maandag 22 november 2021

Verticaal vijf letters: Zondag 21 november


Zojuist op de Buienradar gekeken en als de voorspellingen uitkomen, wordt het één van mijn favoriete weken van 2021. Ik hou van Nederland met haar vier seizoenen, maar vooral de overgang tussen twee seizoenen genieten mijn voorkeur. Een zonnige lente of een 'indian summer' vind ik over het algemeen mooier dan een snikhete juli en augustus. Zo ook met de winter. Begin dit jaar hebben we voor het eerst in lange tijd weer eens een solide winter gehad en na een week mag de sneeuw en het ijs wel weer verdwijnen voor mij. Hebben we keuze in november? Jazeker want het kan ook de hele dag door regenen met een pittige wind. Zoals het er nu uit ziet, gaat het een winterse herfstweek worden. Dagtemperaturen van boven nul, 's nachts een enkele keer op het niveau van het vriespunt, niet teveel wind, geregeld zon... Hoewel het meest nieuwe af is van de winterjas (en dan heb ik het niet alleen over het model) kan deze me nog wel een winter warm houden en er tegelijk 'netjes' bij lopen. En voor wandelactiviteiten heb ik dan nog de lange jas die ik in eerste instantie een beetje té opzichtig vond. Omdat ik het niet fijn vind om met mijn kont op een jas op een zadel te zitten, is deze niet geschikt voor fietsen. Ik heb gistermiddag deze jas aangetrokken voor een wandelingetje. Mp3-speler met koptelefoon mee, maar geen portemonnee of mondkap. Het gaat puur en alleen om het lopen, ook al heb ik nog geen flauw idee waar naartoe of hoe lang.

Een uur eerder heeft het héél kortstondig even geregend in Uffelte. Dat veroorzaakt meteen een regenboog. Althans, dat heb ik gezien op foto's van een Facebook-vriendin. Het natuurverschijnsel is alweer verdwenen als ik de deur uit loop. Het zal ergens tussen half vier en vier uur zijn geweest. Ik heb wel zin om richting het bos te gaan en denk al even aan de wandeling die ik in maart heb gedaan. Maar dan ietsje anders want ik loop eigenlijk het liefst zo min mogelijk over het fietspad. De muziek in de oren en ik loop een eind de Dorpsstraat in om vervolgens af te slaan naar de Winkelsteeg. Dat straatje heb ik de afgelopen zomer pas echt ontdekt. Het verschil met de Postweg is dat de weg meer egaal is en zelfs een stuk fietspad bevat. Daar heb ik bovenstaande foto ook gemaakt. Het pad doorkruist de Weg Achter De Es en langs de camping naar het bosgedeelte van de Postweg. Daar wordt mijn aandacht getrokken door de knooppunten. Zoals de fietsers al jaren gebruik kunnen maken van fietsknooppunten, zo zijn ze recent ook in deze omgeving begonnen met wandelroutes. Op de paaltjes staan soms, niet altijd, kleine routekaartjes met de diverse knooppunten. Omdat ik nog nooit binnen dit bos ben geweest buiten de fietspaden om, besluit ik een route uit te stippelen. Dit is ook het punt dat ik de muziek uitzet en het de rest van de middag niet meer zal benutten. Daar waar bij het ontbreken van een bordje bij het fiets mag worden uitgegaan van rechtdoor, lijkt dit anders te zijn met de wandelroutes. Na een kilometer ben ik het spoor al bijster. Het brengt me echter wel op plekken waar ik niet eerder ben geweest. Omdat de weg kronkelt en er nagenoeg geen wind staat, ben ik mijn oriëntatie op een gegeven ogenblik kwijt. Dan zie ik weer een paaltje en hoop op een kaartje. Helaas... Dan zie ik een koppel met een hond en vraag waar zij vandaan komen lopen. Zij komen vanaf camping De Blauwe Haan en dus moet ik die kant maar op. Op een gegeven moment krijg ik voor ogen waar ik moet lopen. Dit zie ik normaal gesproken vanaf het fietspad naar het Booyveen.

Ik maak onderweg nog een paar foto's maar het begint al te schemeren. Het is fraai genoeg om nog eens terug te gaan voor een herkansing want de wandelroute is prachtig! Ik kom achter De Blauwe Haan uit. De duisternis valt in en zonder erbij na te denken, pak ik de eerste afslag links richting Uffelte. Dat blijkt de Hofweg te zijn en zo kom ik een paar honderd meter vanaf mijn huis weer in Uffelte. Om half zes ben ik thuis. Ik heb geen idee over kilometers. Het is niet buitensporig ver maar het belangrijkste is dat ik nieuwe plekken heb ontdekt. Voor herhaling vatbaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten