

'De schrijfster van dit liedje was een jong meisje genaamd Niki van wie ik heb gehoord dat ze een paar jaar geleden is overleden. We hebben nooit een cent ontvangen voor deze productie, maar het was een ervaring. Onze producent en manager was Clarence Johnson en ik weet niet of hij nog leeft en waar. Ik ben tegenwoordig een leider van lofprijzingen en aanbiddingen'. Er staan een paar video's hiervan op haar Facebook. De kinderen hebben het duidelijk van hun mama geleerd. Haar commentaar maakt veel los en er worden vooral vragen gesteld door andere liefhebbers. Ze schrijft een tweede bericht: 'Nee, ,helaas hebben we niet veel airplay gekregen. Er zit een betoverend liefdesverhaal achter het nummer met de schrijfster in de hoofdpersoon. Ze was een erg creatieve vrouw en jonge moeder op het moment dat ze het schreef. Ik zou heel graag een exemplaar van de plaat willen hebben om aan mijn kleinkinderen te geven. Mijn eigen kinderen werken allemaal in eigen muzikale projecten'. Dan komt een volgende vraag waarop geen antwoord meer zal komen. Of de muzikanten op 'Don't Push My Love Cup Aside' van Sharon & The Bits O'Honey op het Penthouse-label (uit Chicago) dezelfde zijn als op de single van The Teques. Het schijnt dat Sharon nóg een single heeft gemaakt, maar daar kan ik geen informatie over vinden.

Ik kijk nog eens naar de foto's en ik denk dat ik dit bericht met een compliment kan besluiten. Hoewel de 'seasoned 60' inmiddels rond de zeventig moet zijn, ziet ze er nog erg jeugdig uit! Mag ook wel eens worden gezegd?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten